Держава в механізмі правоутворення як предмет теоретико-правового пізнання

Автор(и)

  • В.Т. Осауленко аспірант Приватного вищого навчального закладу «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0009-0001-9985-9442

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.11

Ключові слова:

правотворчість, правоутворення, держава, правове регулювання, правовий вплив, методологія наукового пізнання

Анотація

У змісті статті автором розкрито актуальність наукового пізнання питань держави в системі суб'єктів сучасного правоутворення. Відзначено, що держава в сучасних умовах розвитку суспіль­ства набуває нового багатоаспектного значен­ня, оскільки істотно змінюється її роль, а саме держава стикається з новими викликами, пов'я­заними з розв'язанням гібридних війн, суттєвим збільшенням кількості збройних конфліктів на політичній карті світу, істотним підвищенням рів­ня їх агресивності, пандемічними загрозами. На­голошено, що сьогодні особливо актуальним по­стає питання як наукового переосмислення ре­гулятивних і охоронних можливостей держави, так і розширення наукових уявлень про прак­тичні межі впливу держави при вдосконаленні регулювання та охорони прав, свобод, інтере­сів суб'єктів права. Найбільш істотний характер сьогодні має вплив держави на правоутворення, забезпечуючи баланс інтересів при формуванні права, його формалізації, тлумаченні та подальшій соціалізації. Проте роль держави в механізмі правоутворення нині перебуває в стані істотної трансформації, що супроводжується посиленням впливу держави на правоутворення, зокрема в частині забезпечення ефективної реалізації дер­жавної політики, особливо в сферах національ­ної безпеки та оборони, європейської інтеграції, забезпечення соціальних стандартів тощо.

Автором обґрунтовано, що наукове розуміння держави як суб'єкта правоутворення має неод­нозначний характер. Це зумовлено дискусією в розумінні самого явища - правоутворення, його властивостей, які закладаються вченими в осно­ву розуміння зазначеного поняття, в тому числі і такої його властивості як суб'єктність. В пізна­вальному плані держава в механізмі правоутворення: по-перше, відзначається багатоаспектністю свого прояву та функціонування, забезпечу­ючи вплив та визначаючи зміст правоутворення; по-друге, є поліструктурним феноменом, здій­снюючи вплив на правоутворення через систе­му державно владних суб'єктів, забезпечуючи правове регулювання суспільних відносин між­народного, національного, загальнодержавного та регіонального характеру; по-третє, є інстру­ментальним засобом, що забезпечує не лише формалізацію права, але і його використання, виконання, дотримання та застосування; по-чет­верте, є функціональним явищем, забезпечуючи комплексний вплив як на формування правової бази, так і на правове регулювання в цілому; по-п'яте, є політичним феноменом, що забезпечує реалізацію власної правотворчої політики та сприяє збалансуванню правотворчих інтересів інших суб'єктів правоутворення.

Посилання

Кельман М.С., Мурашин О.Г. Загальна теорія держави і права : підручник. Київ : Кондор, 2005. 277 с.

Фігель М.В. Дух і буква у правотворчості в контексті історичної школи права. Наукові записки НАУКМа. Юридичні науки. 2008. Т. 77. С. 23-26.

Трохимчук М. Питання удосконалення техніки юридичного нормотворення. Юридичний вісник України. 2004. № 1-2. С. 7-11.

Сайфуліна Ю.В. Правоутворення як форма виникнення та буття права. Митна справа. 2011. № 2 (74). С. 14-18.

Олійник А.С. Організаційно-правові питання забезпечення законодавчої діяльності в Україні : дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. Київ, 1998. 207 с.

Радейко Р. Право як формалізоване явище. Юридична Україна. 2013. № 12. С. 49-54.

Гринюк Р.Ф. Правотворчість у сучасній Україні: від пострадянської до правової держави. Держава і право. 2003. Вип. 21. С. 32-38.

Гусарєв С.Д., Тихомиров О.Д. Юридична деонтологія (Основи юридичної діяльності) : навчальний посібник. Київ : Знання, 2005. 655 с.

Дідич Т.О. Паритетні основи участі державних і недержавних суб'єктів у правотворчій діяльності як умова гармонійного розвитку законодавства. Принципи рівності у праві: теорія і практика : монографія / За заг. ред. Н.М. Оніщенко. Київ : Вид-во «Юрид. думка», 2014. Розділ 1, п/р. 1.8. С. 150-174.

Ковальський В.С., Козінцев І.П. Правотворчість: теоретичні та логічні засади. Київ : Юрінком Інтер, 2005. 192 с.

Мороз О.О. Наукові засади законотворчого процесу в Україні. Правова держава : щорічник наукових праць. 1997. С. 12-16.

Державотворення і правотворення в Україні: досвід, проблеми, перспективи / За ред. Ю.С. Шемшученка : монографія. Київ : Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького, 2001. 656 с.

Мурашин О.Г. Пряма правотворчість: проблеми соціологічного забезпечення. Держава і право. 2002. № 18. С. 4-9.

Дідич Т.О. Правоутворення в Україні: теоретико-правові і практичні аспекти : монографія. Київ : Видавництво Ліра-К, 2017. 492 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень