Неблагополучия сім'ї як детермінанта корисливо-насильницької злочинності неповнолітніх та молоді

Автор(и)

  • Л.М. Кулик к.ю.н., доцент, доцент кафедри кримінального права та кримінології, Одеський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-1094-1886

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.125

Ключові слова:

кримінологічна детермінація, неблагополуччя сім’ї, корисливо-насильницька злочинність неповнолітніх та молоді, групова (організована) злочинність неповнолітніх та молоді, сімейне виховання, криміногенність сім’ї

Анотація

Стаття присвячена проблематиці криміно­логічної детермінації корисливо-насильницької злочинності неповнолітніх та молоді. Авторка ви­значає неблагополуччя сім’ї як одну з основних детермінант корисливо-насильницької злочинно­сті неповнолітніх та молоді.

У статті характеризується вплив неблагопо­луччя у сім’ї, вад сімейного виховання на форму­вання молодої особистості.

Авторка аналізує сучасні кримінологічні кон­цепції щодо проблем сім’ї як детермінації зло­чинності неповнолітніх та молоді та зазначає, що загострення проблем сімейного неблагополуччя на загальному тлі убогості і постійної потреби, мо­ральної й соціальної деградації, яка відбувається в сім’ях, призводять до вкрай негативних наслідків.

Відомо, що серед неповнолітніх та молоді з неблагополучних сімей інтенсивність злочинно­сті особливо висока. В основному в цих сім’ях процвітають пияцтво, наркоманія, проституція, відсутні будь-які моральні устої, елементарна культура. Все це впливає на формування харак­теру особистості, адже вплив сім’ї, виховання має визначальне значення.

Негативні процеси соціального-економічного та політичного характеру істотно послабили зна­чення інституту сім’ї як соціального інституту, що захищав дітей та молодь. Більшість неповноліт­ніх злочинців виховувалися в неблагополучних, неповних сім’ях, що мають критичне матеріаль­но-побутове становище, були свідками скандалів і бійок.

Батьки, які ведуть аморальний спосіб життя, байдужі до інтересів дитини, неспроможні забез­печити належні умови для нормального психо­фізичного розвитку дитини, а погіршення мате­ріального становища сімей призводить до недо­ступності через зростання цін користування бла­гами цивілізації і, в сукупності з дискомфортом в сім’ї, провокує неповнолітніх все більше часу проводити на вулиці.

У статті надається кримінологічна характерис­тика сучасних аспектів сімейного неблагополуч- чя, які пов’язані з воєнними діями та тимчасовою окупацією значних територій, а також доповню­ється класифікація неблагополучних сімей, яка сьогодні напрацьована кримінологічною наукою.

Посилання

Голіна В.В. Запобігання злочинності (теорія і практика): навч. посіб. Нац. юрид. акад. України. Харків, 2011.120 с.

Стрельнікова Н.М. Виховні проблеми сучасної неповної сім'ї. Наукові записки [Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя]. Сер.: Психолого-педагогічні науки. 2012. № 6. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzspp_2012_6_13.

Шанскова Т.І. Аналіз причин правопорушень неповнолітніх як підґрунтя соціальнопедагогічної роботи з молоддю щодо профілактики злочинності. Режим доступу: http://eprints.zu.edu.Ua/1322/1/88.pdf.

Джужа О.М., Василевич В.В., Гіда О.Ф. та інші. Профілактика злочинів: підручник. Київ, 2011.720 с.

Жадько В.А. Соціально-духовні виміри світоглядної свідомості. Вид-во Запорізької державної інженерної академії. Запоріжжя, 1997. 166 с.

Дідківська Г.В. Криміногенність сім'ї як фактор злочинності неповнолітніх: монографія. Центр учбової літератури. Київ, 2016. 204 с.

Злочинність неповнолітніх: причини, наслідки та шляхи запобігання : Навчальний посібник. Н.Ю. Максимова, Л.А. Мороз, Л.І. Мороз, С.І. Яковенко. КЮІ КНУВС. Київ, 2005. 200 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права