Конституційне регулювання делегування законодавчих повноважень уряду: порівняльний аспект

Автор(и)

  • І.І. Омелько кандидат юридичних наук, доцент, асистент кафедри державного будівництва Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0003-2493-7044

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.13

Ключові слова:

делегування, закон, конституція, парламент, уряд, Президент, компетенція, декрет, указ, Кабінет Міністрів України, Верховна Рада України

Анотація

У статті з’ясовано конституційно-правового регулювання делегування законодавчих повно­важень уряду в зарубіжних країнах, ролі і зна­чення такого делегування, здійснено порівнян­ня особливостей реалізації делегування зако­нодавчих повноважень в зарубіжних країнах, а також з історією здійснення відповідного деле­гування в державно-правовій практиці в Украї­ні. Зроблено висновок, що в науці конституцій­ного права питання делегування законодавчих повноважень урядові, хоч і досліджуються, про­те, на жаль, як на нас недостатньо. В майбут­ньому перспективним є вироблення компара­тивістського теоретичного підходу до моделей делегування, його причин, особливостей в пар­ламентських і президентських режимах, пози­тивних сторін і недоліків, а також, що головне, вимог до його здійснення. Саме обрання най­більш вдалих моделей строків, умов делегуван­ня, його предмету, контролю за делегованими повноваженнями, дострокового припинення де­легування, оцінки ефективності його здійснення могли би в перспективі, при реформування кон­ституційного тексту, посилити правове регулю­вання в Україні. Боятися делегування явно не слід. На сьогоднішній день воно скоріше здійс­нюється імпліцитно або приховано, формаль­но порушуючи Конституцію, шляхом надання урядові на відкуп того, що мав би врегулюва­ти законодавець. Причому це може стосувати­ся достатнього різних питань. На сьогоднішній день Конституція України і юриспруденція Кон­ституційного Суду України однозначно закрила будь-які шляхи законодавчому делегуванню, хоча на початку української державності відпо­відне делегування існувало і мало навіть певний серйозний економічний і правовий ефект. Кон­ституційний Суд України формально правильно оцінює неконституційність делегування. Проте це не означає, що відповідний інститут делегу­вання не мав би бути конституціоналізований і введений в правове поле. Це зроблено в бага­тьох європейських державах і їх досвід міг би бути використаний Україною. Тим більше, вра­ховуючи євроінтеграційні прагнення України. В статті здійснений аналіз досвіду Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Хорватії, який би міг стати в нагоді в майбутньому в Україні.

Посилання

Волощук О.Т. Конституційний інститут уряду в зарубіжних державах. Наукова доповідь. Чернівці: без видавництва, 2012 . 88 с.

Георгіца А.З., Волощук Т.О. Концепція розподілу влад: становлення, розвиток, застосування. Чернівці: Технодрук, 2013. 312 с.

Дахова І.І. Конституційно-правовий статус уряду в зарубіжних країнах. Харків: Фінн, 2008. 200 с.

Жук Н.А. Парламент, Президент, уряд: через взаємостримування до рівноваги. Харків: Харків юридичний, 2007. 320 с.

Савчин М. Порівняльне конституційне право. Київ: ВАІТЕ, 2020 462 с.

Шаповал В.М. Конституційне право зарубіжних країн. Академічний курс. Київ: Юрінком Інтер, 2008. 480 с.

Шляхтун П.П. Конституційне право: словник термінів. Київ: Либідь, 2005. 568 с.

Ющик, О.І. Теоретичні основи законодавчого процесу. Київ : Парлам. вид-во, 2004. 519 с.

Конституція Королівства Іспанії. Констиуції країн світу: Італійська Республіка, Держава-Місто Ватикан, Королівство Іспанія, Португальська Республіка. Київ: ОВК, 2021. С. 86-163.

Конституція Португальської Республіки. Конституції країн світу: Італійська Республіка, Держава-Місто Ватикан, Королівство Іспанія, Португальська Республіка. К.: ОВК, 2021. С. 165-319.

Конституція Республіки Хорватія. Конституції країн світу: Республіка Болгарія, Румунія, Угорщина, Республіка Хорватія. Київ: ОВК, 2021. С. 193-248.

Конституція Італійської Республіки. Конституції країн світу: Італійська Республіка, Держава-Місто Ватикан, Королівство Іспанія, Португальська Республіка. Київ: ОВК, 2021, С. 19-73.

Конституція Французької Республіки. Конституції країн світу: Королівство Данія, Французька Республіка, Чеська Республіка, Республіка Польща. Київ : ОВК, 2021. С. 41-99.

Конституційне право України / За ред. В.П. Колісника та Ю.Г. Барабаша. Харків: Право, 2008. 416 с.

Конституція (Основний Закон) України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/888-09#Text.

Конституція України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.

Коментар до Конституції України. Київ : Ін-т законодавства Верховної Ради України, 1996. 376 с.

Конституція України у судових рішеннях / М.П. Орзіх, А.А. Єзеров, Д.С. Терлецький. Київ: Юрінком Інтер, 2011. 432 с.

Конституція України: науково-практ. коментар / редкол.: В.Я. Тацій (голова ред- кол.), О.В. Петришин (відп. секретар), Ю.Г. Барабаш та ін. 2-ге вид., перероб. і допов. Харків: Право, 2011. 1128 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право