Історико-правовий аспект становлення та діяльності Спеціального комітету із запобігання гонці озброєнь у космічному просторі

Автор(и)

  • М.Р. Семенчук аспірантка кафедри міжнародного права Навчально-наукового Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-0172-7669

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.129

Ключові слова:

Конференція з роззброєння, заходи зміцнення довіри, міжнародні договори, транспарентність та довіра, міжнародна безпека, космічна зброя, протисупутникова зброя

Анотація

У статті розглядається історичний та правовий аспекти становлення та діяльності Спеціального комітету із запобігання гонці озброєнь у косміч­ному просторі (PAROS), який діяв у період з 1985 по 1994 рік як допоміжний орган Конференції з роззброєння. Проаналізовано історичні переду­мови створення Спеціального комітету PAROS та резолюції ГА ООН разом із робочими докумен­тами Конференції з роззброєння, що стосуються діяльності досліджуваного Комітету та напрямів його роботи. Опрацювання пропозицій регіо­нальних груп, проведення засідань, залучення експертів та розробка документації із питань щодо запобігання гонці озброєнь у космічному просторі були одними із важливих функцій Комі­тету. Підкреслюється активне залучення делега­цій щодо діяльності у виробленні заходів для за­побігання гонці озброєнь у космосі, з метою збе­реження його мирного використання для майбут­ніх поколінь. Було виявлено, що на засіданнях Комітету пропонувалось посилити підтримку та зміцнити існуючі міжнародні норми та правила; розробити нові міжнародні угоди, що регулювали б проблемні питання космічної діяльності; ство­рити заходи для підвищення прозорості та довіри між державами, зокрема шляхом утворення моні- торингових міжнародних агенцій; сприяти співп­раці та партнерству в космічних дослідженнях.

У статті обґрунтовується важливість внеску Комітету у наданні можливості державам, що прагнуть врегулювати питання роззброєння не тільки на Землі, але і у космосі, висунути про­позиції щодо зміцнення довіри та вирішити пи­тання правового вакууму, який утворився через неповне врегулювання використання космосу. Висловлено думку, що Комітет мав великий по­тенціал стати постійним органом Конференції з роззброєння та отримував підтримку держав для оновлення діючих міжнародних договорів, ство­рення заходів зміцнення довіри, не дивлячись навіть на відсутність переговорного мандату, але подальші історичні події внесли свої корективи і Комітет не був оновлений.

Посилання

Conference on Disarmament (CD) URL: https://www.nti.org/education-center/treaties-and-regimes/conference-on-disarmament/.

RES 36/97C Prevention of an arms race in outer space, 1981. URL: https://www.unoosa.org/pdf/gares/ARES_36_97E.pdf.

A/RES/39/59 Prevention of an arms race in outer space, 12.12.1984 URL: https://documents-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/4 65/3 6/PDF/NR046536.pdf?OpenElement.

Report of the Ad Hoc Committee on Prevention of an Arms Race in Outer Space, 1985. URL: https://digitallibrary.un.org/record/100589.

Final record of the 410th plenary meeting: Conference on Disarmament, 1987. URL: https://digitallibrary.un.org/record/64905?ln=en.

Alvarez P.G. Prevention of an Arms Race in Outer Space: A Guide to the Discussions in the Conference of Disarmament, UNIDIR/91/79. URL: https://unidir.org/publication/prevention-of-an-arms-race-in-outer-space-a-guide-to-the-discussions-in-the-conference-on-disarmament/.

Report of the Ad Hoc Committee on Prevention of an Arms Race in Outer Space: Conference on Disarmament, 1992. URL: https://digitallibrary.un.org/record/149867?ln=en.

Report of the Ad Hoc Committee on Prevention of an Arms Race in Outer Space: Conference on Disarmament, 1993. URL: https://digitallibrary.un.org/record/173730?ln=en.

Report of the Ad Hoc Committee on Prevention of an Arms Race in Outer Space: Conference on Disarmament, 1994. URL: https://digitallibrary.un.org/record/188861?ln=en.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право