Проблеми нормативного регулювання процесуальних засобів пізнавальної діяльності слідчого

Автор(и)

  • С.С. Барган магістр права, викладач кафедри кримінально-правових дисциплін факультету №2 Криворізького навчально-наукового інституту, Україна https://orcid.org/0000-0002-1706-0355

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.98

Ключові слова:

заходи забезпечення, пізнавальна діяльність, процесуальні засоби, слідчі (розшукові) дії

Анотація

У статті розглядається пізнавальна спрямова­ність діяльності слідчого на досудовому розслі­дуванні. Наголошено, що пізнавальна діяльність в процесі розкриття і розслідування криміналь­ного правопорушення обумовлюється перед­баченими положеннями чинного КПК України процесуальними засобами, що насамперед зо­рієнтовані на пізнання обставин, що підлягають встановленню. Безумовно, ці засоби мають спри­яти отриманню нових знань про обставини, що мають значення для кримінального проваджен­ня, але відповідно до ч. 8 ст. 223, ч. 5 ст. 280 КПК України, якщо досудове розслідування за­вершено, терміни закінчилися чи воно було зу­пинено, діяльність слідчого, пов'язана з пізнан­ням минулих подій припиняється через заборону проведення слідчих (розшукових) дій. Проте до процесуальних засобів пізнання відносяться не лише слідчі (розшукові) дії, серед яких у розрізі гносеологічної спрямованості варто виокремити заходи забезпечення кримінального проваджен­ня, такі як затримання, тимчасовий доступ до речей і документів, тимчасове вилучення майна, арешт майна. Однак, оскільки нормативне ре­гулювання слідчих (розшукових) дій та заходів забезпечення кримінального провадження за­лишається невизначеним, виникає питання про можливість або неможливість використання цих заходів поза межами строків досудового розслі­дування для отримання доказів у кримінально­му провадженні, не порушивши загальні засади кримінального провадження (верховенство пра­ва, законність, розумність строків). На цій під­ставі висловлено думку, що пізнавальна приро­да деяких заходів забезпечення кримінального провадження обумовлює недосконалість норма­тивного розмежування слідчих (розшукових) дій та заходів забезпечення кримінального прова­дження, враховуючи їхнє загальне визначення у нормах кримінального процесуального зако­ну. Зрештою порушено питання про можливість слідчого отримувати інформацію про обставини вчинення кримінального правопорушення через заходи забезпечення у зупиненому кримінально­му провадженні.

Посилання

Лоскутов Т.О. Кримінальне переслідування, здійснюване слідчим: монографія. Дніпропетровськ: Ліра ЛТД, 2011. 164 с.

Лисаченко С.Л. Засоби отримання відомостей від особи у досудовому кримінальному провадженні: монографія. Харків: Право, 2021. 280 с.

Стратонов В.М. Теоретичні основи та практика пізнавальної діяльності слідчого: автореф. дис. ... д-ра юрид. наук. Харків: Харк. нац. ун-т внутр. справ., 2010. 36 с.

Журавель В.А. Слідчі (розшукові) дії як засоби формування доказів за чинним Кримінальним процесуальним кодексом України. Теорія та практика судової експертизи і криміналістики. 2013. Вип. 13. С. 22-30.

Никоненко М.Я. Види заходів забезпечення кримінального провадження та їх місце і роль у процесі доказування. Судова апеляція. 2014. № 1. С. 49-54.

Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження: Витяг від 07.02.2014. Вищий спеціалізований суд. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0001740-14#Text (дата звернення: 30.01.2024).

Беспалько І.Л. Особливості застосування заходів забезпечення кримінального провадження у процесі кримінального процесуального доказування. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія «Право». 2023. Вип. 75. Ч. 2. С. 151-157.

Галась І.А. Тимчасове вилучення майна як захід забезпечення кримінального провадження: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Дніпро: ДДУВС. 2019. 18 с.

Бабенко І.Ю. Сучасні гарантії реалізації прав людини на стадії досудового розслідування за законодавством України: авто- реф. дис. ... канд. юрид. наук. Маріуполь: ДЮІ МВС України. 2021. 16 с.

Вапнярчук В. В. Теорія і практика кримінального процесуального доказування: монографія. Харків: Юрайт, 2017. 408 с.

Бусел В.Т. Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.). Київ; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. 1728 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність