Особливості організації взаємодії міжнародного кримінального суду та правоохоронних структур України щодо розслідування злочинів

Автор(и)

  • Р.В. Мурачов аспірант кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.119

Ключові слова:

міжнародні злочини, Міжнародний кримінальний суд, національне законодавства, доказова база, координація, юрисдикція

Анотація

У статті досліджено статистику Офісу Гене­рального прокурора, Української Гельсінської спілки з прав людини, Харківської правозахисної групи щодо розслідування міжнародних воєнних злочинів. Проаналізовано соціологічне опитуван­ня працівників НПУ, прокуратури, адвокатів та потерпілих від воєнних злочинів, за результата­ми окреслено проблемні питання, які перешкод­жають ефективному розслідуванню міжнародних злочинів. З'ясовано, що юрисдикція МКС щодо розслідування найбільш тяжких міжнародних зло­чинів поділяється на: суб'єктну, територіальну, універсальну, часову та предметну. Предметна юрисдикція МКС поширюється на злочини гено­циду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочини агресії. Досліджено національну систему розслідування злочинів починаючи з 2014. Тео­ретично обґрунтовано, що ключовим завданням наразі є документування наслідків збройного вторгнення - у посиленому режимі, з метою за­безпечення як національних, так і міжнародних судових інституцій достатніми доказами, одно­часно працюють Офіс генпрокуратури, СБУ, НПУ, Національна гвардія України, інші правоохорон­ні структури. Окреслено проблематику щодо за­безпечення безпеки при зборі інформації праців­никами правоохоронної сфери, а також іншими особами, які залучаються до процесу передачі інформації, доказів, свідчень тощо, адже всі ці процеси, як правило, відбуваються в зоні бойо­вих дій чи на прилеглих територіях. Зроблено висновок, що з метою покращення ефективності розслідування міжнародних злочинів в Україні не­обхідно якнайшвидше запровадити: чітку політи­ку щодо національної системи переслідування за міжнародні злочини; ефективну координацію як національних, так і міжнародних органів досудового розслідування; швидкий обмін інформацією; узагальнену електронну базу документування з доступом як прокурорів, так і слідчих.

Посилання

Наливайко Л.Р., Степаненко К.В. Міжнародне судочинство: навчальний посібник. Дніпро: ДДУВС, 2022. 304 с.

Члени JIT підписали угоду про розслідування злочину геноциду. 14.04.2023. URL: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/cleni-jit-pidpisali-ugodu-pro-rozsliduvannya-zlocinu-genocidu.

Майже стовідсотково можемо встановити тих, хто керував злочинами, що скоїли окупанти - керівник Департаменту війни Ю. Бєлоусов в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. URL: https://interfax.com.ua/news/interview/926527.html.

Документування та розслідування міжнародних злочинів в Україні: масштаб злочинів такий, що його не охопити. Українська Гельсінська спілка з прав людини. URL: https://www.helsinki.org.ua/articles/dokumentuvannia-ta-rozsliduvannia-mizhnarodnykh-zlochyniv-v-ukraini-masshtab-zlochyniv-takyy-shcho-yoho-neokhopyty.

Ключові проблеми України у розслідуван¬ні воєнних злочинів. Результати дослі-дження. Українська Гельсінська спілка з прав людини. URL: https://www.helsinki.org.ua/articles/kliuchovi-problemy-ukrainy-u-rozsliduvanni-voiennykh-zlochyniv-rezultaty-doslidzhennia.

Угода між Кабінетом Міністрів України та Міжнародним кримінальним судом про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні від 23.03.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/980_001-23#Text.

Члени JIT підписали угоду про розслідування злочину геноцид. 14.04.2023. URL: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/cleni-jit-pidpisali-ugodu-pro-rozsliduvannya-zlocinu-genocidu.

Зрозуміти Міжнародний кримінальний суд: посібник. URL: https://www.icc-cpi.int/sites/default/files/2023-06/UICC-UKR-rgb.pdf.

Римський статут міжнародного кримінального суду від 17.07.1998. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_588.

Міжнародні судові механізми притягнення винних до відповідальності за злочини, учинені РФ в Україні. URL: https://uz.ligazakon.ua/ua/magazine_article/EA016926.

Документування та розслідування міжнародних злочинів в Україні: масштаб злочинів такий, що його не охопити. URL: https://www.helsinki.org.ua/articles/dokumentuvannia-ta-rozsliduvannia-mizhnarodnykh-zlochyniv-v-ukraini-masshtab-zlochyniv-takyy-shcho-yoho-ne-okhopyty.

Посібник зі збору доказів для Міжнародного кримінального суду та документування міжнародних злочинів. Київ, 2019. 23 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право