Національний та зарубіжний досвід визначення правового статусу органів опіки та піклування

Автор(и)

  • Є. Розізнаний аспірант Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна https://orcid.org/0009-0004-8872-0551

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.39

Ключові слова:

орган опіки та піклування, правовий статус, права дитини, нагляд, опікун

Анотація

У науковій статті автор провів наукове дослі­дження особливостей правового статусу органів опіки та піклування в Україні та інших державах. На підставі проведеного дослідження, автор дій­шов висновку, що органи опіки та піклування виділяються різні органи влади - місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцево­го самоврядування, окремі відділи цих органів, служби у справах дітей, які функціонують при місцевих державних адміністраціях та місцевих радах, а також консультативні та дорадчі допо­міжні органи. В той же час, в науковій літературі зазначається на недоцільності такого широкого переліку органів опіки та піклування та необ­хідності наділення повноваженнями цих органів лише служб у справах дітей. В сімейно-правовій доктрині немає одностайності щодо визначення повноважень органів опіки та піклування, які стосуються захисту прав і законних інтересів ди­тини; вони містяться у спеціальному законодав­стві, яке однак не повною мірою відповідає одне одному і передбачає наявність ряду органів, які фактично не функціонують або здійснюють ді­яльність формально, не володіючи належною компетенцією (комісії з питань захисту прав ди­тини, відділи місцевих державних адміністрацій), або одночасно функціонує два органи, які знахо­дяться один щодо одного у відносинах підпоряд­кування (місцеві державні адміністрації та служ­би у справах дітей). У сімейно-правовій доктрині немає визначеності і в питанні визнання органів опіки та піклування суб'єктами сімейних відно­син; окремі науковці відносять їх до суб'єктів адміністративно-процесуальних відносин або до учасників правовідносин комплексного характе­ру, які частково сімейними, інші - виділяють як суб'єктів сімейних відносин. Аналогами органів опіки та піклування в державах Європейсько­го Союзу та державах-кандидатах у члени ЄС є різного роду органи, в тому числі квазісудові, які виконують як функції щодо призначення, затвердження або звільнення опікуна, так і наг­ляду за дотриманням прав дитини її опікуном (у Франції ці функції розділені між «сімейною ра­дою» та «суддею у справах опіки»). Також ці ор­гани приймають рішення у сімейних спорах щодо визначення прізвища дитини, встановлення її походження, її виховання та утримання.

Посилання

Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Закон України від 13 січня 2005 року. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15.

Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини: постанова Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2008-п.

Адаховська Н.С. Правове становище органів опіки та піклування у правовідносинах опіки над майном. Часопис Національного університету «Острозька академія». Се¬рія Право. 2012. № 2(6). URL: http://lj.oa.edu.ua/articles/2012/n2/12ansonm.pdf.

Савицька С. Участь органів опіки і піклування у захисті прав та інтересів дитини. Підприємництво, господарство і право. 2015. № 7. С. 19-23.

Сімейний кодекс України: науково-практичний коментар / за ред. І.В. Жилінкової. Х.: Ксилон, 2008. 855 с.

Сімейне право України: підручник. Л.М. Баранова, В.І. Борисова, І.В. Жилінкова та ін.; за заг. ред. В.І. Борисової та І.В. Жилінкової. К.:Юрінком Інтер, 2011. 264 с.

Велика українська юридична енциклопедія: у 20 т. Т. 12.: Сімейне право. Редкол. В.І. Борисова (голова) та ін.; Нац. акад. прав. наук. України; Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. Х.: Право, 2021. 480 с.

Гаврік Р.О. Особливості застосування способів захисту сімейних прав та інтересів органами опіки та піклування: питання змісту. Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 4. С. 89-93. URL: http://app-journal.in.ua/wp-content/uploads/2022/10/APP_04_2022_FINAL.pdf.

Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: науково-практичний коментар. К.: Правова єдність, 2009. 432 с.

Ватрас В.А. Суб'єкти сімейних правовідносин. Дис. ... канд.юр.наук. Спец. 12.00.03 - цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. Київ, 2008. 225 с.

Кошин Н.С. Процесуально-правовий статус органів опіки та піклування у цивільному процесі України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2013. Випуск 21. Частина 1. Том 1. С. 238-240.

Салюк П.І. Судовий захист сімейних прав батьків та дітей за сімейним законодавством окремих європейських держав. Університетські наукові записки. 2022. № 4 (88). С. 17-29.

Яніцька І.А. Зарубіжний досвід правового регулювання інституту опіки та піклування. Правова держава. 2016. № 21. С. 175-182.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право