Пільги як правова категорія: теоретико-правовий аспект

Автор(и)

  • Тофіг Аббасов Хайям огли аспірант Вищого навчального закладу «Університет економіки та права «КРОК», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.50

Ключові слова:

правові пільги, правові гарантії, правові засоби, правове регулювання, правова охорона

Анотація

У змісті роботи автором здійснено аналіз фе­номену правових пільг крізь призму їх пізнаваль­них закономірностей та їх потенціалу як основи удосконалення понятійно-категоріального апа­рату юридичної науки. Відзначено актуальність тематики дослідження та важливість осучаснення розуміння правових пільг в сучасних умовах їх застосування в механізмі правового регулю­вання. Встановлено пізнавальні особливості те­матики цієї статті.

Автором наголошено на тому, що поточ­ні умови розвитку правового регулювання як в Україні, так і у більшості пострадянських країн визначають необхідність доктринального пере­осмислення всіх правових засобів регулювання, особливо в частині їх природи, функціонального призначення та ролі. Ключовим засобом право­вого регулювання є правові пільги, які поклика­ні забезпечити встановлення особливих, більш м'яких умов правового регулювання, виходячи з принципу доцільності та соціальної справед­ливості. Використання правових пільг особли­во стає актуальним в сучасних умовах розвитку правового регулювання, що супроводжується новими загрозами, пов'язаними з розв'язанням гібридних війн, суттєвим збільшенням кількості збройних конфліктів на політичній карті світу, суттєвого підвищення рівня їх агресивності тощо. В таких умовах особливо актуальним постає пи­тання як наукового переосмислення регулятив­них та охоронних можливостей правових пільг, так і розширення практичних меж застосування правових пільг при вдосконаленні регулювання та охорони прав, свобод, інтересів суб'єктів пра­ва, що потребують підвищеного рівня правової охорони та захисту. Автором констатовано, що актуальність тематики наукової роботи також зу­мовлюється високим рівнем змінюваності право­вого забезпечення пільг, важливістю їх кореляції на національному рівні зі стандартами, запрова­дженими на міжнародному рівні, в тому числі на рівні Європейського Союзу.

На підставі аналізу доктринальних підходів до розуміння правових пільг відзначено високий рі­вень дискусійності та неоднозначності поглядів вчених. Вказане зумовлює доцільність вироблен­ня єдиного доктринального підходу до їх поня­тійного визначення та обґрунтування доцільнос­ті їх термінологічного закріплення в положеннях актів міжнародного права й національного зако­нодавства. В якості висновків автор звертає ува­гу на пізнавальний потенціал правових пільг як самостійної складової понятійно-категоріального апарату юридичної науки та звертає увагу на те, що правові пільги: по-перше, з пізнавальної точ­ки зору відзначаються загальними властивостя­ми, що свідчить про їх приналежність до явищ соціальної дійсності, та особливими властивостя­ми правового характеру, що засвідчує їх прина­лежність до явищ правової дійсності; по-друге, як предмет наукового дослідження є складним, багатоаспектним соціально-правовим явищем, що зумовлює доцільність використання комплек­сної методологічної основи наукового пізнання; по-третє, є невід'ємною складовою будь-якої су­часної правової системи, що націлені на забезпе­чення справедливості, балансу інтересів в соціу­мі, гармонійного розвитку всіх сфер суспільного життя тощо.

Посилання

Мурза О.В. Загальнотеоретична характеристика правових пільг. Право і Безпека. 2012. № 2. С. 7-11. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/.

Андріїв В. Поняття та сутність пільги як правової категорії. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія Юридичні науки. 2018. № 1 (106). С. 7-11.

Левада О.В. Пільги та обмеження як пра-вові засоби регулювання суспільних відносин (теоретико-правовий аспект). Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 трав. 2019 р.). Харків, 2017. С. 114-116.

Бобровник С.В. Правове регулювання суспільних відносин та реалізація права. Правова держава. 1996. Вип. 7. Київ: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. С. 103-108.

Загальна теорія права. Академічний курс : підруч. для студ. юристів / за ред. д-ра юрид. наук, проф. С. В. Бобровник. Киев: Юрінком Інтер, 2021. 576 с.

Загальна теорія права : підручник / За заг. ред. М.І. Козюбри. Київ : Ваіте, 2015. 392 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення