Об'єкт та предмет кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку

Автор(и)

  • А.Л. Замахін кандидат юридичних наук, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0009-0000-9270-6278

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.101

Ключові слова:

кіберзлочинність, комп'ютерна інформація, кримінальна відповідальність, інформаційна безпека

Анотація

Стаття присвячена розгляду об'єкта та пред­мета комп'ютерних кримінальних правопору­шень. Мета статті - дослідити об'єкт та пред­мет комп'ютерних кримінальних правопорушень, проаналізувати сучасний стан правового регу­лювання комп'ютерних кримінальних правопо­рушень, надати пропозиції і зауваження до за­конодавства.

Доведено, що в зв'язку з розвитком науко­во-технічного прогресу наприкінці ХХ сторіччя в державі виник новий тип суспільних відносин в сфері обігу комп'ютерної інформації, які в по­дальшому були взяти під охорону кримінально­го закону. Інформаційна безпека (кібербезпека) держави стала однією з складових національної безпеки України. На відміну від інших науковців ми вважаємо, що безпосереднім об'єктом комп'ю­терних кримінальних правопорушень є суспільні відносини щодо забезпечення цілісності та збе­реження комп'ютерної інформації та безпечного функціонування інформаційних систем. Фунда­ментом інформаційної системи є сукупність ін­формаційних ресурсів у вигляді комп'ютерної інформації, комп'ютерних технологій та обладнан­ня, а також пов'язаної з ними комп'ютерної інф­раструктури, включаючи мережі електрозв'язку. Не будь-яка комп'ютерна інформація потребує кримінально-правової охорони та відповідно ви­ступати в якості предмета комп'ютерних кримі­нальних правопорушень, тому законодавцю по­трібно внести зміни в диспозиції статей XVI роз­ділу Особливої частини КК України та замінити термін «інформація» на «охоронювана законом інформація». Вбачається, що обмежив в законі способи впливу на комп'ютерну інформацію за­конодавець надав можливості уникнути кримі­нальної відповідальності особам, які в інший спо­сіб спричиняють шкоду власникам комп'ютерної інформації.

Складність захисту правовідносин у сфе­рі комп'ютерної інформації полягає не лише в еволюції технологій її оформлення та передачі, а й у еволюції самих правовідносин та способів впливу на них. Відсталість статей Розділу XVI КК України та проблеми кваліфікації діянь за цими статтями, які виникають в сучасної судовій прак­тиці, не можуть знайти вирішення лише зміною диспозицій вказаних складів.

Посилання

Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 р. «Про Стратегію національної безпеки України» https://www.president.gov.ua/documents/3922020-35037.

Азаров Д.С. Злочини у сфері комп'ютерної інформації (кримінальноправове дослідження). Київ : Атіка, 2007. 304 с.

Андрушко, П.П. Коментар до розділу XVI «Злочини у сфері використання електро-нно-обчислювальних машин (комп'юте-рів), систем, комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку» Особливої частини Кримінального кодексу України. Законодавство України. 2006. № 1. С. 32-54.

Бутузов, В.М. Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних ма-шин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку. Науково-практичний коментар. В.М. Бутузов. К.: Друкарня МВС України, 2005. 86 с.

Карчевський М.В. Кримінально-правова охорона інформаційної безпеки України. монограф. М.В. Карчевський; МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ ім. Е.О. Дідо- ренка. Луганськ : РВВ ЛДУВС ім. Е.О. Дідо- ренка, 2012. 528 с.

Мазуренко О., Розенфельд Н. Комп'ютерна інформація як предмет злочинів, передбачених Розділом XVI КК України. Право України. 2004. № 6.

Орлов, Ю.Ю. Реалізація вимог міжнародної Конвенції про кіберзлочинність у законодавстві України. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2011. № 6. С. 3-9.

Радутний О. Є. Інформація як універсальний предмет злочинів. Держава і право 2009, вип. 46.

Розенфельд Н.А. Кримінально-правова характеристика незаконного втручання в роботу електроннообчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж: Автореф. дис. ... к. ю. н.: Київ, 2003.

Сайт Офісу Генерального Прокурора України https://www.gp.gov.ua/.

Бангкокська декларація «Взаємодія та заходи у відповідь: стратегічні спілки в галузі попередження злочинності та кримінального правосуддя» https://www.un.org/ru/documents/decl_conv/declarations/bangkok_declaration.shtml.

Панов М.І. Вибрані праці з проблем правознавства. Харків: Право, 2020. 1160 с.

Основи кваліфікації кримінальних правопорушень: навч. посіб. Київ: Норма права, 2023. 460 с.

Mykola I. Panov, Sergiy O. Kharytonov, Victoria V. Haltsova. Object of criminal offense: current interpretations. Journal of the national academy of legal sciences of Ukraine, 2021 №4.

Кримінальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. 5-те вид., допов., т.2 : Особлива частина. Х.: Право, 2013. 1040 с.

Панов М.І. Вибрані наукові праці з правознавства. К.: Ін Юре, 2010. 812 с.

Закон України «Про інформацію» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12#Text.

Прокоф'єва Д. Інформація як предмет злочину. Правове, нормативне та метрологічне забезпечення системи захисту інформації в Україні, 2001 р., вип. 2.

Кримінально-процесуальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право