Диверсія та терористичний акт, проблеми кваліфікації

Автор(и)

  • Г.В. Зайцев здобувач вищої освіти Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна
  • Н.В. Коломієць доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та правосуддя Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.100

Ключові слова:

кримінальне правопорушення, об'єкт, суб'єкт, об'єктивна сторона, суб'єктивна сторона

Анотація

У даній статті розглянуті проблеми щодо розмежування складів кримінальних правопорушень, передбачених ст. 113 (диверсія) і ст. 258 (терористичний акт) Кримінальним кодексом України (далі КК). За допомогою законодавчої бази: норм КК , а також доктринальних досліджень науковців. Актуальність теми цього до- слідження зумовлена тим, що в сучасних умовах в Україні має місце тенденція до збільшення кількості диверсійних та терористичних актів, а аналіз судової практики демонструє, що питання про співвідношення таких злочинів вирішується по-різному. Однією з провідних сфер розвитку будь-якої країни світу є безпека, загрозою якої є терористичні акти. І це цілком зрозуміло, зважаючи на його природу та міграційні процеси у економічно розвинутих країнах. Як відомо, терор (від лат. terror - страх, жах) страх, жах) - це цілеспрямована застрашлива дія, а також ідеологія насильства і практика впливу на суспільну свідо- мість, пов’язана із залякуванням населення різними формами протиправних насильницьких дій.
Дану проблематику досліджували такі науковці: А.А. Музика, Є.В. Лащук, В.В. Сичевський, Є.І. Харитонов, Д.О. Олєйніков. Окремі аспекти терористичного акту розглядають: В.Ф. Антипенко, В.В. Бурега, Г.С. Берест, В.А. Ліпкан, В.В. Літвін, Р.В. Мукоїда, А.І. Пясецький, М.В. Семикін, С.О. Солодовніков та М.В. Ушич, як один із способів політичної боротьби із застосуванням ідеологічно мотивованого насильства.
В статті висвітлений аналіз елементів складів кримінального правопорушення, таких як терористичний акт та диверсія.
Для вирішення поставленого завдання був запропонований такий алгоритм аналізу відповідних законодавчих положень та теоретичних понять, який включає в себе такі структурні еле- менти: 1) порівняльний аналіз кримінально-правових норм про «диверсію» і «терористичний акт»: а) встановлення однакових і різних обов’яз- кових юридичних ознак, включених до складів цих кримінальних правопорушень; б) порівняння законодавчих конструкцій складів кримінального правопорушення та встановлення їх значення для кваліфікації останніх; в) караність кримінальних правопорушень та її значення для вирішення питань їх кваліфікації; 2) встановлення можливості конкуренції норм, передбачених ст. 113 та ст. 258 КК та розроблення правил кваліфікації диверсії в таких випадках, а також відмежування конкуренції від ідеальної та реальної сукупності «диверсії» та «терористичного акту».

Посилання

Кримінальний кодекс України: Кодекс України, Закон України від 05.04.2001 року № 2341-III. Дата оновлення: 06.11.2022 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n729 (дата звернення: 15.11.2022).

Тихий В.П. Відповідальність за терористичний акт. Протидія проявам тероризму, сепаратизму, екстремізму та нелегальній міграції в сучасних умовах: стан, проблеми та перспективи :матеріали міжнар. на- ук.-практ. конф. (м. Дніпро, 28 жовт. 2016 р.). Дніпро. 2016. С. 333-334.

Кримінальне право України: Особлива частина: підручник / за ред. проф. В.Я. Тація, В.І. Борисова, В.І. Тютюгіна. 5-те вид., переробл. і допов. Харків: Право, 2015. 680 с.

Колосков В.В. Співвідношення статей 113 (диверсія) і 258 (терористичний акт) у Кримінальному кодексі України. Вісник Луганської академії внутрішніх справ МВС імені 10-річчя незалежності України. 2002. Ч. 1. С. 193-196.

Чорний О.М. Дискусія щодо визначення родового об'єкта терористичного акту. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія Юриспруденція. 2015. № 18. Т. 2. С. 122-125.

Чуваков О.А. Тероризм і диверсія: порівняльний аналіз. Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: матеріали 2-ї міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса 8 жовт.2010 р.). Львів. 2010. Т. 1: Кримінальне, кримінально-виконавче право та кримінологія. С. 350-353.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право