Актуальні проблеми допустимості доказів: питання отримання та використання

Автор(и)

  • А.І. Дерев'янко кандидат юридичних наук, помічник судді, Північний апеляційний господарський суд, Україна https://orcid.org/0009-0004-8766-8464

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.100

Ключові слова:

доказування, докази, допустимість доказів, досудове розслідування, кримінальне правопорушення, критерії, недопустимість доказів, прокурор, слідчий, суд

Анотація

У статті розкриваються проблемні питання до­пустимості доказів, а також види та критерії до­пустимості, котрі визначено у положеннях КПК України. Висунуто пропозиції з удосконалення понятійного апарату щодо розглянутої пробле­матики та положень чинного законодавства. Актуальність публікації обумовлена потребою удосконалення процесу доказування у сфері кримінального судочинства та вироблення ефек­тивних механізмів розслідування кримінальних правопорушень.

Метою підготовки статті було розкриття ос­новних положень змісту допустимості доказів у кримінальному судочинстві України, а також дея­ких актуальних питань, які із цим безпосередньо пов'язані. Передумовами до формування вказа­ної мети стали сучасні проблеми, які виникають під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Автором використано загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. Так із загальнонаукових методів застосовано, зокре­ма, системно-структурний метод, метод функ­ціонального аналізу, із спеціальних - формаль­но-юридичний, логіко-процесуальний методи, метод порівняльного правознавства. Проаналізо­вано основні законодавчі норми, які стосуються тематики публікації.

У публікації доводиться, що вимоги, якими ви­значається порядок отримання доказів, поділя­ються на такі, що за змістом мають негативний або позитивний характер. Подібна класифікація надає змоги прогнозувати та оцінювати поведін­ку слідчого, прокурора або судді по реалізації ними відповідних положень КПК України. У ч. 1 ст. 86 КПК України пропонується закріпити поло­ження про те, що доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством України, а не лише КПК.

Зауважується, що якщо у статтях 87 та 88 КПК України визначаються умови недопустимості до­казів, які стосуються істотного порушення прав і свобод людини та безпідставного використання доказів і відомостей про особу підозрюваного чи обвинуваченого, то будь-які інші порушення положень кодексу доцільно визнавати відносно недопустимими, але лише у тому разі коли правові наслідків, які через них настають, мають нікчемний характер і реальною є можливість усунення таких наслідків.

Посилання

Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: постанова №9 Пленуму Верховного Суду України від 01.11.1996р. Закон і бізнес. 1996. № 51. С. 25-28.

Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина: постанова №7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.1997р. Верховна Рада Украї¬ни. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-97#Text (дата звернення: 30.01.2024).

Кримінальний процес України: підручник / за ред. проф. Ю.М. Грошевого та доц. В. М. Хотенця. Харків, 2000. 496 с.

Курс советского уголовного процесса: в 2 т. / за ред. Строговича М.С. Москва: Наука, 1968. Т. 1. 470 с.

Короткий тлумачний словник української мови / Гринчишина Д.Р. та ін. Київ: Радянська школа, 1978. 296 с.

Дюрягин И.Я. Применение норм советского права. Теоретические вопросы. Свердловск: Свердловский юридический институт, 1973. 247 с.

Сибилева Н.В. Допустимость доказательств в советском уголовном процессе. Киев: УМК ВО, 1990. 66 с.

Горский Г.Ф., Кокорев Л.Д., Элькинд П.С. Проблемы доказательств в советском уголовном процессе. Воронеж: Изд-во Воронежского ун-та, 1978. 303 с.

Грошевий Ю.М. Проблеми диференціювання порушень кримінально-процесуальних норм в доказуванні. Вісник Академії правових наук України. 1997. № 2 (9). С. 112-121.

Давимука І. Спірні проблеми допустимості доказів у кримінальному процесі. Підприємництво, господарство і право. 2002. № 6. С. 90-93.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність