Кримінально-правова та процесуальна характеристика воєнних злочинів в Україні (після повномасштабного вторгнення рф в Україну)

Автор(и)

  • Є.В. Діденко кандидат юридичних наук, доцент кафедри «Право та економічно-фінансова безпека», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.02.96

Ключові слова:

воєнні злочини, війна, розслідування злочинів, досудового розслідування, кримінальна відповідальність, кваліфікація

Анотація

Статтю присвячено питанням, які виникають у правоохоронних органів під час розслідування воєнних злочинів рф на території України, та проблемам проведення слідчих дій. Надано характеристику воєнним злочинам згідно з українським та міжнародним законодавством. Досліджено статистику вчинення воєнних злочинів на території України протягом двох років повномасштабного вторгнення на територію України. Проаналізовано українське законодавство щодо відповідальності, яка настає за вчинення воєнного злочину. Встановлено, що основною проблемою, яка заважає ефективному розслідуванню воєнних злочинів, скоєних військами рф, є активні бойові дії в місцях вчинення злочинів. Встановлено про необхідність наявності спеціалістів, за допомогою яких розслідування буде проходити швидше та ефективніше. Проаналізовано внесенні зміни у чинне кримінальне законодавство задля належного розслідування воєнних злочинів. Проаналізовано думки експертів, юристів кримінального права щодо можливості розгляду злочинів російської федерації Міжнародним кримінальним судом. Досліджено особливості проведення конкретних слідчих дій в умовах воєнного часу. Виділивши окремі проблеми, з якими стикаються правоохоронні органи під час розслідування воєнних злочинів, зроблено висновок щодо можливого вдосконалення процесу слідства.

Вказується, досвід законопроєктної роботи, за період дії воєнного стану показує, що пропозиції та зміни, які вносяться до кримінального процесуального законодавства України, мають несистемний характер та не спрямовані у повній мірі на вирішення існуючих проблем у кримінальних провадженнях. При цьому необхідність здійснювати розслідування фактів порушення законів та звичаїв війни, зобов’язує систему правосуддя України застосовувати на практиці міжнародні стандарти дослідження подібних Академії рекреаційних технологій і права

фактів вчинення найтяжчих міжнародних злочинів, що зумовлює запровадження окремих механізмів збору та збереження доказів, проведення процесуальних дій, роботи з цифровими доказами, захисту свідків та потерпілих, а не реалізувати її тільки законопроєктною діяльностю.

Посилання

Злочини вчинені в період повномасштабного вторгнення рф. URL: https://www.gp.gov.ua.

Що таке воєнний та військовий злочин. Відповідальність. URL: https://jurliga.ligazakon.net/ru/news/209975_shcho-take-vonniy-ta-vyskoviy-zlochinvdpovdalnst.

Репецький В.М., Лисик В.М. Поняття та ознаки воєнних злочинiв. URL: https://intrel.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2015/09/amp_2009_1_15.pdf. C. 120–125.

Elements of Crimes. URL: https://www.icc-cpi.int/sites/default/files/Publications/Elements-of-Crimes.pdf .

Юридична енциклопедія: в 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. К.: «Укр. енцикл.», 1998, Т. 6: Т-Я., 2004. 768 с.

Репецький В.М., Лисик В.М. Поняття та ознаки воєнних злочинів. Альманах міжнародного права. 2009. Вип. 1, С. 120– 125.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 № 4651–VI: станом на 1 жовт. 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Дуфенюк О.М. Розслідування воєнних злочинів: логістичні, криміналістичні та судово-медичні питання http://lsej.org.ua/4_2022/88.pdf. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2022-4/88.

Rules of Procedure and Evidence. URL: https://www.icc-cpi.int/Publications/Rules-of-Procedure-andEvidence.pdf?fbclid=IwAR1L-weqjJor3qraL478HiR7HiTJGaIwlvYRa1h0rIBWouywU5ySvHTb7I.

Римський статут Міжнародного кримінального суду. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_588#Text.

Євген Крапивін, Юрій Бєлоусов, Андрій Орлеан. Допити в умовах воєнного стану: особливості фіксації інформації та необхідність змін до законодавства. URL: https://justtalk.com.ua/post/dopitiv-umovah-voennogo-stanu-osoblivostifiksatsii-informatsii-ta-neobhidnist-zmindo-zakonodavstva.

Джулія Кроуфорд, Франк Петі. Розслідування воєнних злочинів в Україні та цифрова революція 31 травня 2022, JUSTICE INFO. URL: justiceinfo.net/uk/104442-розслідування-воєнних-злочинів-в-укр.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право