Теоретичні, законодавчі та практичні аспекти звільнення від відбування покарання з випробуванням

Автор(и)

  • Ю.О. Левченко кандидат юридичних наук, професор завідувач кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-1124-9517

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.103

Ключові слова:

випробування, іспитовий строк, звільнення від відбування покарання з випробуванням, покарання, кримінальна відповідальность, запобігання, винна особа

Анотація

У статті частково розглядаються питання звільнення від відбування покарання з випробу­ванням, як гуманізація законодавства і держави, визначення іспитового строку при звільненні від відбування покарання з випробуванням за ст.ст. 75,79 КК України, проаналізовано точки зору деяких науковців щодо поняття іспитового строку та факторів, які впливають на об'єктивність при­значення терміну іспитового строку.

Визначено сутність звільнення від відбування покарання з випробуванням його мету, важливість покладених обов'язків на засуджених та доцільність додаткових покарань, стан теоретичного дослідження питання випробування як кримінально-правовий інститут, на­явність проблем та прогалин у законодавстві при застосування цієї форми кримінально-правового впливу.

Опрацьовано актуальний та перспективний напрямок подальших досліджень в даному пи­танні, які матимуть важливе значення для теорії кримінального, кримінально-виконавчого пра­ва та кримінології, а також покращать ефектив­ність застосування на практиці вказаних норм КК України. Інститут широко застосовується на практиці, має місце ефективності, оскільки вда­ється досягнути цілі, які ставить покарання, без його реального відбування і з мінімальними на­слідкам як для держави, так і для засудженого. В той же час, присутні і негативні наслідки для засудженого у вигляді реального відбування призначеної міри покарання, якщо останній не виконав покладених на нього обов'язків, вчи­нення протягом іспитового строку кримінальні правопорушення, а також інші протиправні дії, які свідчать про його небажання стати на шлях виправлення. Загалом, дане питання є актуаль­ним та перспективним напрямком дослідження, який має важливе значення як для теорії кри­мінального та кримінально-виконавчого права, кримінології, так і для практики застосування.

Посилання

Мінімальні стандартні правила ООН щодо заходів, не пов'язаних із тюремним ув'язненням (Токійські правила) від 14 груд. 1990 р. Верховна Рада України. URL: https://ips.ligazakon.net/document/view/mu90344?an=ul-2&ed=1990_12_14.

Палійчук О.В. Механізми соціальної адаптації осіб, звільнених від покарання на підставі акта про амністію та помилування. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2007. № 1 (37). С. 232-239.

Синьов В.М., Кривуша В.І. Пенітенціарна педагогіка в запитаннях та відповідях. Київ, 2000. 119 с.

Клевцов А.О. Звільнення від відбування покарання з випробуванням неповнолітніх за кримінальним законодавством України: автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08; Днепр. держ. ун-ту внутр. справ. Днепропетровськ, 2009. 20 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови: уклад. В.Г. Бусел та ін. К.; Ірпінь, 2004. 10. Юридична енциклопедія: в 6 т. / редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. К., 1998. Т. 2 : Д-Й. 1990.

Клевцов А.О. Проблемні питання іспитового строку при звільненні особи від відбування покарання. Науковий вісник Юридичної академії МВС. 2005. № 1 (20). Дніпропетровськ, 2004. С. 297-303.

Применение условного осуждения. Ломако В.А.: Вища шк. Харків, 1976. 126 с.

Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані: монографія / за ред. проф. О.В. Козаченка, проф. Є.Л. Стрельцова. Миколаїв: Іліон, 2016. 768 с.

Письменський Є.О. Звільнення від покарання та його відбування: проблеми кримінального законодавства та практики його застосування : монографія. Луганськ: ТОВ «Віртуальна реальність», 2011. 386 с.

Клевцов А.О. Звільнення від відбування покарання з випробуванням неповнолітніх за кримінальним законодавством України: автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.08; Дніпр. держ. унів. внутр. справ. - Дніпропетровськ, 2009. 20 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право