Щодо повноважень Національній поліції України в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • О.В. Драган професор кафедри кримінального права, процесу і криміналістики Київського університету інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0002-5696-6360

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.66

Ключові слова:

реагування на правопорушення, адміністративно-правове реагування, публічна безпека та порядок, Національна поліція України, повноваження поліцейських, воєнний стан, реформування правоохоронних органів, адміністративні правопорушення, заходи примусу, права і свободи громадян

Анотація

У статті автором здійснено аналіз законодав­чих актів, які наразі в Україні регламентують ді­яльність Національної поліції України. Констато­вано, що діяльність Національної поліції України є дуже багатогранною, відтак її врегульовано нормами різних галузей права.

Проте основна частина цих норм все ж є адмі­ністративно-правовими, адже більшість завдань поліції виконується під час здійснення нею пу­блічного управління, надання поліцейських по­слуг у сферах забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, а та­кож інтересів суспільства і держави, надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій по­требують такої допомоги.

Автором наголошується, що головна ідея Кон­ституції України під час війни, як і в мирний час, залишається незмінною й полягає у встановленні меж для публічної влади для запобігання свавілля та гарантування прав і свобод людини. Водночас конституційні цілі й пріоритети діяльності всієї держави під час війни мають значну специфіку.

Звертається увага на те, що із введенням в Україні воєнного стану повноваження багатьох державних органів зазнали суттєвих змін. У зв'язку із прийняттям змін до чинного законо­давства у сфері публічної безпеку та порядку, змінились дещо і повноваження Національної поліції України.

При цьому автором статті наголошено, що прі­оритетними серед таких змін є гарантування прав і свобод людини та громадянина, а також подаль­ша розбудова демократичної держави, у якій неу­хильно забезпечується верховенство права.

Автором статті зроблено висновок, що під час дії воєнного стану в Україні повноваження Наці­ональної поліції суттєво розширено шляхом вне­сення відповідних змін до Закону України «Про Національну поліцію». Разом з тим необхідно, щоб при розширенні повноважень правоохорон­них органів, у тому числі поліції в період воєн­ного стану Верховна Рада України враховувала, що фактичні обставини війни чи умови воєнного стану автоматично не є підґрунтям для обмежен­ня конституційних прав і свобод громадян.

Посилання

Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023 - 2027 роки: Указ Президента України від 11 травня 2023 року № 273/2023. URL: https://www.president.gov.ua/documents/2732023-46733.

Вікіпедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D097.

Про Національну поліцію: Закон України від 02.07.2015. №580-VIII // БД «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19.

Ульянов О.І. Щодо співвідношення категорій «публічна безпека і порядок» та «громадська безпека і порядок» у Законі України «Про Національну поліцію». Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави: матеріали VIII міжнар. наук.-практ. конф., м. Одеса, 25 березня 2016 р. Одесса: ОДУВС, 2016. С. 194-195.

Гусаров С.М., Салманова О.Ю., Комзюк А.Т. та ін. Актуальні проблеми адміністративно-правового регулювання діяльності Національної поліції України : монографія. Міністерство внутрішніх справ України ; Харківський національний університет внутрішніх справ. Харків : Факт, 2022. 452 с.

Коваленко О.О. Адміністративно-правове регулювання діяльності Національної поліції України у сфері протидії правопо-рушенням в умовах воєнного стану. Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів. Вінниця, 2023. с. 272-274.

Окрема думка (частково збіжна) судді Конституційного Суду України Василя Лемака стосовно Рішення Конституційного Суду України у справі у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційної) Закону України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» (справа щодо повної назви релігійних організацій). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/nb04d710-22#n2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право