Фактори формування змісту у визначенні та видова характеристика санкцій в міжнародному публічному праві

Автор(и)

  • В.С. Мулявка аспірантка кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.126

Ключові слова:

міжнародне право, санкції, інститут міжнародно-правових санкцій, економічні санкції, дипломатичні санкції, військові санкції

Анотація

У сучасних умовах, як і раніше, найважливі­шим проявом примусу у міждержавних відноси­нах виступають міжнародно-правові санкції, які відіграють першочергову роль в охороні міжна­родного правопорядку, оскільки з допомогою суб'єкти міжнародного права у разі потреби реа­гують на міжнародні правопорушення.

Міжнародно-правові санкції стали важливим інструментом міжнародних відносин, який ви­користовується для забезпечення виконання міжнародного права, врегулювання конфліктів та встановлення порядку в світі. Ця стаття роз­глядає різноманітні види міжнародно-правових санкцій, їхні механізми застосування та потен­ційні виклики, з якими стикається міжнародне співтовариство.

Інститут міжнародно-правових санкцій є осо­бливим правоохоронним та правозастосовним інститутом. Він виконує функцію примусово­го забезпечення корекції механізму міжнарод­но-правового регулювання, коли внаслідок міжнародного правопорушення виникають зміни у його нормальному функціонуванні та віднов­лення міжнародного правопорядку не вдається або неможливо забезпечити за допомогою ви­ключно погоджувальних (добровільних) засобів процесуального врегулювання. Інститут міжна­родно-правових санкцій тісно пов'язаний із інститутом міжнародно-правової відповідальності. Специфіка зв'язку полягає в тому, що міжнарод­но-правові санкції застосовуються тільки щодо суб'єкта правопорушника, який чинить опір до­бровільному виконанню своїх обов'язків з лікві­дації шкідливих наслідків міжнародного право­порушення, і в кінцевому підсумку спрямовані на досягнення угоди між суб'єктами, що засто­совують міжнародно-правові санкції та суб'єктом правопорушником.

Застосування міжнародно-правових санкцій передбачає активну роль міжнародних органі­зацій, зокрема Організації Об'єднаних Націй. Рі­шення про введення санкцій приймається через консенсус чи голосування у випадках системно­го порушення міжнародного права чи загрози міжнародній безпеці.

Хоча міжнародно-правові санкції вважаються важливим інструментом у регулюванні міжнарод­них відносин, існують виклики, що вимагають посиленої уваги.

Стаття систематизує види міжнародно-пра­вових санкцій, зокрема економічні, військові та дипломатичні. Висвітлюється їхня спрямованість на держави, групи чи окремих індивідів, а також механізми їхнього введення та скасування. Зо­крема, розглядається питання ефективності та можливих негативних наслідків санкцій для населення та економіки країн-адресатів.

Окрему увагу можемо приділити взаємодії міжнародно-правових санкцій з іншими інстру­ментами міжнародної політики, такими як дипло­матія, переговори та миротворчі заходи.

Посилання

The Practical Guide to Humanitarian Law URL: https://guide-humanitarian-law.org/content/article/3/sanctions-diplomatic-economic-or-military/ (дата звернення: 20.11.2023) .

Different types of sanctions https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions/different-types/ (дата звернення: 20.11.2023) .

Sanctions. What They Are, Common Types, & How to Screen Custome https://www.unit21.ai/fraud-aml-dictionary/sanctions (дата звернення: 20.11.2023).

Militarische Sanktionen http://www.whywar.at/frieden-machen/politische-perspektiven/sanktionen/militaerische-sanktionen/ (дата звернення: 20.11.2023).

International Sanctions https://sanctionscanner.com/knowledge-base/international-sanctions-113 дата звернення: 20.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право