Особливості забезпечення права на працю внутрішньо переміщених осіб (ВПО) під час війни в Україні

Автор(и)

  • Л.М. Русаль кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Львівського інституту МАУП, Україна https://orcid.org/0000-0002-3366-9953

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.13

Ключові слова:

право на працю, внутрішньо переміщені особи, правовий захист, соціальна адаптація, війна, соціальні гарантії, адресна допомога

Анотація

Стаття присвячена теоретико-правовим про­блемам забезпечення, гарантованого Конститу­цією України громадянам, зокрема внутрішньо переміщеним особам (ВПО), права на працю під час війни в Україні, що потребує особливого за­хисту владою та уповноваженими органами.

З'ясовано, що потреби ВПО охоплюють ши­рокий спектр, але серед професійних потреб найбільш актуальною є робота за фахом тому, доцільно, за можливості, переводити бізнес, формувати робочі місця, створювати нові підпри­ємства саме в регіонах, які сьогодні приймають людей, що рятуються від війни і окупації

Наголошено, що в Україні діє програма «Єд­нання заради дії», що об'єднує внутрішньо пе­реміщених осіб, приймаючі громади та профільні організації на шляху довгострокової інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні, а мета цього проєкту - зміцнити соціальний капітал ВПО, зробити їх менш вразливими, забезпечити власний внесок ВПО в розробку інтеграційних планів.

Зазначено, що питання працевлаштування розглядається сьогодні в контексті загальної со­ціалізації ВПО, що передбачає бажання людей інтегруватися в соціум, де вони на даний час проживають. Законодавство України гарантує забезпечення права на працю через правовий захист, що унеможливлює протиправне, упере­джене ставлення роботодавця до внутрішньо пе­реміщеної особи.

Акцентовано увагу на тому, що вагомою пе­решкодою для працевлаштування ВПО під час війни може бути відсутність усіх необхідних для цього документів в особи. Документи можуть бути втрачені, або знищені під час евакуації, тому сьогодні соціальні служби і відповідні упов­новажені державні органи працюють над віднов­ленням таких документів за спрощеними проце­дурами.

Зазначено, що є особи з числа ВПО, які не бажають працевлаштовуватися, аргументуючи це певними причинами, що, як правило, є не ви­правдані і надумані (втрата фінансової підтримки і державних виплат при працевлаштуванні; не­можливість працювати за сумісництвом тощо).

Посилання

Вільна енциклопедія Вікіпедія. Внутрішньо переміщена особа. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D1%96%D1%88%D0%BD%D1%8C%D0%BE_%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0.

Андрусевич А., Андрусевич Н., Козак З., Міщук З. Повернутись додому: Експрес-картування потреб та очікувань ВПО у Львівській області. Аналітична записка. Ресурсно-аналітичний центр. Львів : «Суспільство і довкілля», 2022. 38 с.

Єременко А. Проблеми і потреби внутрішньо переміщених осіб: результати якісного дослідження. Соціологічні та маркетингові дослідження. Active Group. https://activegroup.com.ua/2022/05/31/problemi-i-potrebi-vnutrishno-peremishhenix-osib-rezultati-yakisnogo-doslidzhennya/.

Верховна Рада України. Кодекс законів про працю України. Затверджений Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text.

Національна асоціація адвокатів України. Трудові права та гарантії ВПО: працевлаштування, сумісництво, відпустки та звільнення. https://unba.org.ua/news/8408-trudovi-prava-ta-garantii-vpo-pracevlashtuvannya-sumisnictvo-vidpustki-ta-zvil-nennya.html.

Дудка К. Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Питання/ відповіді. https://avm-ua.org/uk/post/pracevlastuvanna-vnutrisno-peremisenih-osib-vpo-pitannavidpovidi.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень