До питання про безоплатну приватизацію земель

Автор(и)

  • Д.М. Данілік кандидат юридичних наук, доцент, асистент кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0002-9946-9292
  • Н.О. Мельник кандидат юридичних наук, асистент кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.56

Ключові слова:

безоплатна приватизація земель, державні і комунальні сільськогосподарські підприємства, процедура, об'єкти і суб'єкти приватизації земель, гарантії земельних прав, перспективи безоплатної приватизації, право на земельну частку (пай)

Анотація

У порівняльно-правовому аспекті висвітлю­ється запровадження такої правової категорії, яка отримала назву «приватизація земель», сут­ність якої полягає у переході земельної ділянки державної або комунальної власності до приват­ної власності, суб'єктами якої виступають фізич­ні особи та юридичні особи приватного права. Акцентується увага на безоплатній приватизації земельних ділянок громадянами України та на­водяться її особливості. Аналізується суб'єктний склад процедури безоплатної приватизації сіль­ськогосподарських та інших земель.

Зроблено висновок, що поступово безоп­латна приватизація втрачає свою соціальну функцію і відповідні правові норми потребують кардинального перегляду. Закріплене зако­нодавчим шляхом (ст.ст. 118, 121 Земельного Кодексу України) право громадян України на безоплатну приватизацію земель, не забезпе­чене реально, оскільки площі нерозподіленого земельного фонду недостатньо для отримання кожним громадянином України земельної ділян­ки. Отже створилася ситуація, коли громадяни мають право на безоплатну приватизацію зе­мельних ділянок, проте більшість із них не мо­жуть його реалізувати. Практика свідчить, що безоплатна за законом приватизація земельних ділянок фактично перетворилася у привати­зацію платну, коли заінтересовані громадяни України вносять плату за передачу їм земельних ділянок у різних формах.

Обґрунтовується необхідність часткової від­мови від безоплатної приватизації, оскільки вона не гарантована та не забезпечена матеріально земельним фондом нашої держави. Поряд із за­провадженням приватизації на оплатній основі, тобто її монетизацією обґрунтовано висновок про доцільність збереження безоплатної приватиза­ції для осіб, визначених статтею 25 Земельного кодексу України. Безоплатна приватизація має бути прозорою і справедливою, а її процедури чіткими і зрозумілими.

Посилання

Мартин А. Чому безоплатна приватизація землі не має перспективи. Землевпорядний вісник. 2021. № 5. С. 12-15.

Мірошниченко А.М., Мартин А.Г., Ріпенко А.І. Проблеми та перспективи приватизації земель громадянами. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. 2012. №3-4. С. 46-59.

Мірошниченко А.М. Земельне право України: підручник. 3-тє видання, допов. і перероб. Київ: Алерта. 2013. 512 с.

Рипенко А.И. Современные земельные отношения: проблемы и пути их решения: пособие для практиков и теоретиков. Киев: ВД "Дакор". 2015. 296 с.

Земельне право: підручник. 3-тє вид., доп. і перероб.; за ред. М.В. Шульги. Харків : Юрайт, 2023. 592 с.

Ріпенко А.І., Пащенко О.М. Земельне право України: навч. посіб. Київ: ВД "Дакор". 2016. 236 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право