Адміністративна відповідальність у сфері містобудування

Автор(и)

  • О.С. Руданецька кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права факультету управління, економіки та права Львівський національний університет природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-4773-949X
  • Г.І. Бережницька кандидат економічних наук, доцент доцента кафедри права факультету управління, економіки та права Львівський національний університет природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-0908-8665

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.79

Ключові слова:

адміністративна відповідальність, адміністративні правопорушення, містобудування, містобудівна діяльність, КУпАП

Анотація

Стаття присвячена питанням відповідальності адміністративного характеру за правопорушен­ня у сфері містобудування. У статті звертається увага на недоліки чинного законодавства про адміністративні правопорушення, запропоно­вано заходи щодо їх усунення. Зазначено, що містобудівна діяльність являє собою саме комп­лексну діяльність державних органів і громадян з формування та подальшого розвитку спільних інтересів, територій, просторів, що передбачає послідовність етапів і основана на тісному об­ґрунтованому взаємозв'язку та взаємозалежності від соціально-економічних умов прогнозування. Зрештою, наявність такого взаємозв'язку та вза­ємозалежності є головною особливістю місто­будівного законодавства, яке посідає особливе місце в системі адміністративного права. Адміні­стративна відповідальність у сфері будівництва настає у разі порушення вимог адміністративно­го законодавства та містобудування. Отже, пред­метами адміністративних правопорушень у сфері будівництва є суспільні відносини, врегульовані як адміністративним, так і містобудівним правом. Така класифікація адміністративних правопору­шень за суб'єктом правопорушення є правиль­ною, оскільки дозволяє виявити ознаки цього елемента у складі правопорушення та вирішити питання про застосування певних норм до відпо­відних суспільних відносин.

Адміністративна відповідальність за порушен­ня законодавства у сфері містобудівної діяль­ності із земельною та екологічною складовою є лише невеликою частиною від загального обсягу «містобудівних» складів КУпАП. З огляду на це, важливо вказати на міжгалузеву природу відно­син адміністративної відповідальності за пору­шення законодавства щодо містобудівної діяль­ності.

Підбиваючи підсумки автор робить висновок, що адміністративне правопорушення у сфері мі­стобудування - це протиправна, винна дія (бездіяльність) фізичної чи юридичної особи, яка по­рушує вимоги проєктної документації та норма­тивних документів у галузі будівництва, а також встановлений порядок будівництва, реконструк­ції, капітального ремонту об'єктів капітального будівництва, введення його в експлуатацію, за яку чинним законодавством встановлено адміні­стративну відповідальність.

Посилання

Лещинський В. П. Методи адміністративно-правового регулювання містобудівної діяльності: історичний досвід та засади подальшого розвитку. Право і суспільство. 2021. № 2. С. 105-111.

Проєкт Кодексу України про адміністративні проступки (2022 рік). URL: https://profpressa.com/news/opriliudneno-proiekt-novogo-kodeksu-ukrayini-pro-administrativni-prostupki

Адміністративне право України. Повний курс : підручник / В. Галунько, П. Діхтієвський, О. Кузьменко та ін. Херсон : ОЛ- ДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с.

Галунько В.В. Публічний інтерес в адміністративному праві. Форум права. 2010. № 4. С. 178-182..

Лук'янець Д. Адміністративна відповідальність у сфері містобудівної діяльності: прогрес чи деградація? Право України. 2023. № 2. С. 52-63.

Про регулювання містобудівної діяльності : Закон України від 17.02.2011 № 3038-VI. База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3038-17#Text.

Кодекс України про адміністративні правопорушення : Закон від 07.12.1984 № 8073-X. База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

Гарат М.Р. Відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері містобудівної діяльності : дис. ... д-ра філософії : 081 / Держ. торг.-екон. ун-т. Київ, 2023. 265 с.

Бородін І.Л., Бортник В.А. Адміністративна відповідальність : навч. посіб. Київ : Вид. дім «Персонал», 2011. 136 с.

Стукаленко О.В. Актуальні питання адміністративної відповідальності у сфері містобудування. Юридичний науковий електронний журнал. 2016. № 2. С. 117-121.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право