Роль органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій щодо розвитку транскордонного співробітництва у сфері охорони здоров'я

Автор(и)

  • Ю.-В.Ю. Переста аспірант кафедри міжнародного права, Ужгородський національний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.128

Ключові слова:

органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, транскордонне співробітництво, охорона здоров'я, повноваження, об'єднання єврорегіонального співробітництва, європейські об'єднання територіального співробітництва

Анотація

У статті досліджено роль органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміні­страцій щодо розвитку транскордонного співро­бітництва у сфері охорони здоров'я. Визначено, що сьогодні розвиток транскордонного співро­бітництва у сфері охорони здоров'я є особливо важливим для України із державами-членами Європейського Союзу, Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією в умовах поточних ви­кликів, зовнішніх загроз та з урахуванням євро­пейського вектора розвитку України. Для розвит­ку системного транскордонного співробітництва у сфері охорони здоров'я необхідно подолати низку правових та адміністративних перешкод, які все таки існують сьогодні. Значна роль у роз­витку спроможного та системного транскордон­ного співробітництва у сфері охорони здоров'я належить органам місцевого самоврядування та місцевим державним адміністраціям спільно із ін­шими учасниками такого співробітництва з ме­тою забезпечення громадян України рівними із громадянами Європейського Союзу правами на доступ до якісної медичної допомоги. Таке спів­робітництво може розвиватись через доступні програми Інтеррег 2021 - 2027 рр.,а саме «Поль­ща - Україна», «Україна - Угорщина - Словаччи­на - Румунія», «Україна-Румунія». Встановлено, що органи місцевого самоврядування та місце­ві державні адміністрації можуть забезпечува­ти розвиток транскордонного співробітництва у сфері охорони здоров'я через надані їм відповідні повноваження. Вони можуть реалізовувати транскордонне співробітництво у сфері охорони здоров'я із відповідними суб'єктами та/або учас­никами такого співробітництва сусідніх держав шляхом розроблення і реалізації спільних ініці­атив, заходів, проєктів, програм і стратегій, а також створювати об'єднання єврорегіонального співробітництва і європейські об'єднання терито­ріального співробітництва з метою розвитку належної системи охорони здоров'я для населення, яке проживає у прикордонних регіонах.

Посилання

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров'я». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text.

Закон України «Про транскордонне співробітництво». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1861-15#Text.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Баймуратов М., Вишняков О. Нові правові аспекти транскордонного співробітництва. URL: http://www.apdp.in.ua/v24/02. pdf.

Закон України «Про місцеві державні адміністрації». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/586-14#Text.

Фетько Ю.І. Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/32449/1/ PAP_2_2020-1-54-57.pdf.

Програма Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.URL: https://pl-ua.eu/ua/pages/587.

Програма Interreg Next Румунія-Україна. URL: https://ro-ua.net/ua/programme-ua/documents.

Програма Interreg VI-A NEXT Угорщина Словаччина Румунія Україна 2021- 2027.URL: https://huskroua-cbc.eu/about/huskroua-2021-2027.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право