Поняття обов'язку як елементу правового статусу особи

Автор(и)

  • Т.П. Попович кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-8333-3921

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.123

Ключові слова:

правовий статус, обов'язок, співвідношення прав та обов'язків, види обов'язків, функції обов'язків

Анотація

Одним із способів правового регулювання су­спільних відносин є встановлення державою пев­них обов'язків для своїх громадян. Саме зобов'я­зання як інструмент правового регулювання до­зволяє створити баланс між інтересами індивіда, соціуму та держави. Саме тому у ст. 23 Конститу­ції України зазначено: «Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розви­ток її особистості». Тобто, людина, знаходячись в суспільстві, постійно взаємодіє з іншими людь­ми. Відповідно, вона не може не мати обов'яз­ків по відношенню до суспільства, громадян та держави. Тому, безперечно, обов'язки є такими ж важливими елементами правового статусу як права і свободи.

Актуальність дослідження правового статусу в цілому та обов'язку як його структурного еле­менту, зокрема зумовлена їх значенням для існу­вання особи у суспільстві. Відтак, у філософсько­му вимірі, правовий статус закріплює досягнутий рівень свободи особи, виступає важливим засо­бом ефективного задоволення потреб і інтересів кожної людини, створення і використання умов для всебічного її розвитку. Крім того, значимість феномену правового статусу відображається у його здатності до підвищення рівня правової визначеності, зокрема завдяки правовому ста­тусу ми можемо зрозуміти ким є той чи інший суб'єкт права у тих чи інших суспільних відноси­нах; в яких суспільних відносинах та в якій саме мірі цей суб'єкт може брати участь; яким чином, на яких підставах, умовах певний суб'єкт права бере участь у суспільних відносинах та як від­повідний суб'єкт виходитиме з цих відносин чи як саме ці відносини мають припинятись.

Обов'язок ж як елемент правового статусу особи, у свою чергу, є однією з центральних у юриспруденції. Більше того, від належного функ­ціонування системи обов'язків залежить рівень правосвідомості та правової культури в суспіль­стві. Крім того, відповідно ж до філософського енциклопедичного словника, обов'язок це одна з основних категорій етики і моральної свідомості, моральне зобов'язання окремого індивіда, групи осіб, класу, народу та ін., що постає для них як конкретне практичне завдання. Тобто, обов'язок є багатосторонньою категорією, яка має виключ­не значення у різних сферах суспільного буття, що зумовлює окремий інтерес до його досліджен­ня. Крім того, окремою передумовою для дослід­ження категорії обов'язку є втілення у ньому волі та інтересів цілого суспільства, оскільки обов'я­зок відображає у собі той варіант поведінки, який є найбільш прийнятним та суспільно корисним.

Проте, в ході досліджень правового статусу громадян, здебільшого увага зосереджується навколо категорії прав та свобод, які, безумовно, складають його основу, проте вони не можуть бути належно реалізовані без інших його компо­нентів, а саме обов'язків. Більше того, невико­нання саме покладених на громадян обов'язків тягне за собою ряд негативних наслідків як для суспільства в цілому, так і для держави, зокре­ма порушується вже згаданий вище баланс інте­ресів та створюється підґрунтя для потенційних суспільних конфліктів. Таким чином як права та свободи, так і обов'язки людини є невід'ємними елементами правового статусу, проте в даній статті увага буде зосереджена саме на дослід­женні категорії обов'язку крізь призму правового статусу.

Посилання

Юрчак І.Р. Обов'язки особи: теоретико-правовий вимір. Дисертація. 2016 р., 185 с.

Чорновол О.П. Юридичні обов'язки людини і громадянина: теоретичні моделі правового забезпечення та реалізації. Дисертація. 2019 р., 195 с.

Сирота Д.І. Обов'язки громадян як один з центральних елементів їх правового статусу. Форум права. 2009р., № 2, с. 389-393.

Кофман Б.Я. Права, свободи та обов'язки людини і громадянина як зміст її конституційно-правового статусу. Соціальний калейдоскоп. 2020р., №1, с. 1-12.

Макаренко Р.В. Поняття правового статусу особистості як члена громадянського суспільства. Економіка і право. 2013 р., №22, с. 141-147.

Бєлов Д.М. Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. №3/2022. С. 301-310.

Бєлов Д.М., Громовчук М.В. Конституційно-правові засади статусу особи: окремі аспекти. Аналітично-порівняльне право. № 1. 2021. С. 21-26. УДК 340.12

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права