Питання дії права у поглядах філософів античної Греції та Стародавнього Риму

Автор(и)

  • С.Ю. Дворак здобувач вищої освіти третього освітньо-наукового рівня вищої освіти, доктор філософії Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0009-0008-6742-5675

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.5

Ключові слова:

дія права, правове регулювання, правовий вплив, методологія наукових досліджень, юридичний процес

Анотація

У роботі автором здійснено аналіз уявлень фі­лософів античної Греції та Стародавнього Риму, в яких сформовано перші уявлення про право, його дію та ефективність. Відзначено, що істо­ричний доктринальний аналіз права є важливим методом вивчення права, який дозволяє дослід­жувати правові інститути і процеси, з одного боку - в тій послідовності, в якій вони виникали, розвивалися та змінювалися одні одними, а, з ін­шого боку - як вони сприймались і розумілись, яке місце займали в історії правової думки. Су­часний стан наукового розуміння вказаної кате­горії є наслідком тривалого формування багатоаспектного світоглядного сприйняття зазначеного феномену, що розвивалось історично. Тому від­повідь на питання: як і коли виникає категорія «дія права», як вона сприймалась мислителями і філософами минулого, є обов'язковою для до­слідження у юридичній науці, оскільки, вико­ристовуючи історико-правовий метод наукового пізнання у його поєднанні з методом логічного аналізу, ми маємо змогу прослідкувати важливі зміни юридичної доктрини, її певне вдосконален­ня, проаналізувати для себе наявні правові уяв­лення про дію права та використати їх у прак­тичній площині.

На підставі аналізу поглядів філософів (Сократ, Платон, Арістотель, Сенека, Цицерон та ін.) зроблено висновки про те, що: 1) в уяв­леннях мислителів Стародавніх Греції та Риму дія права ще не отримує свого категоріального виокремлення, водночас в них представлені ха­рактеристики права, які надаються з точки зору процесу та наслідків його поширення на терито­рію відповідної держави та на населення, яке на ній проживає; 2) вчення античності про державу і право ґрунтувалось на ідеалістичних поняттях про вічну справедливість, а питання її досягнення і забезпечекння за допомогою належної дії права мали другорядний характер; 3) значна увага у поглядах мислителів приділялась саме природ­ному праву, а питання дієвості права переваж­но стосувалось права позитивного (писаного), як такого, що забезпечує непорушність суспіль­ством та індивідами законів природи; 4) правові уявлення мислителів заклали не лише світогляд­не підґрунтя для розуміння дії права, але і впли­нули в подальшому на розвиток: а) світоглядно­го сприйняття права як діяльнісно орієнтованого феномену; б) наукове пізнання права як функ­ціонально феномену, що наділений комплексом закономірностей.

Посилання

Гомер. Іліада / пер. з давньогрец. Б. Тен. Харків : Folio, 2013. 414 с.

Гомер. Одісея / пер. з давньогрец. П. Байда-Ніщинський. Львів : Апріорі, 2022. 544 с.

Гесіод. Походження богів. Роботи і дні. Щит Геракла / Пер. з давньогрец. А. Содомори. Львів : Апріорі, 2018 136 с.

Історія сімох мудреців. Літературознавча енциклопедія : у 2 т. / авт.-уклад. Ю.І. Ковалів. Київ : ВЦ «Академія», 2007. Т. 1 : А—Л. С. 447.

Яценко С.С. Софістика. Київ : ТОВ "Сік Груп Україна”, 2016. 208 с.

Самохвалов В. В. Законність і справедливість: теоретико-правові проблеми співвідношення та взаємодії: дис... канд. юрид. наук: 12.00.01. Київ. 2008. 203 с.

Платон. Держава / пер. з давньогр. Д. Коваль. Київ : Основи, 2000. 355 с.

Платон. Діалоги / пер. з давньогрец. Й. Кобів, У. Головач, Д. Коваль, Т. Лучук, Ю. Мушак; передм. В. Кондзьолки. 2-ге вид. Київ : Основи, 1999. 395 с.

Арістотель. Політика / Пер. з давньогр. та передм. О. Кислюка. Київ : Основи, 2000. 239 с. URL : http://litopys.org.ua/aristotle/arist.htm.

Сенека Л. Про стійкість мудреця: діалоги. / перекл. з лат. А. Содомора. Львів : Апріорі. 2022. 202с.

Цицерон М.Т. Про закони. Про державу. Про природу богів / перекл. з лат. В. Литвинов. Львів : Апріорі, 2019. 392 с.

Почепцов Ю.В. Дієвість та ефективність права : порівняльно-правові аспекти: дис. ... д-ра філ. за спец.; 081 Право. Київ, 2020. 258 с.

Підопригора, О.А., Харитонов, Є.О. Римське право : підруч. 2 ге вид. Київ : Юрінком Інтер, 2009. 528 с.

Задорожний Ю.А. Римське право - доктринальна першооснова права та юридичної науки в країнах романо-германської правової сім'ї та Україні : дис... канд. юрид. наук: 12.00.03. Київ., 2008. 216 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень