Поведінка людини в філософсько правовому осмисленні: дитячі аспекти під час військових дій

Автор(и)

  • Н.В. Ортинська доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», м. Львів, Україна https://orcid.org/0000-0002-5061-5340

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.134

Ключові слова:

поведінка людини, філософія права, постмодерн, релігійна філософія, війна, правила поведінки

Анотація

В статті досліджено зародження поняття по­ведінки людини. З'ясовано, що поведінка люди­ни ставала предметом вивчення різних галузей знань. Витоки формування поняття поведінки людини сягає часів Античності, що можливо про­слідкувати в працях відомих філософів та мисли­телів. У даний період розмірковували над понят­тям справедливості та співжиття членів соціуму. Констатовано, що визначний вплив на поведінку людини мало християнство, що стало відправ­ним пунктом у формуванні людської поведінки, світосприйняття та як наслідок створення фор­мальних правил, що поступово поширювались на всі сфери людського існування. Історичні події, що мали важливе значення для зміни парадиг- мальних уявлень про поведінку людини також можливо прослідкувати під час першої та другої світової війни, адже саме у ці трагічні часи сама цінність людини та її життя, здоров'я, честь та гідність набули іншого забарвлення, що також вплинуло на поведінку та її інтерпретацію. По­ведінку людини можливо розглядати відштовху­ючись від вікових, ціннісних, соціальних, мо­ральних, соматичних, економічних, трудових, політичних маркерів тощо. Формування поведін­ки людини розпочинається з раннього віку і пер­шочергово батьки є агентами соціалізації дити­ни та провідниками у самостійне життя і в про­цесі первинного пізнання нею власної реакції на події та диференціації позитивної та негативної поведінки, що будує основоположний каркас у подальшій взаємодії її з навколишнім світом. Всі ці складові впливають на подальше формування в людини певних стандартних шаблонів, якими вона, підсвідомо користується, як реакцію на навколишній світ. Досліджено значні зміни, що мали місце у післявоєнний період та в період по­стмодерну. Акцентовано увагу на зміні поведін­ки людини у сьогоденні. Проаналізовано вплив війни на поведінку дітей та молоді, що піддалась значним змінам.

Посилання

Омельчук О.М. Поведінка людини: Філософсько-правовий вимір: автореф. дис. ..д- ра. юрид.наук: 12.00.12. Львів, 2013. 37 с.

Самчук Р.В. Постмодерна ідентичність: гендерний вимір. Мультиверсум. Філософський альманах. 2015. Випуск. 9-10. С.52-64.

Гарасимів Т.З., Базарник М.В. Поведінка як діяльність: соціально-правовий вимір особистості. С. 340-344. URL: http://science2016.lp.edu.ua/sites/

default/files/Full_text_of_%2 0papers/vnulpurn_2016_845_54.pdf.

Борисюк О.М. Дослідження особливостей агресивної поведінки студентів в умовах війни. Психологія особистості фахівця в умовах воєнного часу та поствоєнної реабілітації: тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (з міжнародною участю) (м. Львів 27 жовт. 2023 р.) Львів, 2023. С. 46-51.

Лисак В.М., Решетило Л.І. Діти війни: особлива потреба підтримки та розуміння Психологія особистості фахівця в умовах воєнного часу та поствоєнної реабілітації: тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (з міжнародною участю) (м. Львів 27 жовт. 2023 р.) Львів, 2023. С. 158-161.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права