Кримінально-правова характеристика корупції у воєнний час: дослідження сфери оборони

Автор(и)

  • Т.М. Супрун-Ковальчук кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічних дисциплін, Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Гоушевського», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.02.104

Ключові слова:

корупція, воєнний час, кримінально-правова кваліфікація, кримінальне правопорушення, сфера оборони

Анотація

Для боротьби з корупцією в оборонному сек­торі важливо визначити пріоритетність антико- рупційних заходів і впровадити комплексні стра­тегії. Це включає створення міцної законодавчої бази та регуляторних механізмів, забезпечення прозорості та розвиток напрямів міжнародного співробітництва. Міжнародне співробітництво у сфері оборони є платформою для колектив­них дій, обміну знаннями та взаємної підтрим­ки у боротьбі з корупцією. Це сприяє зміцненню доброчесності оборонних установ, прозорості процесів закупівель і створенню глобального середовища, де менша ймовірність процвітання корупції. Успішність антикорупційних заходів суттєво залежить від уміння реагувати на поточ­ні корупційні прояви, розробляти дієві заходи протидії та прогнозувати перспективні зміни та трансформаційні процеси у корупції. Тому важ­ливо вже зараз оцінити потенційний «розвиток» корупції в обраному секторі в умовах післявоєн­ної відбудови.

На сьогодні актуальним є питання посилен­ня кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення у воєнний час, адже розглянуті статистичні дані сайту Генеральної прокуратури України свідчать про те, що за умови виявлення самого корупційного правопорушення, до відпо­відальності такі особи, в 99 % не притягуються. Поясненням такої ситуації є відсутність дієвого механізму розслідування таких кримінальних правопорушень, в тому числі - відсутність кри­мінально-правової норми відповідальності за корупцію у період воєнного часу.

Зроблено висновок, що корупція в оборонно­му секторі підриває довіру суспільства та посла­блює демократичне управління. Коли службові особи сфери оборони беруть участь у корупцій- ній діяльності, це підриває принципи підзвітно­сті, прозорості та чесності. Це сприяє розвитку культури безкарності та нівелює верховенство права, зрештою підриваючи довіру громадян до державних інституцій та їх здатність захищати національні інтереси.

Посилання

Ніколов Ю. Тилові пацюки міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя. Джеркало тижня: вебсайт. URL: https://zn.ua/ukr/economic-security/tilovi-patsjuki-minoboroni-pid-chas-vijni-piljajut-na-kharchakh-dlja-zsu-bilshe-nizh-za-mirnoho-zhittja.html (дата звернення: 01.03.2024).

ДБР про фігурантів справи Гринкевичів: є зафіксовані факти спроб переписати майно. URL: https://www.unian.ua/incidents/sprava-grinkevichiv-v-dbr-zrobili-novu-zayavu-12542643.html (дата звернення: 02.03.2024).

Черговий корупційний скандал, пов'язаний із Міноборони. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/koruptsiya-oborona-zakupivli-zbroya/32796790.html.

Будін А. Після «яєчного скандалу» Міноборони України створило департамент для боротьби з корупцією. УНІАН: веб-сайт. URL: https://www.unian.ua/society/minoboroni-ukrajini-stvorilo-departament-z-pitan-viyavlennya-korupciji-12180288. html (дата звернення: 01.03.2024).

«Корупція процвітає»: що думають про нас на Заході і чому це мало хвилює українців. LB.UA. URL: https://lb.ua/blog/mykhaylo_pozhyvanov/576414_koruptsiya_protsvitaie_shcho_dumayut_pro.html/ (дата звернення: 27.02.2024).

Сайт генерального прокурора: Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminalni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosudovogo-rozsliduvannya-2 (дата звернення: 02.03.2024).

Корупційні дії під час війни можуть прирівняти до держзради. URL: https://radnuk.com.ua/voiennyj-stan/koruptsijni-dii-pid-chas-vijny-mozhut-pryrivniaty-do-derzhzrady?nsl_bypass_cache=30fc835054aaf61a44754b57fc4124a5 (дата звернення: 04.03.2024).

Посилення відповідальності за корупцію в умовах воєнного стану. Чи достатньо самих змін до кримінального кодексу? URL: https://uplan.org.ua/posylennia-vidpovidalnosti-za-korupt-siiu-v-umovakh-voiennoho-stanu-chy-dostatno-samykh-zmin-do-kryminalnoho-kodeksu/9cfad26bf874 (дата звернення: 05.03.2024).

Тихонюк С. Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за корупційні злочини, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану». URL: blob:https://itd.rada.gov.ua/26e963e5-bf18-4357-aa28-9cfad26bf874 (дата звернення: 05.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право