Зарубіжний досвід цифровізації державних послуг

Автор(и)

  • С.С. Єсімов кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри адміністративно-правових дисциплін, Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9327-0071

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.68

Ключові слова:

адміністративні послуги, публічні послуги, цифрові технології, проактивність, екстериторіальність

Анотація

У статті розглядається зарубіжний досвід циф- ровізації державних послуг. Об'єкт дослідження становлять суспільні відносини, що складаються у сфері надання електронних державних послуг в розвинутих країнах. Предметом дослідження є українські та міжнародні правові норми, що регулюють відносини у сфері надання електро­нних державних послуг. Методологічна осно­ва обумовлена специфікою обраних об'єктів та предмета дослідження. Для досягнення мети та вирішення поставлених завдань були використа­ні загальнонаукові методи пізнання: індукції та дедукції, метод аналізу та синтезу, абстрагуван­ня, системно-структурний підхід, історичний та логічний методи, спеціальні юридичні методи: формально-юридичний, порівняльно-правовий, системно-структурний та системно-функціональ­ний. Сутність держави та її соціальне призначен­ня є вирішальними у визначенні спрямованості діяльності держави, її цілей та завдань у сфе­рі надання державних послуг з використанням цифрових технологій. Визначено, що впрова­дження цифрових платформ і сервісів дозволяє систематизувати та оптимізувати процеси надан­ня державних послуг, скоротити терміни надан­ня послуг та підвищити якість їх надання. Позна­чено основні напрями діяльності органів влади країн Європейського Союзу - Мальти, Естонії, Люксембургу, Швеції, Австрії, Латвії, Фінляндії, Нідерландів, Ірландії, Португалії, Данії, Федера­тивної Республіки Німеччини, Іспанії, направлені на впровадження цифрових технологій у дер­жавне управління, у тому числі щодо надання державних (адміністративних) послуг. Позначе­но позитивні та негативні аспекти надання дер­жавних (адміністративних) послуг за допомогою наскрізних технологій взаємодії суб'єктів надан­ня послуг та інформаційних і комутаційних тех­нологій. Окреслено заходи які доцільно реалізу­вати України з метою оптимізації та переведення публічних послуг у цифрову форму. Подальші дослідження повинні бути направлені на дослі­дження функціонування цифрових платформ як технологічної інфраструктури надання цифрових послуг.

Посилання

E-Government Development Index (EGDI). URL. https://publicadministration.un.org/egovkb/en-us/About/Overview/-E-Government-Development-Index.

Досвід Сінгапуру та Лондона - ключ до побудови в Україні «розумних» міст, голова SmartCity.UA Юрій Назаров. URL. https://kievvlast.com.ua/news/opyt-singapura-i-londonaklyuch-k-postroeniyu-v-ukraine-umnyh-gorodovglava-smartcityua-yurij-nazarov?noredirect=true.

The Digital Economy and Society Index (DESI). URL. https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi.

Чукут С.А., Полярна В.Л. Основні напрями та пріоритети надання електронних послуг в країнах європейського союзу: на прикладі Данії. Державне управління: удосконалення та розвиток 2016. № 12. URL. http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1015.

Цифрові послуги у Данії. 23.10.2023 р. URL. https://lifeindenmark.borger.dk/apps-and-digital-services/digital-services-in-denmark.

Мерзляк А.В., Боклаг В.А., Віхорт Ю.В. Зарубіжний досвід розвитку системи електронних публічних послуг в умовах розбудови інформаційного суспільства. Держава та регіони. 2021. № 1 (71). С. 136-142.

Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні: Закон України від 15.07.2021 р. № 1667-ІХ. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/1667-20.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі: Закон України від 03.11.2020 р. № 943-ІХ. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/943-20#Text.

Про особливості надання громадських (електронних публічних) послуг: Закон України від 15.07.2021 р. № 1689-ІХ. URL.

Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.01.2018 р. № 69-р. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/67-2018-%D1%80#Text.

Про схвалення Національної економічної стратегії на період до 2030 року: Постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 р. № 179. URL. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2021#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право