Щодо кримінологічного дослідження детермінантів суїцидальної поведінки серед працівників правоохоронних органів

Автор(и)

  • І.А. Нестерова кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та процесу Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0003-0481-2965
  • М.М. Вишневська старший викладач кафедри кримінального права та процесу Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0009-0002-2645-1232

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.91

Ключові слова:

суїцид, суїцидальна поведінка, детермінанти, кримінологічне дослідження, правоохоронні органи, критична діяльність, криза, соціально-психологічна дезадаптація

Анотація

У статті здійснено кримінологічне досліджен­ня детермінантів суїцидальної поведінки серед працівників поліцейських органів. Автори зазна­чають, що в останні роки спостерігається стрімке зростання кількості суїцидів та спроб їх здійснен­ня, в тому числі й серед працівників правоохо­ронних органів. Визначено, що кримінологія як комплексна наука дозволяє досліджувати суїцид не тільки з правової позиції, а також з позицій інших наук, таких як соціологія та психологія. Серед вчених-юристів до сих пір триває диску­сія, чи відносити проблему суїциду до проблем кримінологічного дослідження. На думку вчених, основною причиною недостатньої уваги криміно­логів є те, що суїцид в більшості країн світу не є кримінальним правопорушенням.

Визначається, що суїцид став поширеним се­ред працівників органів внутрішніх справ віком від 25 до 40 років. Враховуючи, що правоохо­ронна діяльність є критичним та екстремальним видом діяльності, суїциди серед працівників пра­воохоронних органів мають специфічні детер­мінанти. Правоохоронці - це категорія осіб, які потребують особливої уваги з огляду на можли­вість розвитку суїцидальної поведінки, оскільки доступність зброї надає можливість вибору най­більш смертельних способів самогубства. Автори погоджуються з думкою дослідників, що найбіль­ший вплив на правоохоронця мають не стільки побутові й сімейні проблеми, скільки психологіч­не навантаження, пов'язане зі службою. Інакше кажучи, соціально - психологічна дезадаптація є основною детермінантою суїцидальної поведін­ки серед правоохоронців. Суїцидальна поведін­ка часто пов'язана з психологічною кризою, яка може виникати під впливом загроз різного роду. Особа, перебуваючи у такому кризовому стані, вирішує, що самогубство - це єдиний спосіб ви­рішення проблем.

Доведено, що суїцидальна поведінка серед працівників правоохоронних органів зумовлена цілим рядом детермінант, які окремо та в сукуп­ності мають негативний вплив на особистість по­ліцейського, у зв'язку з чим руйнується його со­ціальне та психологічне благополуччя, наступає виснаження захисних функцій організму та психіки, можливе виникнення психічних розладів та психічних захворювань.

Посилання

Suicide Rate By Country by Population 2020: World Population Review: офіційний сайт. URL: http://worldpopulationreview.com/countries/suicide-rate-by-country/#dataTable.

Шестопалова Л.М. Самогубство та доведення до самогубства; заходи протидії: автореф. дисс.. канд. юрид. наук.12.00.08. Київ: НАВСУ, 2001. С. 4.

Тимченко О.В. Аутоагресивна поведінка працівників органів внутрішніх справ України (соціально-психологічні детермінанти, виникнення, методи превенції та профілактики): автореф. дис... канд. психол. наук. 19.00.06. Х., 2003. С. 6.

Фокін А.С. Кримінологічний та кримінално-правовий підходи до вивчення самогубства (суїциду) та доведення до його вчинення / А.С. Фокін, Д.В. Балашов. Одеса, 2020. С. 8.

Lester D. Studies in death attitudes. Psychological Reports, 1972. 30(2). P. 440.

Johnson B.D. & Durkheim E. Durkheim's one cause of suicide. Indianapolis: Bobbs- Merrill, 1965.

Durkheim E. Suicide: A Study in Sociology (Translated by J.A. Spaulding and G. Simpson). Glencoe : Free Press,1897/1951.

Freud Sigmund. Mourning and Melancholia. The Standard Edition of the complete works of Sigmund Freud. Trans: James Strachy. London, Hogarth Press: Institute of Psychoanalysis, 1953-1974. Vol. 14, pp. 243-258.

Розанов В. А. Про механізми формування суїцидальної поведінки та можливості її предикції на ранніх етапах розвитку. Український медичний часопис. 2010. № 75. С. 92-97.

Орловський Б.М., Фокін А.С. Кримінологічний підхід до вивчення детермінант вчинення самогубства та суїцидільної поведінки особи. Право і суспільство. 2020. № 2. Ч.3. С. 36-43.

Психологія суїцидальної поведінки військовослужбовців : монографія / Я.В. Мацегора, О.С. Колесніченко, І.І. Приходько та ін. Харків : НА НГУ, 2021. 363 с.

Медведев B.C. Суїцид та професійна деформація працівників органів внутрішніх справ. Психологія суїцидальної поведінки: діагностика, кopeкцiя, пpoфiлaктикa : Зб.наук. праць / За ред. C.I. Яковенка. K: KIBC, 2000. С. 62-64.

Loh Jules. The Man with a Gun is a Cop; The Gun is in His mouth. The Oregonian. 1994. January 30. P. A24.

Magazine des Officers de police - Nouvelle Police, 2007. № 291.

Gagne R.M. The Conditions of Learning IR. N.Y., 1977.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право