Універсальність прав людини: теоретичний вимір

Автор(и)

  • О.І. Миронюк кандидат юридичних наук, асистент кафедри теорії права та прав людини Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0000-0003-0827-3719

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.8

Ключові слова:

універсальність прав людини, універсалізація, універсалізм, культурний релятивізм, концепція універсальності

Анотація

Стаття присвячена теоретичному досліджен­ню поняття універсальності прав людини як про­цесу встановлення відповідних норм та механіз­мів універсального характеру з метою захисту та забезпечення прав людини, а також поняття універсальності - як досягнення певної доскона­лості у захисті прав людини. Ця універсальність проявляється як трансцендентний аспект. Уні­версальні права - це права, які має кожна лю­дина як особистість, незалежно від правового простору чи історичного часу. Розгляд цього ас­пекту є дуже важливим для обґрунтування безу­мовності прав людини. Ідея універсальності прав людини базується на положенні про те, що права людини мають екстериторіальний характер і що їх реалізація та захист не є справою лише окре­мих держав, а є предметом загального інтересу. Універсальність прав людини виникає з універ­сальності людської природи. Якість практичних змін у розвитку сучасних держав значною мірою залежить від уявлень про універсальність прав людини та причин оптимізації прав людини.

Проблема спільного розуміння поняття уні­версальності прав людини, спричиняє багато порушення людських прав і свобод, а її варто вирішувати через пошук шляхів розуміння уні­версальності прав і свобод, через характеристи­ку основних елементів, які визначають зміст режимів прав людини, шляхом з'ясування всієї сукупності характеристик кожного з елементів - права та моралі, соціальних та інших умов, які можуть виступати як стимулюючі або навпаки, перешкоджають їх реалізації. Найчастіше не­порозуміння щодо розуміння універсальності прав людини виникає коли йдеться про країни, що розвиваються, які не тільки відчувають різні труднощі економічного, соціального та культур­ного характеру в реалізації тієї чи іншої конвенції з прав людини, але і щодо різних причин не віта­ють універсалізацію прав людини або, принаймні певною мірою, ставляться до неї з обережністю. В роботі здійснено дослідження теоретичного аналізу різних концепцій розуміння універсаль­ності людських прав, обговорення та дискусія думок прихильників культурного релятивізму та універсалізму.

Сьогодні орієнтиром у складних і суперечли­вих ситуаціях сучасного світу, мають бути уні­версальні права людини, які б виражали чіткі межі його свободи, місця у суспільстві, взаємо­зв'язку з державою чи з іншими індивідами. Не має піддаватися ніякому сумніву у сучасному сві­ті, судження, що права людини - це невід'ємне, невідчужуване досягнення всього людства.

Посилання

Добрянський С. Права людини з позицій універсалізму та релятивізму. Вісник Львівського державного університету. Серія: Юридичні науки. Вип. 40. Л.: ЛДУ, 2004. С. 3-5. URL: http://www.lawyer.org.ua/?w=&i=12&d=69.

Бесарабов В.Г. Поняття прав і свобод людини і громадянина. Філософскі науки. 2002. № 4. С. 71-86.

Марченко М.Н. Держава і право в умовах глобалізації. М. : Проспект, 2009. 400 с.

Калмикова О.С. Концепція універсалізації прав людини. Юридичний науковий електронний журнал. 2015. № 6. С. 227-229.

Завальнюк В.В. Антропологічний вимір сфер буття людини: генезис поглядів. На-укові праці Одеської національної юридичної академії. 2009. Том 8. С. 63-71.

Мишина Н.В. Универсальная концепция прав человека: миф или реальность? Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». 2012. Т. 11. С. 118-126.

Миронюк О. Щодо питань універсальності прав людини в умовах сьогодення. Науково-практичний онлайн семінар «Діяльність державних органів в умовах воєнного стану». Кривий Ріг. 2022. С. 336-339.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень