Господарсько-правова відповідальність за антиконкурентні узгоджені дії у формі спотворення результатів тендерів, торгів, аукціонів, конкурсів як прояв узгодженої поведінки учасників закупівель

Автор(и)

  • Т.І. Швидка докторка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри господарського права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Харків, Україна, адвокат, Україна https://orcid.org/0000-0002-6152-2705

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.48

Ключові слова:

антиконкурентні узгоджені дії, економічна конкуренція, торги, тендери, конкурсні процедури, публічні закупівлі, замовник, учасник торгів, спотворення результатів тендерів, торгів, аукціонів, конкурсів, господарсько-правова відповідальність

Анотація

Стаття присвячена розгляду питання узгодже­ної поведінки учасників та замовників публічних закупівель. Обґрунтовано необхідність дотри­мання принципів конкурентності у процедурі публічних закупівель. Ключовим моментом при проведенні закупівель є дотримання умов конку­рентного відбору переможця закупівель, усунен­ня можливості перемоги «потрібних» учасників та подолання корупції і спекуляцій. Регулюван­ня механізмів здійснення публічних закупівель є поєднанням господарсько-правового та адміні­стративного правого аспекту. Відносини, які ви­никають в процесі здійснення закупівель мають різні аспекти правового регулювання, так само і суб'єктами правопорушень у цій сфері можуть бути як суб'єкти господарювання, так і органи державної влади, місцевого самоврядування, управління й контролю. Доведено, що публіч­ні закупівлі передбачають собою конкурентний відбір переможця, з дотриманням усіх інших принципів закупівель, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі». Наголошено, що основна мета Закону «Про публічні закупів­лі» - забезпечення ефективних та прозорих за­купівель, створення конкурентного середовища в сфері публічних закупівель, запобігання ко­рупції та розвиток чесної конкуренції. Державні установи повинні здійснювати закупівлі відпо­відно до особливих вимог конфіденційності та безпеки, а також з урахуванням національних інтересів. Аргументовано, що на сьогодні сфера публічних закупівель є досить корумпованою, та зафіксовано багато випадків порушень основних базових принципів Закону, що призводить до спотворення результатів тендерів, торгів, аукці­онів конкурсів. Спотворення відбувається через узгоджену поведінку учасників закупівель, або учасників та замовників. Тобто узгоджені дії мо­жуть бути вертикальні та горизонтальні, також можуть мати місце змішані та конгломератні дій. Будь-яка узгоджена поведінка при здійсненні публічних закупівель, порушує умови конку­ренції, є забороненою та тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України. У статті наголошено на тому, що доведення фак­ту змови при здійсненні закупівель та реальне притягнення до відповідальності порушників є складним питанням, що потребує удосконален­ня як з точки зору теоретичних моментів, так і процесуальних. Звісно, держава заінтересована у забезпеченні прозорого здійснення публічних закупівель, а досягти такого можна завдяки за­провадженню чіткого механізму, подолання ко- рупційної складової. Аргументовано, що важливу роль у даному інституті відіграють регулювання і контроль з боку державних органів. Держава діє як особливий замовник, який є виразником публічних інтересів. Використання такого право­вого інструменту, як публічні закупівлі товарів, робіт і послуг дає державі право обрати суб'єктів господарювання, які виконуватимуть держав­не замовлення на найвигідніших умовах ринку, на засадах додержання умов конкурентності. На жаль, не завжди можна спостерігати чесні та справедливі закупівлі.

Акцентовано увагу, що подолання великої кількості змов у сфері публічних закупівель та забезпечення дотримання принципів чесної кон­курентної боротьби при здійсненні закупівель, є одним із завдань Антимонопольного комітету України, як органу оскарження публічних заку­півель. Проте проблемними залишаються питан­ня боротьби та впровадження дієвих механізмів запобігання виникнення змов між суб'єктами публічних закупівель, та як наслідок процесу­альних аспектів щодо оскарження та притяг­нення правопорушників до відповідальності за узгоджені дії, що призвели до спотворення ре­зультатів тендерів (торгів).

Посилання

Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11 січня 2001 року № 2210-III. Відомості Верховної Ради. 2001. № 12. Ст. 64. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2210-14#n52 (дата звернення: 06.11.2023).

Швидка Т.І. Публічні закупівлі в системі господарсько-правових відносин. Аналітично-порівняльне правознавство. № 4. 2023. С. 214-219. URL: http://journal-app.uzhnu.edu.ua/article/view/287238/281152.

Клименко О., Настенко Г. Питання вияв-лення антиконкурентних узгоджених дій та корупційних злочинів у сфері державних закупівель. Науковий часопис Національної академії прокуратури України. № 3. 2015. С. 43-50. URL: http://www.chasopysnapu.gp.gov.ua/ua/pdf/7-2015/klimenko.pdf.

Швидка Т. Визначення складу антиконкурентних узгоджених дій у формі спотворення результатів тендерів як виду конкурентних правопорушень. Підприємництво, господарство і право. № 7. 2018. С. 70-74. URL: http://pgp-journal.kiev.ua/archive/2018/7/12.pdf.

Постанова Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 28 січня 2020 року у справі № 910/6507/19. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/87214541 (дата звернення: 07.11.2023).

Про публічні закупівлі: Закон України від 25 грудня 2015 року № 922-VIII. Відомості Верховної Ради. 2016. № 9. Ст. 98. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19 (дата звернення: 08.11.2023).

«Чорний список» АМКУ інтегрували у систему «Prozorro». E-tender : веб-сайт. URL: https://e-tender.ua/news/chornij-spisok-amku-integruvali-u-sistemu-prozorro-679.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право