Стан наукової розробки проблем кримінальної відповідальності за гендерно зумовлене насильство в умовах збройного конфлікту (воєнного стану) в Україні у 2015-2018 роках

Автор(и)

  • А.С. Політова кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри права Маріупольський державний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-7351-7110

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.105

Ключові слова:

гендерна рівність, зґвалтування, сексуальне насильство, домашнє насильство, дискримінація, психологічне насильство, торгівля людьми, насильницькі злочини, статева свобода, статева недоторканість

Анотація

Цією статтею продовжується публікація нау­кових статей щодо стану наукової розробки про­блем кримінальної відповідальності за гендерно зумовлене насильство в умовах збройного кон­флікту (воєнного стану) в Україні. Автор присвя­тив цю наукову статтю аналізу затверджених тем дисертаційних досліджень з проблем гендерно зумовленого насильства, у тому числі його видів (форм), у 2015-2018 роках.

Відзначено, що 2014 рік в історії України асо­ціюється з початком «гібридної» війни російської федерації: окупація Автономної Республіки Крим (лютий-березень) та створення на сході «псевдо- республік» - так званих «днр» і «лнр» (квітень). Саме ці події стали поштовхом для правової оцін­ки таких діянь проти суверенітету та територі­альної цілісності України міжнародними організа­ціями та лідерами зарубіжних країн.

Наголошено, що протягом цього періоду гро­мадськими організаціями проведено досліджен­ня щодо застосування учасниками незаконних збройних формувань насильства, у тому числі й гендерно зумовленого насильства, як до ци­вільного населення, так і до військовополонених з числа Збройних сил України та добровольчих об'єднань. Звернута увагу, що такі дослідження виконувалися у рамках грантів та мали проміж­ний характер (охоплювали або початок збройно­го конфлікту або декілька місяців).

Зроблено висновок, що серед затверджених тем дисертаційних досліджень з проблем гендер­но зумовленого насильства, у тому числі його видів (форм), у 2015-2018 роках 52,3 % або 34 взагалі відсутня у вільному доступі інформація щодо наукових публікацій та дисертаційного до­слідження або відсутнє у вільному доступі тексти дисертаційних досліджень.

Встановлено, що збільшення у 2018 р. кіль­кості тем дисертаційних досліджень з проблем гендерно зумовленого насильства та його форм (видів), пов'язано з прийняттям у грудні 2017 р. Законів України «Про запобігання та протидію до­машньому насильству» та «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуально­го кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насиль­ству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Зокрема, серед 24 тем дисертаційних досліджень: 8 - присвячено проблемі адміністративної та кримінальної від­повідальності за домашнє насильство, 4 - кримі­нальним правопорушенням проти статевої свобо­ди та статевої недоторканості особи і його видам.

Також зазначено, що проблемі гендерно зу­мовленого насильства в умовах збройного кон­флікту та збройному конфлікту взагалі серед 65 тем безпосередньо присвячено цій проблемі лише 5 тем, серед яких лише одна робота без­посередньо присвячена проблемі сексуального і гендерно-обумовленого насильства, пов'язане з конфліктом, як міжнародного злочину. Разом з тим, у цій роботі авторка досліджувала питання гендерно зумовленого насильства, пов'язаного з конфліктом з точки зору міжнародного права, а не кримінальної відповідальності за національ­ним законодавством.

Посилання

Усманов Ю.І. Міжнародно-правове забезпечення права на життя в умовах збройних конфліктів та ситуацій насильства всередині держави: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.11 / Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. Харків, 2018. 20 с.

Кузьмін Е.Е. Кваліфікація неміжнародних збройних конфліктів у міжнародному гуманітарному праві: зарубіжний досвід: ав- тореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.11 / Нац. ун т «Одес. юрид. акад.». Одеса, 2018. 20 с.

Мухамеджанова А.Р. Кримінально-правова характеристика насильства над населенням у районі воєнних дій (ст. 433 Кримінального кодексу України) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08 / Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2017. 19 с.

аворотько І.Г. Сексуальне і гендерно-обумовлене насильство, пов'язане з конфліктом, як міжнародний злочин: дис. ... д.-ра філософії за спеціальністю 293. Міжнародне право / Національний університет «Києво-Могилянська академія». Київ, 2020. 301 с.

Гридіна Н.Ю. Адміністративно-правові засади взаємодії Національної поліції з державними та громадськими інституціями щодо протидії гендерно обумовленому насильству: дис. ... д.-ра філософії за спе¬ціальністю 081. Право / Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків, 2022. 257 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право