Поведінка людини: філософсько-правовий дискурс

Автор(и)

  • А.С. Романова доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-2858-3052

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.135

Ключові слова:

поведінка людини, правова поведінка, правомірна поведінка, протиправна поведінка, норми моралі, природне право, позитивне право

Анотація

Стаття присвячена філософсько-правовим проблемам поведінки людини в контексті аксіо- логічних аспектів людиноцентризму, що полягає в дотриманні прав, свобод людини та забезпе­ченні принципу людської гідності.

Наголошено, що динамічний розвиток су­спільства впливає на розуміння і трактування критерію «допустимості» у поведінці. Змінюють­ся світоглядно-ціннісні установки і орієнтири лю­дини в суспільстві, що спричиняє сутнісні зміни у сприйнятті правових явищ, як явищ суспільної дійсності.

З'ясовано, що правова поведінка - це пове­дінка людини, що регулюється нормами права. Вона може бути правомірна і неправомірна. Від­повідно, право або підтримує і заохочує таку поведінку (правомірну), або ж навпаки - вва­жає недопустимою, такою, що порушує норми співжиття (неправомірна).

Наголошено, що багато науковців підтриму­ють підхід, що правомірна поведінка не вимагає зусиль, а тільки передбачає утримання індивідом від негативних дій. Зауважено, що таке утриман­ня для особи, що формувалася у правомірному середовищі, де оточуючі були законопослуш- ними громадянами, не є складним, а навпаки - норма, але є інший тип осіб, прикладом для яких було середовище з неправомірними цілями і установками. Для таких людей щоб не потра­пити під вплив маргінального, а подекуди і зло­чинного оточення, потрібно докласти максимум зусиль, інколи, навіть пов'язаних з небезпекою для життя і здоров'я.

Зазначено, що у правовій площині є досить небезпечною поведінка, так званих, «подвійних стандартів», коли людина загалом нібито дотри­мується правил співіснування у суспільстві, до­тримується норм закону і приписів моралі, але вважає, що деякі норми і нормативи можна по­рушувати через те, що шкода від їх порушення не є значною.

Акцентовано увагу на тому, що цінність по­ведінки людини полягає в її реалізації у право­мірному напрямі, через дотримання норм права і суспільної моралі, притаманної певному суспіль­ству на конкретному етапі його розвитку.

Посилання

Український психологічний ХАБ. Психологічна енциклопедія. https://www.psykholoh.com/post/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D0%B5.

Стрибко Т., Бойченко С. Правова поведінка як складник правосвідомості: загально-теоретичний аналіз. Підприємництво, господарство і право. № 4. 2020. С. 257-261.

Шульга А.М. Правозначуща поведінка як вид соціальної поведінки особи. Forum Prava. 2023. 75(2). С. 19-31.

Теремцова Н.В. Проблеми реалізації норм права щодо правомірної поведінки. Аль¬манах права. Право і прогрес: складові забезпечення в сучасних умовах. 2016. Вип. 7. С. 245-247.

Омельчук О.М. Правомірна та неправомірнна поведінка в сімейному праві України. Юридичний науковий електронний журнал. № 5/2021. С. 55-57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права