Ресоціалізація засуджених як стратегічна ціль кримінально-виконавчої системи через призму визначення кримінально-виконавчої політики

Автор(и)

  • С.В. Дьоменко кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Класичного приватного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-2394-9732

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.87

Ключові слова:

правова доктрина, боротьба зі злочинністю, кримінально-виконавчий закон, суб'єкти кримінально-виконавчої політики, стратегія впливу на злочинність, засуджений, відновлення соціального статусу

Анотація

У статті представлено авторське бачення про­блематики ресоціалізації засуджених як страте­гічної цілі для кримінально-виконавчої системи, визначеною кримінально-виконавчою політикою держави. В процесі дослідження розглянуті дискусіні питання тлумачення таких дефініцій як: «політика», «антикримінальна політика», «кри­мінально-виконавча політика», «ресоціалізація засуджених».

В процесі дослідження акцентована увага на специфіку доктринального визначення ба­гатогранного соціального явища - політики, що дозволило сформулювати авторський погляд на поняття антикримінальної політики. Автор про­понує розглядати його у якості практики уповно­важених народом країни суб'єктів по вироблен­ню генеральної лінії держави відносно впливу на злочинність, яка охоплює визначення основної концепції (стратегії) напрямів і засобів її реаліза­ції, виділення для цього необхідних ресурсів та здійснення контролю і нагляду за впроваджен­ням її у життя.

Спираючись на надане родове поняття та су­часні доктринальні позиції автором сформульо­вано розуміння кримінально-виконавчої політики у якості окремого виду антикримінальної політи­ки, яка має свій прояв у діяльності уповноваже­них суб'єктів по визначенню стратегічних цілей, принципів функціонування, завдань для системи виконання та відбування покарань, засобів їх до­сягнення, а також здійснення контролю і нагляду за процесом впровадження у життя таких планів.

У подальшому, враховуючи результати наве­деного аналізу норм законодавства, регулюючих розподіл повноважень державних органів в сфе­рі формування внутрішньої політики, криміналь­но-виконавчу політику автор конкретизував як діяльність Верховної Ради України по визначен­ню стратегічних цілей, принципів функціонуван­ня, завдань для системи виконання та відбуван­ня покарань, засобів для їх досягнення, а також здійсненню парламентського контролю за проце­сом впровадження у життя таких планів.

Проведений розгляд нормативної сутності ре- соціалізації засуджених через призму наданого визначення кримінально-виконавчої політики дозволив виявити її роль, як стратегічного цільо­вого орієнтиру для карального механізму держа­ви. Подальший розгляд легального поняття ресоціалізації засуджених, закріпленого у криміналь­но-виконавчому законі, виявив факт представ­лення його змісту двозначними, а також взагалі такими, що не піддаються визначенню ознаками. Спираючись на результати дослідження автор наводить твердження про потенційну неможли­вість досягнення кримінально-виконавчою сис­темою, які би умови для виправлення засуджених вона не створювала, своєї стратегічної цілі - ресоціалізації осіб, які відбувають покарання.

Посилання

Фріс П.Л. Кримінально-правова політика України: дис. ... докт. юрид. наук: 12.00.08. Прикарпатський юридичний інститут МВС України. Київ, 2005. 440 с.

Огородник Є.І. Механізм реалізації кримінально-виконавчої політики України та її реформування на сучасному етапі: дис. ... канд. юрид. наук.: 12.00.08. Харківський національний університет внутрішніх справ. Харків, 2017. 215 с.

Кондратішина В.В. Кримінально-виконавча політика України: формування та реалізація : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.08. Львівський державний університет внутрішніх справ. Львів, 2009. 275 с.

Шкута О.О. Теоретико-прикладні засади функціонування кримінально-виконавчої системи України: дис... докт. юрид. наук: 12.00.08. Класичний приватний університет; Університет державної фіскальної служби України, Ірпінь, Україна, 2018. 331 с.

Кернякевич-Танасійчук Ю.В. Кримінально-виконавча політика України: дис. . докт. юрид. наук: 12.00.08. ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»; Інститут держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України. Київ, 2019. 514 с.

Кримінально-виконавче право України : підручник : ТОМ І (у 2-х т.) / [Музика А.А., Конопельський В. Я., Письменський Є.О та ін.] ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф. Є.Ю. Бараша. Київ : Нац. акад. внутр. справ, ФОП Кандиба Т. П. 2018. 364 с.

Про засади внутрішньої і зовнішньої політики: Закон України від 01.07.2010 р. № 2411-VI. Відомості Верховної Ради України. 2010. № 40. ст.527.

Кримінально-виконавчий кодекс України: Закон України від 11.07.2003 р. № 1129¬IV. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 3-4. ст. 21.

Черненок М.П. Ресоціалізація засуджених як мета кримінально-виконавчого законодавства України. Проблеми законності : респ. міжвідом. наук. зб. Харків, 2008. Вип. 97. С. 153-162.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право