Право на безпеку як фундаментальне право людини

Автор(и)

  • В.М. Вовк професор кафедри теорії та історії держави і права Хмельницького університету управління і права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0000-0002-0588-2095

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.3

Ключові слова:

право, безпека, права людини, покоління прав людини, право на безпеку, безпека індивіда, безпечне середовище, ризик, мир, загрози, небезпеки

Анотація

Стаття присвячена розгляду права на безпеку як фундаментального права людини. Проблеми, пов'язані з правом на безпеку, носять комплек­сний характер, що зумовлене специфікою поточ­ного розвитку суспільства. Показано, що в сучас­них умовах право на безпеку існує де-факто за замовчуванням, але де-юре не має статусу фун­даментального та універсального права людини. Разом з цим, право на безпеку є правовим визнанням наявності безпечних умов існування для кожної людини і контекстом реалізації як окре­мих, так і усього комплексу прав людини. В статті доводиться, що право на безпеку є інтегральним поняттям, що підтверджується значною кількістю прав похідних від нього. Доведено, що сучасні уявлення про безпеку детерміновані явищами се­куляризації та антропологічних тенденцій.

Сьогодні змістовне наповнення поняття «без­пека» акцентує увагу на окремому індивіді, а не на державі. На відміну від попередніх епох відповідальність за створення і функціонування законів і правил безпечного життя покладається на людину.

Значна увага приділена сучасному розумін­ню права на безпеку, яке має власне культуро­логічне підґрунтя у вигляді зміни нормативної моделі суспільства: нинішнє суспільство - це суспільство динамічних змін, ризиків і конфлік­тів, в якому основним суспільним ідеалом є без­пека, а не рівність як це прослідковувалося в попередні епохи. Також зазначається, що різні історико-культурні системи мають власне уяв­лення про безпеку та специфічні засоби її забезпечення.

Право на безпеку, в онтологічному сенсі, близьке з правом на свободу, оскільки існує у двох формах - позитивній (як система заходів щодо протидії небезпекам і загрозам та забезпе­чення стабільності) і негативній (як стан захище­ності індивіда від ризиків і загроз). Підкреслено, що право на безпеку є базовим (фоновим) для реалізації усіх інших прав людини.

Посилання

Оборотов Ю.М., Крестовська Н.М., Крижанівський А.Ф., Матвєєва Л.Г. Теорія держави і права. Державний іспит. Харків: Одіссей, 2010. 256 с.

Ліпкан В.А. Теорія національної безпеки: підручник. Київ: КНТ, 2009. 631 с.

Горлинський В.В. Філософія безпеки і сталого людського розвитку: ціннісний вимір : монографія. Київ : Вид. ПАРАПАН, 2011. 390 с.

Дзьобань О.П., Михайловський Р.А. Проблеми безпеки: від Античності до Ренесансу. ФіП. 2016. No 6. С. 11-18.

Human Development Report, 1994 / United Nations Development Programme. New York; Oxford [England] : Oxford University Press for UNDP, 1994. 226 р.

Безпека людини: особливості та можливості впровадження в Україні. Київ, 2021. 108 с.

Лебідь, І. Концепція «human security» в безпековому дискурсі. Збірники наукових праць професорсько-викладацького складу ДонНУ імені Василя Стуса. 2017. С. 47-49.

Beck U. Risikogesellschaft. - Frankfurt am Main: Suhrkamp, 1986.

Шмоткін О.В. Права особи як об'єкт національної безпеки України. Наукові записки НаУКМА. Юридичні науки. 2017. Т. 200. С. 115-120. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaUKMAun_2017_200_24.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень