Значення і роль Конституції в забезпеченні національної безпеки: аспекти сутнісних характеристик

Автор(и)

  • О.В. Лемак доцент кафедри кримінального права і процесу юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.11

Ключові слова:

конституція, національна безпека, конституційне право, конституційна безпека, правова безпека, функції конституції

Анотація

Стаття присвячена аналізу конституцій­но-правових проблем забезпечення безпеки суспільства і держави у всій багатогранності їх економічного, політичного і правового змісту. Зазначені негативні фактори впливу на базові конституційні цінності: колізії, прогалини та інші дефекти в законодавстві, невідповідності між природним правом і позитивними нормами, пра­вовий нігілізм суб’єктів конституційно-правових відносин, низький рівень їх правової культури, зловживання правом.

Проаналізована правова (юридична) безпе­ка, що є похідною та невід’ємною складовою від інформаційної безпеки. Аргументовано, що в правовій державі правова інформація є основою існування самої держави, її здатність успішно захищати цінності цивілізованого співжиття.

Метою досліджень було визначення сутності конституції, як нормативно-правової основи для вирішення соціальних протиріч в суспільстві і державі і досягненні на цій основі безпеки осо­бистості, суспільства і держави, як юридично узаконеним балансом інтересів всіх соціальних груп суспільства, мірою досягнутого в суспіль­стві і державі балансу між владою і свободою.

У статті розглянута проблематика питань, пов’язаних із чинниками ризику в сфері пра­вової безпеки та фактори ризику, які безпосе­редньо пов’язані з правотворчістю або правоза- стосуванням. Досліджено питання та напрямки захисту самої Конституції на рівні національної безпеки від спроб нелегітимної модернізації, фактів підміни конституційних норм політичною доцільністю.

Обґрунтовано позицію, що Конституція по­винна визначати внутрішню безпеку, встанов­люючи певний рівень ступеня захисту влас­них положень на рівні національної безпеки, оскільки актуальними залишаються спроби нелегітимної модернізації Конституції та факти підміни конституційних норм політичною до­цільністю.

Аргументовано, що конституційна безпека є невід’ємною складовою частиною національної безпеки, оскільки передбачає передусім безпековий стан конституційного ладу країни та ос­новного акту, який його закріплює - Конститу­ції, у тому числі усунення зловживання ним.

Здійснено аналіз взаємозв’язку та взаємоза­лежності понять «конституційне право», «націо­нальна безпека» та «конституційна безпека.

Зроблено висновки, що виходячи із сутнісних характеристик конституції, як зводу головних норм прямої дії, вона є безперечною і єдиною в своєму роді гарантією стабільності політично­го ладу, основним гарантом реалізації життєво важливих цінностей народу, юридично узако­неним балансом інтересів всіх соціальних груп суспільства, мірою досягнутого в суспільстві і державі балансу між владою і свободою.

Підтримано аргументацію, що практично всі інститути конституційного права мають пря­мий вплив на забезпечення системи національ­ної безпеки. Це знаходить своє підтвердження практично у всіх функціях конституції - уста­новчій, організаційній, зовнішньополітичній, ідеологічній і, звичайно, юридичній, а отже - вони повинні отримати послідовну конкрети­зацію і розвиток в галузевому, а також спеці­альному законодавстві, що має своїм предметом правове регулювання національної безпеки.

Запропоновано, що оскільки правове регу­лювання національної безпеки здійснюється Конституцією України та іншими актами кон­ституційного законодавства, відповідно, вона є повноцінним інститутом конституційного права і підлягає вивченню в рамках предмета конститу­ційно-правової науки.

Зазначено, що будь-які заходи забезпечення національної безпеки не можуть здійснюватися поза правовим полем держави, у спосіб, та ор­ганами, не передбаченими законодавством, а оскільки Конституція є основою законодавства, то маємо всі підстави вважати забезпечення національної безпеки як основну функцію Кон­ституції, поряд із регулюванням інших сфер су­спільних відносин.

Посилання

Галузін А.Ф. Правова безпека та її принципи. С. Пб. : Вид-во Р. Асланова «Юридичний центр Прес», 2008. С. 303-304.

Медушевський А.М. Порівняльне конституційне право та політичні інститути: курс лекцій. М.: ГУ ВШЕ, 2002. С. 54-55.

Єзеров А. Поняття конституційної безпеки. URL: http://www.pravnuk.info/2013-12-27-15-15-31/832-ponyatie-konstitucionnoj-bezopasnosti.html).

Бондар Н.С. Конституційна безпека особистості, суспільства, держави: постановка проблеми у світлі конституційного правосуддя. Правова реформа, судова реформа та конституційна економіка: Збірник статей. 2004.С. 42-43.

Шуберт Т.Е. Конституційна безпека. Журнал права. 1998. № 4/5. С. 57.

Григор’єв І.Б. «Конституційна безпека» як категорія в конституційно-правовій доктрині Російської Федерації. URL: http://pravozashitnik.net/ru/2014/4/6.

Бачинін В.А. Енциклопедія філософії та соціології права. С. Пб.: Вид-во Р. Асланова «Юридичний центр Прес», 2006. 109-110.

Малько А.В. Цілі та засоби у праві та правовій політиці. Саратов, 2003. С. 95.

Фомін А.А. Юридична безпека суб’єктів права. Вид-во ГОУ ВПО «Саратовська державна академія права», 2005. С. 53.

Авак’ян С.А. Конституційне право. Том 1. Друге видання: Навчальний курс. 2007. С. 138-144.

Конституційне право України. Ужгород: Ліра, 2007. 372 с.

Шульженко Ю.Л. Самоохорона Конституції. 1997. С. 5.

Чапчиков С.Ю. Конституційні гарантії забезпечення безпеки суспільства та держави Конституційне та муніципальне право, 2009, № 17. URL: http://www.center-bereg.ru/m2149.html.

Пряхіна Т.М. Конституційні конфлікти. Держава право. 2004. № 11. С. 19.

Димитрова С.А. Забезпечення конституційної безпеки федеративної держави за умов сучасного розвитку: конституційно-правовий аспект. Наукова бібліотека дисертацій та авторефератів disserCat. URL: http://www.dissercat.com/content/obespechenie-konstitutsionnoi-bezopasnosti-federativno-gosudarstva-v-usloviyakh-sovremenno#ixzz4LTxIBBLo.

Єжевський Д.О. Конституційні гарантії стабільності державного устрою. Освіта та право. 2010. № 9. С. 30-34.

Рогач О.Я., Бєлов Д.М. Категорія «парадигма» в сучасних умовах функціонування української держави: теоретичні засади. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2022. С. 37-42.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301-310.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В. Сучасний конституціоналізм України в умовах європеїзації вітчизняного права. Аналітично-порівняльне право. № 5. 2022. С. 46-50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право