Медіація в адміністративному процесі

Автор(и)

  • О.В. Різенко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права ЛНУ ВМБ імені С.З. Гжицького, Україна https://orcid.org/0000-0002-8278-6929

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.77

Ключові слова:

адміністративний процес, медіація, альтернативні способи вирішення спорів, конфлікт, юридичний конфлікт, судова практика

Анотація

Стаття присвячена питанням особливостей медіації в адміністративному процесі України як різновиду альтернативних способів вирішення конфліктів, що потребує удосконалення та роз­витку, з огляду на міжнародні норми і загально­державні потреби.

З'ясовано, що в процесі реформування судо­вої і правоохоронної системи актуалізувалося питання спрощених процедур вирішення спорів, зокрема, мова йде про альтернативні способи (медіація, переговори тощо). Такий підхід дасть можливість розвантажити суди, пришвидшить вирішення спорів та допоможе зберегти приязні відносини між сторонами, що беруть участь про­цесі медіації.

Наголошено, що в Україні в адміністративно­му судочинстві є ряд справ, які можна вирішити альтернативним способом. Альтернативні засо­бів вирішення адміністративних спорів дозволять динамічно розв'язувати конфлікти, зокрема ті, що стосуються дорожньо-транспортних пригод, правопорушень у сфері охорони праці та інші, врегулювання яких можливе за законодавством України через процедуру медіації.

Зазначено, що в Україні діє Закон України «Про медіацію» норми якого визначають особли­вості проведення медіації в цивільному, госпо­дарському, адміністративному процесі, у сфері нотаріальної діяльності, модифікує суспільні від­носини та вимагає застосування особливих при­йомів, способів та методів регулювання відносин медіації в юридичних процесах.

Акцентовано увагу на тому, що для медіації в адміністративному процесі важливим є дотри­мання норм етичної поведінки, зокрема, етич­ного кодексу медіатора. В Україні сьогодні за­конодавчо не закріплено уніфіковані правила етичної поведінки медіатора та учасників проце­су медіації. Такі правила приймаються громад­ськими об'єднаннями на основі Європейського Кодексу (European Code of Conduct for Mediators) медіаторів.

В адміністративно-правовій практиці досвід медіації є новий, але, як свідчить практика, пер­спективний і затребуваний. Процедура медіації допоможе вирішити спір позитивно для усіх сто­рін, максимально зберігши час, фінанси, а та­кож, сприятиме тому, що сторони залишаться у добрих відносинах між собою.

Посилання

Медіація у професійній діяльності юриста: підручник. Авт. кол. : Т. Білик, Р. Гаврилюк, І. Городиський та ін.. За ред. Н. Крестовської, Л. Романадзе. Одеса : Екологія, 2019. 456 с.

Закон України «Про медіацію». (Відомості Верховної Ради (ВВР). 2022, № 7. ст.51). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-20#top.

Рекомендація Rec (2001) 9 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо альтернатив судовому розгляду спорів між адміністративними органами й сторонами - приватними особами. URL. https://supreme.court.gov.ua/userfiles/Rec_2001_9_2001_09_05.pdf.

Петрінко В.С. Конфліктологія: курс лекцій, енциклопедія, програма, таблиці. Навчальний посібник. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2020. 360 с.

Іванов В.М. Юридична конфліктологія : Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. К. : МАУП, 2004. 224 с.

Закон України «Про медіацію». Науково-практичний коментар. Станом на 1 квітня 2023 р. За загальною редакцією доктора юридичних наук, професора Кар- мази О.О., кандидата юридичних наук, доцента Федоренко Т. В., кандидата юридичних наук, доцента Ізуїти П.О. К. : Талком, 2023. 241 с.

Адміністративне судочинство України: теорія та практика: монографія. Кол. авт. За заг. ред. О.М. Нечитайла. К. : ВАІТЕ. 2015. 288 с.

Бачук В.Б., Водоп'ян Т.В., Давидюк П.П. та інші. Медіація як альтернативний спосіб вирішення спорів: вітчизняний та зарубіжний досвід: монографія. «Новий Світ- 2000» Львів-Рівне 2020. 173 с.

Європейський кодекс етики медіаторів. URL: https://decisionlab.com.ua/DLfiles/European_Code_of_Conduct_for_Mediators_UA.pdf.

Медіація у професійній діяльності юриста : підручник. Авт. кол. : Т. Білик, Р. Гаврилюк, І. Городиський та ін. За ред. Н. Крестовської, Л. Романадзе. Одеса : Екологія, 2019. 456 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право