Правові проблеми виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування

Автор(и)

  • В.В. Носік доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри земельного та аграрного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондент НАПрН України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3483-4575

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.60

Ключові слова:

аграрне законодавство, генетично модифіковані організми, дитяче харчування, сільське господарство, сільськогосподарська продукція, сільськогосподарська сировина, органічне сільськогосподарське виробництво, продовольча безпека, якість та безпечність сільськогосподарської продукції

Анотація

У статті проведено аналіз сучасних проблем правового регулювання виробництва сільсько­господарської сировини для дитячого харчу­вання в Україні з урахуванням останніх законо­давчих змін у сфері виробництва дитячого харчування, органічного сільськогосподарського виробництва, державного контролю за викорис­танням генетично модифікованих організмів при виготовленні продуктів харчування.

Встановлено, що удосконалення законодав­ства у сфері дитячого харчування варто було б провести шляхом внесення змін і доповнень до Закону України «Про дитяче харчування» з ме­тою приведення його приписів до вимог ЄС, а не скасовувати зазначений спеціальний Закон. Адже з огляду на специфіку дитячого харчуван­ня та важливість гарантування його якості та безпечності заміна окремого спеціального зако­ну однією статтею у Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості хар­чових продуктів» навряд чи є доцільною.

З урахуванням специфічної правової приро­ди особистого селянського господарства автор доводить, що особи, які ведуть таке господар­ство, можуть виробляти сировину для продук­ції дитячого харчування за умови дотримання законодавчих вимог до якості та безпечності такої сировини. Базуючись на останніх законо­давчих змінах у сфері правового забезпечення біобезпеки України в статті пропонується зако­нодавчо передбачити можливість та необхідність використання органічної сільськогосподарської продукції як сировини для дитячого харчуван­ня до створення ефективної системи державного контролю у сфері використання та обігу генетич­но модифікованих організмів.

З метою забезпечення конституційного права дитини на достатнє якісне і безпечне харчування автор вважає за доцільне провести поглиблений науковий пошук з цих питань та зробити відпо­відні наукові висновки і рекомендації з удоскона­лення чинного законодавства у цій сфері з врахуванням вимог законодавства ЄС щодо адап­тації національного аграрного, продовольчого, екологічного та іншого законодавства в частині виробництва сільськогосподарської продукції для дитячого харчування.

Посилання

Щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році. URL: https://ombudsman.gov.ua/report-2022/dity-viiny (дата звернення: 22 грудня 2023 року).

Вплив війни на харчування дитини: наслідки для здоров'я. Наша мама. URL: http://nashamama.com/dityna/59832vpliv-viini-na-harchuvannya-ditini-naslidki-dlya-zdorovya-malyuka.html (дата звернення: 12 грудня 2023 року).

Коваленко Т.О. Правові питання виробництва сільськогосподарської сировини для продуктів дитячого харчування в Україні. Журнал східноєвропейського права. 2015. № 15. С. 16-23.

Духневич А.В., Карпінська Н.В. Правове регулювання безпечності та якості ви-робництва дитячого харчування: вимоги ЄС. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: «Юрид. науки». 2023. № 8. URL: https://www.inter-nauka.com/uploads/public/16922696152125.pdf (дата звернення: 25 грудня 2023 року).

Шибко Р.Д. Ґенеза законодавчого регулювання виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування. Держава і право. Юрид. науки. 2019. Вип. 83. С. 231-243.

Шибко Р.Д. Особливості правового стано-вища виробників сировини для дитячого харчування. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юрид. науки. 2020. Вип. 2 (113). С. 66-71.

Українське сільське господарство у воєнний час. URL: https://www.tni.org/en/article/ukrainian-agriculture-in-wartime?translation=uk (дата звернення: 23 листопада 2023 року).

Про особисте селянське господарство: За-кон України від 15 травня 2003 р. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 29. Ст. 232.

Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року: Указ Президента України від 30 вересня 2019 р. Офіційний вісник України. 2019. № 79. Ст. 2712.

Носік В.В. Правове забезпечення виробництва і обігу органічної продукції у особистих селянських господарствах. Органічне виробництво: право і бізнес: матеріали науково-практ. конфер. (м. Запоріжжя, 17 червня 2021 р.) за заг. ред. О.Г. Бондаря та Д.В. Федчишина. Запоріжжя: Вид. дім «Гельветика», 2021. С. 98-102.

Органічне виробництво в Україні. URL: https://minagro.gov.ua/napryamki/organichne-virobnictvo/organichne-virobnictvo-v-ukrayini (дата звернення: 15 листопада 2023 року).

Носік В.В. Теоретичні і законодавчі основи здійснення права на органічне виробництво в умовах реалізації цілей сталого розвитку до 2030 року в Україні. Органічне сільськогосподарське виробництво в Україні: правові засади ведення: монографія / за заг. ред. проф. М.В. Шульги. Харків: Юрайт, 2020. С. 36-50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право