Суддівський розсуд в адміністративному процесі

Автор(и)

  • Б.В. Шведа аспірант кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-2670-3199

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.92

Ключові слова:

суддівський розсуд, правозастосовні відносини, межі правового регулювання, правовий та моральний аспекти, ефективність судочинства

Анотація

У статті на підставі системного аналізу чин­ного національного законодавства та положень Європейського Суду з прав людини розглянуто суддівський розсуд в адміністративному проце­сі. Актуальність теми зумовлена тим, що дослі­дження природи правозастосування дозволить визначити роль розсуду в юридичній діяльно­сті, позначити його місце в арсеналі засобів правового регулювання, створити умови для підвищення соціальної значущості права. Мето­дологічну основу складає сукупність загальнонаукових методів дослідження, як аналіз, син­тез одержаних результатів. Також застосову­валися спеціальні та приватно-наукові методи: логічний, системний, порівняльно-правовий, функціональний, соціологічний, аксіологічний. Предметом є теоретичні концептуальні розроб­ки щодо суддівського розсуду та його меж. Суд­дівський розсуд у романо-германський правової сім’ї за панування доктрини юридичного пози­тивізму, яка доповнюється природно-правовим напрямом, у діяльнісному аспекті представляє вибір, здійснюваний у межах правової норми. Зазначено, що правозастосовний розсуд - це здійснювана з урахуванням і у межах закону діяльність уповноважених суб'єктів права, що передбачає можливість вибору оптимального рішення у юридичній справі. Межі розсуду - це правові рамки, встановлені за допомогою пра­вових юридичних засобів, які обмежують об­сяг застосування права. Виходячи з юридичної природи правозастосовних відносин, що ма­ють двоїсту структуру, яка включає матеріаль­но-правовий зміст та процедурно-процесуальну форму здійснення межі суддівського розсуду при розгляді конкретної справи, які визначені матеріально-юридичними засобами, що скла­даються з: розпоряджень матеріальної норми закону; обставин справи; положень судової практики; принципів права. Щодо процедур­но-процесуального аспекту, межі суддівського розсуду визначено засобами: повноваженнями суду; змістом висунутих вимог; процесуальни­ми термінами; суб'єктними межами. Подальше дослідження передбачає визначення впливу ін­формаційних технологій на суддівський розсуд.

Посилання

Харченко М.В. Розсуд судді під час розгляду справ в адміністративному судочинстві: дис. ... д-ра філософії, спец. 081 право. Запоріжжя, 2023. 208 с.

Сусак М.С. Процесуальний розсуд адміністративного суду першої інстанції: сутність та особливості реалізації: монографія. Київ: Дакор, 2022. 238 с.

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Закон України від 07.12.1984 р. № 8073-Х. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/8073-10#Text.

Кодекс адміністративного судочинства України: Закон України від 06.07.2005 р. № 2747- IV. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/2747-15.

Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 02.06.2016 р. № 1402- VIII. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/1402-19.

Ковалів М.В., Єсімов С.С., Ярема О.Г. Інформаційне право України: навчальний посібник. Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. 416 с.

Єсімов С.С. Електронні документи як докази у справах про адміністративні правопорушення. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2016. № 845. С. 68-74.

Додін Є.В. Доказування і докази в правозастосовній діяльності органів радянського державного управління. Київ: Вища школа, 1976. 283 с.

Європейська Конвенція про захист прав людини та основних свобод (з протоколами) (Європейська конвенція з прав людини). URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Серкевич І.Р., Лісіцина Ю.О. Психологічні особливості внутрішнього переконання судді. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Юридичні науки. 2022. № 11. С. 51-57.

Римарчук Р.М. Судовий розсуд як елемент правозастосовної системи. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 9. С. 188-190.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право