Соціально-правове значення неюрисдикційного захисту соціальних прав військовослужбовців в Україні

Автор(и)

  • В.О. Рекшинський начальник юридичного відділу Центру досліджень трофейного та переспективного озброєння і військової техніки - помічник командира, Україна https://orcid.org/0009-0000-4023-3456

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.55

Ключові слова:

військовослужбовець, правозахисна діяльність, соціальна безпека, соціальне право, соціальні права, форми захисту

Анотація

Стаття присвячена з'ясуванню соціально-пра­вового значення неюрисдикційного захисту со­ціальних прав військовослужбовців в Україні. Автором встановлюється, що соціально-правово­го значення відповідних форм захисту соціаль­них прав військовослужбовців проявляється в трьох обставинах. По-перше, держава відносно військовослужбовця виконує роль роботодавця, який повинен і забезпечувати, і захищати со­ціальні права такого працівника, що вказує на існування соціального ризику для військовос­лужбовців, пов'язаного із уособленням в одно­му суб'єкті двох конфліктних між собою ролей (того, кого контролюють, і того, хто контролює), що в правовій та демократичній державі потре­бує збалансування за рахунок гарантування недержавного захисту соціальних прав військо­вослужбовців. По-друге, в Україні триває процес посилення громадянського суспільства, правозахисна діяльність якого сприяє соціальній безпеці людини, суспільства та держави, а також може зосереджуватись на захисті соціальних прав військовослужбовців. По-третє, неюрисдикцій- ні форми захисту соціальних прав військовос­лужбовців характеризуються значним правозахисним потенціалом, забезпечення державою повноцінного вираження якого безпосереднім чином сприятиме посиленню соціальної безпеки військовослужбовців у цілому. Правозахисний потенціал суб'єктів громадянського суспільства об'єктивується у трьох основних формах вияву правозахисту. Перша - здійснення комплексного та правомірного тиску на порушника соціальних прав без створення при цьому умов для підриву обороноздатності держави. Другий - здійснення цілеспрямованого та правомірного впливу на по­рушника. Третій - забезпеченні солідарності вій­ськовослужбовців та задоволення потреб у при­належності до практично однорідної групи, яка розуміє специфіку проблем соціальної безпеки військовослужбовців й забезпечує захист прав членів цієї групи. У висновках до статті узагаль­нюються результати дослідження та вказується на потребу створення (на основах інституційного партнерства) платформи захисту прав та інте­ресів військовослужбовців, до яких входитимуть представники (делегати) різних суб'єктів грома­дянського суспільства, які на постійній основі займаються захистом соціальних та інших прав військовослужбовців.

Посилання

Бойко В.Б. До проблеми класифікації форм та засобів захисту трудових прав працівників. Форум права. 2013. № 1. С. 79-83.

Журавель В.І. Поняття форм захисту трудових прав працівників. Форум права. 2013. № 3. С. 219-225.

Забарський В.В. Межі використання військовослужбовцями збройних сил України права на об'єднання. Правові новели. 2014. № 1. С. 10-16.

Іншин М.І. Науково-теоретичне обґрунтування поняття форм захисту трудових прав працівників. Європейські перспективи. 2012. № 2, ч. 2. С. 110-114.

Лагутіна І.В. Форми захисту трудових прав працівників: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.05. Одеса, 2007. 206 с.

Мазуренко О.А. Форми та способи захисту трудових прав працівників за законодавством України. Правовий часопис Донбасу. 2021. № 1. С. 36-42.

Твердовський I.M. Форми захисту трудових прав працівників від дискримінації. Вісник Одеського національного університету. Серія: Правознавство. 2010. Т. 15. № 22. С. 81-87.

Трюхан О.А. Реалізація права працівників на об'єднання в професійні спілки. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Юридичні науки. 2016. Вип. 1, Т. 2. С. 93-97.

Харчук Р.С. Класифікація та значення форм захисту трудових прав працівників. Форум права. 2011. № 1. С. 1073-1077.

Бойко В.Б. До питання про місце медіації в механізмі захисту трудових прав працівників. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 8. С. 140-143.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення