Методологічні аспекти дослідження права на доступ до інформації в контексті сучасних комунікативних практик

Автор(и)

  • Х.І. Кметик-Подубінська кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0002-6572-7134

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.35

Ключові слова:

метод, методологія, інформація, інформаційне суспільство, право на доступ до інформації, комунікація, комунікативні практики

Анотація

Стаття присвячена аналізу методологічних ас­пектів дослідження права на доступ до інформа­ції в контексті сучасних комунікативних практик.

Визначено необхідність виокремлення та об­ґрунтування найбільш застосовних для дослі­дження методів. Наголошено на тому, що мето­дологія наукового дослідження постає певним «зводом законів» наукового пізнання, що скла­дається з двох блоків методологічних знань - теоретико-світоглядних концепцій та системи ме­тодів пізнання різного рівня.

На основі аналізу доктринальних джерел ав­тором прослідковано розуміння змісту поняття методології права та методу як інструменту до­слідження. Констатовано важливість визначення методів наукового дослідження як одного із пер­шочергових теоретико-прикладних завдань.

Прослідковано вплив на вибір методів нау­кового дослідження (як загальнонаукових, так і спеціально-наукових) предмета дослідження (для визначення частки прийомів у межах ме­тоду) та особливостей об'єкта (для визначення кола прийомів у межах методу).

У статті з'ясовано можливості загальнонау- кових методів дослідження права на доступ до інформації в контексті сучасних комунікативних практик, зокрема методів загальної логіки, такі як аналіз і синтез, дедукція та індукція, абстра­гування та узагальнення, а також класифікація. Автором розглянуто найбільш застосовні для до­слідження історико-правовий, порівняльно-пра­вовий (компаративний), герменевтичний (герменевтико-правовий) та формально-догматичний (юридичний) методи.

Автором зроблено висновок про те, що важ­ливим фактором успішності сучасних правових досліджень є використання дієвого методологіч­ного інструментарію, від якого залежить якість наукових результатів, їх достовірність і практич­на значущість. У сукупності аналізовані методи роблять можливим комплексне теоретико-методологічне дослідження права на доступ до інфор­мації в контексті сучасних комунікативних прак­тик. Обрана методологія визначає дослідницьку стратегію, систему застосовних методів, а також їхнє значення та розподіл ролей в отриманні та обробці матеріалів дослідження.

Посилання

Адамова О.С. Поняття правової класифікації. Часопис цивілістики. 2015. Випуск 18. С. 19-24.

Актуальні проблеми теорії держави та права. Частина І. Актуальні проблеми теорії держави: Навчальний посібник / С.М. Тимченко, С.К. Бостан, С.М. Легуша, Н.М. Пархоменко, Т.О. Пікуля, Н.В. Пронюк. К.: КНТ, 2007. 288 с.

Бабкін В.Д. Методологія історико-правового пізнання. Десяті юридичні читання. Юридична освіта і наука в Україні: традиції та новації : матеріали Міжнар. наук. конф. (Київ, 15-16 трав. 2014 р.). Київ: НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2014. С. 20-29.

Вакуленко М.О. Термін і термінологія: основні положення та методи дослідження. Проблеми семантики слова, речення та тексту. Випуск 25. 2010. С. 52-68.

Данильян О.Г. Методи правового дослідження. Велика українська юридична енциклопедія: у 20 т. Харків: Право, 2017. Т. 2: Філософія права / Редкол.: С.І. Максимов (голова) та ін. С. 456-459.

Дзьобань О.П., Яроцький В.Л. Соціологічний та аксіологічний напрямки сучасних правових досліджень: загальне бачення. Інформація і право. № 1(24)/2018. С. 5-13.

Кельман М. С. Осмислення використання аналітичного та синтетичного методів у дослідженні правових явищ. Науково-практична Інтернет-конференція 25.02.2016 Секція № 1. Актуальна юриспруденція. URL: https://www.legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1194%3A220216-19&catid=141%3A1-0216&Itemid=175&lang=en

Кметик-Подубінська Х.І. Правове моделювання як метод сучасних конституційно-правових досліджень. Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва ім. академіка Ф.Г. Бурчака НАПрН України. Випуск 7. Київ, 2020. С. 211-215.

Копча В.В. Методологія дослідження правового явища: поняття, структура, інструментарій. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Часопис Київського університету права. 2020/1. С. 54-58.

Кравцова Т.М. Сутність поняття методології сучасного правознавства. Наукові записки. Серія: Право. Випуск 6. Спецвипуск. Том 2. 2019. С. 136-140.

Кравчук В.М. Теоретико-методологічні проблеми наукових досліджень у сфері конституційного права на сучасному етапі. Конституційно-правові академічні студії. № 1/2016. С. 73-80.

Лук'янова Г.Ю. Методологічні основи дослідження права у сучасній юридичній науці. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. 4/2011. С. 33-43.

Луць Л.А. До питання про теорію порівняльно-правового методу. Матеріали міжнародного науково-практичного семінару «Порівняльне правознавство на пострадянському просторі: сучасний стан і перспективи розвитку». м. Сімферополь, 28 квітня 2006 р.

Міхайліна Т.В., Гоцуляк Ю.В. Криза методології сучасних юридичних досліджень. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. Випуск 65. 2021. С. 26-30.

Оборотов Ю.М. Філософія права і методологія юриспруденції. Проблеми філософії права. 2003. Том 1. С. 41-43.

Основи наукових досліджень: конспект лекцій / укладач О.А. Шуменко. Суми: Сумський державний університет, 2020. 60 с.

Трофименко В.А. Сучасна юридична герменевтика як механізм тлумачення принципів і цінностей у праві. Вісник Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. № 3 (13) 2012. С. 43-52.

Юркевич Х.І. Порівняльно-правовий метод у конституційно-правових дослідженнях. Підприємництво, господарство і право. Науково-практичний господарсько-правовий журнал. Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва ім. академіка Ф.Г. Бурчака НАПрН України. Випуск 2. Київ, 2019. С. 156-160.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право