Система принципів як правових інструментів, що сприяють досягненню завдань координаційної функції адміністративно-правового забезпечення координації суб'єктів протидії корупції

Автор(и)

  • Г.Ю. Лук'янова докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри адміністративного та інформаційного права Навчально-наукового Інститут права, психології та інновацйної освіти Нацонального університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-1109-9299

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.72

Ключові слова:

адміністративне право, координаційна функція держави, загальні принципи, спеціальні принципи, принципи координації, функції держави, протидія корупції, адміністративно-правове регулювання, гласність суб'єктів координаційної діяльності, рівність суб'єктів координаційної діяльності, самостійність суб'єктів координаційної діяльності, прокурорська діяльность, додержання законності, конституційні права, свободи громадян, обмін інформацією

Анотація

Координаційна функція держави щодо проти­дії корупції - це рівень прояву державного впли­ву у суспільних відносин та основний напрям діяльності держави, який полягає в узгодженні дій між різними елементами державного апарату щодо протидії корупції, в узгодженні дій між дер­жавним апаратом та не владними суб'єктами сус­пільної системи, в упорядкуванні суспільних та державно-управлінських відносин, спрямуванні їх на досягнення спільних цілей або інтересів, за якого використовується не метод прямого імпе­ративного управління, а узгоджуються дії віднос­но чи повністю рівних суб'єктів протидії корупції на основі врахування спільних інтересів та/або компетенції, відповідно до принципу прямування до ідеальної результативності.

Антикорупційна діяльність може бути ефек­тивною винятково за умови встановлення на нормативно-правовому рівні принципів коорди­нації діяльності суб'єктів протидії корупції та за­кріплення принципів адміністративно-правового забезпечення координації діяльності суб'єктів протидії корупції, що обумовлено потребою у швидкому та повному забезпеченні завдань ко­ординації та її ефективному здійсненні.

Інститут дослідження принципів адміністра­тивно-правового регулювання координаційної функції держави щодо протидії корупції обумов­лена наявністю прогалин в теоретичній площині пізнання права, та обмеженістю наукового об­грунтування. Саме тому, питання, пов'язані із адміністративно-правовим регулюванням координаційної функції держави щодо протидії корупції, є актуальними для дослідження, а його принципи у цьому контексті є одними із ключових.

Координаційна роль держави загалом май­же не розглядається крізь призму принципів. З огляду на вкрай низький рівень наукової уваги до питання адміністративно-правового забез­печення координації суб'єктів протидії корупції, його сутності, ознак та напрямів, одним із пер­шочергових завдань має стати визначення сис­теми принципів цього інституту, як основної та вихідної ідеї усієї системи державного впливу на суспільні відносини. Навіть нині принципи адмі­ністративно-правового забезпечення координа­ції суб'єктів протидії корупції ще не розглядають­ся як фундаментальні категорії, оскільки чимало науковців досі сприймають їх абстрактно та відо­кремлено від практичної діяльності.

Посилання

Бабкова В.С. Принципи координаційної діяльності прокуратури у сфері протидії злочинності та корупції Теорія і практика правознавства. 2013. Вип. 1. URL: http: nbuv.gov.ua/UJRN/tipp_2013_1_27

Бандурка А.М. Преступность в Украине: причины и противодействие: моногр. Харків: Основа, 2003. 368 с.

Вишковська В.І. Правозахисна функція держави сутність та механізм здійснення в Україні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 Київ, 2014. 224 с.

Каркач П.М. Організація роботи прокуратури міста, району: метод. посіб. з організації роботи в міських, районних прокуратурах Харків: Право, 2008. 352 с.

Литвинов О.М. Адміністративно-територіальна координація діяльності суб'єктів профілактики злочинів в Україні на місцевому рівні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.07. Харків,2002. 276 с.

Литвин М.М., Махнюк А.В. Координація ді-яльності у сфері інтегрованого управління кордонами Державне управління. 2011. № 1. С. 3-9.

Суходубов Д.В. Координаційна діяльність прокуратури щодо боротьби зі злочинністю: дис. на здоб. наук. ступ. канд. юрид. наук: 12.00.10 Харків,2012. 215 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право