Правове виховання неповнолітніх

Автор(и)

  • Я.І. Турчиняк аспірант кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.01.136

Ключові слова:

правове виховання, превентивна діяльність, норми моралі, правомірна поведінка, війна, внутрішньо переміщені особи, цінність права

Анотація

Стаття присвячена філософсько-правовим проблемам ціннісних аспектів правової поведінки неповнолітніх, що передбачає постійний вплив на людину з метою формування у неї правової культури та активної правомірної поведінки.

З'ясовано, що правове виховання займає основне місце у формуванні законопослушного громадянина, що не тільки не порушує право­ві норми суспільства, а й прагне на основі норм природного і позитивного права зберігати гар­монію природно-правового простору і держав­но-правового поля.

Наголошено, що сьогодні воєнні реалії пока­зали українцям важливість національно-патріо­тичного виховання молоді. Не менш важливим є виховання молодого покоління в повазі до права, держави, але відбуватися цей процес повинен не хаотично, а на рівні впровадження новацій в освітньому просторі впроваджувати систему національно-патріотичного та правового виховання. Втрата ціннісно-правових зв'язків і орієнтирів під час війни є проблемним аспектом у процесі пра­вомірного виховання неповнолітніх осіб, так, як це може призвести до деформації правосвідомо­сті і формування девіантної поведінки молоді.

Діти повинні розуміти в якій державі вони жи­вуть, що таке права і обов'язки, чим відрізня­ється правомірна і неправомірна поведінка та які санкції може застосовувати держава до грома­дян, навіть до неповнолітніх, за порушення норм права і закону. Важливо до цього процесу за­лучати фахівців, а саме: представників підрозді­лів ювенальної превенції, психологів, соціальних працівників.

Акцентовано увагу на необхідності правового виховання дітей з числа внутрішньо переміще­них осіб в період адаптації на новому місці про­живання, з метою правомірної соціалізації.

Зазначено, що правовий статус дитини гаран­тований і охороняється на міжнародному і за­гальнодержавному рівні. Дитина має права, але потрібно навчити дитину користуватися своїми правами, навчити відповідно до віку, до її пси­хічних і психологічних особливостей. Особливос­тям правового виховання в Україні завжди при­ділялася значна увага. Щодо неповнолітніх, то починаючи з сім'ї, дошкільних закладів, школи і завершуючи закладами вищої освіти (початко­ві курси) діти отримували уявлення і розуміння того, що таке норми поведінки, що таке мораль і право.

Посилання

Верховна Рада України. Законодавство України. Закон України «Про охорону дитинства». (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 30, ст.142). https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402- 14#Text.

Конвенція про права дитини. Редакція зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021#Text.

Маркович Х.М. Правове виховання як ідеологічна складова демократичної держави. Юридичний науковий електронний журнал. С. 43-45.

Гетьман А.П., Герасіна Л.М., Данильян О.Г. Правове виховання в сучасній Україні : монографія. Х. : Право, 2010. 368 с.

Лесько Н.В. Правове виховання дітей - важливий напрям профілактики правопорушень. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Юридичні науки. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2014. № 810. С. 33-37.

Гетьман А.П., Герасіна Л.М., Данильян О.Г. Правове виховання в сучасній Україні : монографія Х. : Право, 2010. 368 с.

Зінсу О.І. Правове виховання як складник системи запобігання, протидії домашньому насильству. Право та державне управління. 2020. № 4. С. 10-17.

Романова А.С. Ціннісно-правові властивості особи. Вісник Національного університету «Львівська політехніка2. Юридичні науки. 2014. № 782. С. 83-86.

Романова А.С. Природно-правове регулювання суспільних відносин в період війни. Аналітично-порівняльне правознавство. ДВНЗ «Ужгородський національний університет». № 3. 2022. С. 311-314.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-20

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права