Стан та перспективи правового регулювання діджиталізації участі громадськості в охороні довкілля

Автор(и)

  • Н.В. Ільків кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри господарсько-правових дисциплін Львівський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-3182-8391

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.58

Ключові слова:

цифровізація екологічних відносин, ЕкоСистема, Єдиний державний реєстр з оцінки впливу на довкілля, Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки

Анотація

Статтю присвячено дослідженню стану право­вого забезпечення діджиталізації участі громад­ськості у процесі прийняття екологічно значимих рішень в Україні. Акцентовано увагу на значному потенціалі цифрових технологій для забезпечен­ня екологічної безпеки та сталого суспільного розвитку. Вказано, що діджиталізація відносин у галузі екології в Україні впливає на визначення основних напрямів національної екологічної політики. Повоєнне відновлення та розвиток еко­номіки потребуватимуть інтеграції до планів, програм та інших документів державного пла­нування, що пов'язані з відновленням держави, діджиталізованого екологічного блоку. Це актуа­лізує наукові дослідження правових засад участі громадськості у процедурах стратегічної еколо­гічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.

Здійснено системний аналіз правових норм, які є основою цифровізації стратегічної еколо­гічної оцінки та оцінки впливу на довкілля, ви­значено проблеми законодавчого врегулювання відносин у вказаній сфері.

Загалом відзначаючи важливість широкого залучення громадськості до процесу прийняття екологічно значимих рішень як запоруку збалансованості, так і ефективності прийняття рішень та подальшого узгодженого їх впровадження у практику, вказуючи на позитивні новації, зроблено висновок про необхідність продовжити ро­боту над вдосконаленням процедури стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.

Підсумовано, що діджиталізація як одна із ви­значальних тенденцій розвитку людської цивілі­зації, формуючи інклюзивне суспільство і ство­рюючи умови для кращих механізмів управління, розширює доступ громадськості до екологічної сфери, підвищує якість довкілля та спектр пу­блічних послуг, розширює способи співпраці громадянського суспільства з суб'єктами владних повноважень та бізнесу, а також створює можли­вості у реалізації екологічних прав та задоволен­ні екологічних потреб громадян.

Посилання

Планування відновлення довкілля: Аналітична записка МБО «ЕПЛ». 2022. 55 с. URL: http://epl.org.ua/eco-analytics/planuvannya-vidnovlennya-dovkillya/.

Соколова А.К., Черкашина М.К. Актуальні питання державної політики України у галузі раціонального природокористування. Актуальні проблеми земельного, аграрного та екологічного права в умовах сучасних викликів і загроз : матеріали круглого столу (Харків, 12 трав. 2023 р.). Харків : Право, 2023. С.123-128.

Проект Плану відновлення України Матеріали робочої групи «Екологічна безпека». Національна рада з відновлення України від наслідків війни. Липень 2022. 108 с. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/recoveryrada/ua/environmental-safety-assembly.pdf.

ЕкоСистема: Єдина екологічна платформа. URL: https://eco.gov.ua/news/cherez-ekosystemu-ukraintsi-vzhe-oformyly-ponad-54-800-dokumentiv-u-sferi-zakhystu-dovkillia.

Антонюк У.В. Правове регулювання оцінки впливу на довкілля в Україні. Science Review. 2018. № 6(13), Vol.2. С. 51-55.

Вдосконалення ОВД: позиційний документ, підготовлений ЕПЛ. 5 с. URL: https://epl.org.ua/wp-content/uploads/2023/02/VDOSKONALENNYA-OVD_21-02-2023.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право