Проблемні питання правового регулювання участі адвоката у кримінальному провадженні для надання професійної правничої допомоги учасникам такого провадження

Автор(и)

  • О.П. Кучинська доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального процесу та криміналістики Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна
  • Ю.В. Циганюк доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри кримінального права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.105

Ключові слова:

кримінальне провадження, учасники кримінального провадження, адвокат, захисник, представник, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, свідок, викривач

Анотація

У статті визначено, що на перший погляд пра­вове регулювання діяльності адвоката у кримі­нальному провадженні достатньо регламентова­не, відповідає міжнародним стандартам та не по­требує корегування. Але, як показує практика, під час реалізації норм кримінального процесу­ального законодавства виникає чимало проблем, які засновані на колізіях та прогалинах у ньому. Серед них чільне місце займають проблеми за­хисту, представництва та надання інших видів професійної правничої допомоги учасникам кри­мінального провадження адвокатом.

У роботі досліджено стан правового регу­лювання участі адвоката у кримінальному про­вадженні для надання професійної правничої допомоги учасникам такого провадження. Авто­рами проаналізовано відсутність права потерпі­лого та його представника на договірних умовах залучати експерта у кримінальне провадження, інші обмеження прав потерпілого та його пред­ставника у збиранні доказів, права на ознайом­лення з матеріалами досудового розслідування до його завершення, відсутність права на от­римання копії повідомлення про підозру та об­винувального акта, відсутність права подавати клопотання слідчому судді про отримання тимча­сового доступу до речей чи документів, а також права на оскарження запобіжного заходу який був застосований до підозрюваного/обвинуваче- ного з мотивів його м'якості тощо.

Також у статті проаналізовано права пред­ставника цивільного позивача або цивільного відповідача у кримінальному провадженні у вза­ємозв'язку із правами, які передбачені Цивіль­ним процесуальним кодексом України, звернено увагу на необхідність передбачення представни­цтва для іншого власника або володільця май­на у правовідносинах щодо права заявити кло­потання про скасування арешту майна повністю або частково, розглянуто процесуальний статус адвоката свідка та адвоката викривача.

У статті запропоновані зміни до норм Кримі­нального процесуального кодексу України в кон­тексті правового регулювання участі адвоката у кримінальному провадженні для надання про­фесійної правничої допомоги учасникам такого провадження.

Посилання

Кучинська О.П., Циганюк Ю.В. Щодо окремих питань удосконалення правового регулювання участі захисника у кримінальному провадженні. Юридичний науковий електронний журнал. № 5. 2023. С. 344-347. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2023-5/85 URL: http://www.lsej.org.ua/5_2023/85.pdf.

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 № 4651-VI URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Емельянов Р.О. Адвокат-представник потерпілого у кримінальному процесі. Дисертація на здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії за спеціальністю 081 «Право». Донецький державний університет внутрішніх справ, Кропивницький, 2023. 233 с.

Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5076-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність