Структура кримінального процесуального доказування в судовому провадженні у першій інстанції

Автор(и)

  • С.О. Данькова аспірантка кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-9976-8479

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.111

Ключові слова:

судове провадження, формування доказів, дослідження доказів, оцінка доказів, використання доказів

Анотація

У статті автор наголошує на тому, що процес доказування під час досудового розслідуван­ня і в судовому провадження істотно різниться, що природно обумовлене завданнями, умовами, особливостями цих стадій процесу. Для доказу­вання у стадії досудового розслідування харак­терним є здійснення практичної діяльності, спрямованої на активний пошук фактичних даних, а в судовому провадженні акцент зміщується на логічно-розумову діяльність, пов'язану з їх до­слідженням, наведенням аргументів, переконан­ням, обґрунтуванням прийнятих рішень. У статті підтримана концепція розмежування досудових і судових доказів, оскільки вони формуються у різних процесуальних умовах. Запропоновано виділяти у структурі кримінального процесуаль­ного доказування в судовому провадженні у пер­шій інстанції чотири елементи: 1) формування доказів; 2) дослідження доказів; 3) оцінку дока­зів; 4) використання доказів. Організуючу роль у формуванні доказової бази відіграє суд, який по­винен забезпечити можливість сторонам кримі­нального провадження, іншим учасникам подати матеріали, які мають доказове значення, заявити клопотання про виклик осіб в судове засідання для допиту, вчинення інших процесуальних дій. Підтримано думку, що формування матеріалів кримінального провадження (доказової бази) до­цільно здійснювати у підготовчому провадженні. Констатовано, що не у кожному провадженні здійснюється дослідження доказів - воно відсут­нє у разі визнання судом недоцільності дослі­дження доказів щодо обставин, які ніким не оспорюються, спрощеному провадженні щодо кри­мінальних проступків і провадженні на підставі угод. Суб'єкти кримінального провадження використовують докази по-різному: сторони та інші учасники провадження за допомогою доказів обґрунтовують свою правову позицію як у провадженні в цілому, так і щодо окремих питань, які підлягають вирішенню; суд - покладає їх в основу судового рішення, обґрунтовуючи його. З огляду на запропоновану структуру подано авторське визначення кримінального процесу­ального доказування в судовому провадженні у першій інстанції.

Посилання

Гмирко В. Кримінально-процесуальні докази: поняття, структура, характеристики, класифікація. Конспект проблемної лекції. Дніпропетровськ: Академія митної служби України, 2002. 63 с.

Шумило М.Є. Досудові і судові докази у КПК України. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. 2013. № 1. С. 82-86.

Погорецький М.А. Докази у кримінальному процесі: проблемні питання. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». 2011. № 1 (3) С. 1-55.

Крушинський С.А. Подання доказів у кримінальному судочинстві України: монографія. Хмельницький: ХУУП, 2017. 247 с.

Крушинський С. Проблеми подання доказів у стадії підготовчого провадження в суді першої інстанції. Слово Національної Школи суддів України. №2 (11) 2015. С. 110-118.

Бабаєва О.В. Формування матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи) на стадії підготовчого провадження. Юрист України. 2018. № 1 (36). С. 43-49.

Коваленко Є.Г. Теорія доказів у кримінальному процесі України: підручник. К.: Юрінком Інтер, 2006. 632 с.

Стоянов М.М. Властивості доказів у кримінальному процесі України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.09. Одеса, 2010. 20 с.

Стахівський С.М. Теорія і практика кримінально-процесуального доказування: монографія. К.: НАВСУ, 2005. 272 с.

Погорецький М. Теорія кримінального процесуального доказування: проблемні питання. Право України. 2014. № 10. С. 12-25.

Тертышник В.М., Слинько С.В. Теория доказательств: учебное издание. Харьков: Арсис, 1998. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність