Вплив підвищеного ризику на цивільну відповідальність за завдану майнову шкоду

Автор(и)

  • С.В. Галкевич кандидат юридичних наук, доцент кафедри приватного права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0000-0003-2039-0942

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.20

Ключові слова:

відповідальність, ризик, джерело підвищеної небезпеки, відшкодування шкоди

Анотація

У статті автор обґрунтовує доцільність відпо­відальності навіть за відсутності вини за шко­ду завдану діяльністю чи об’єктом, що несуть підвищений ризик нанесення майнової шкоди іншим суб’єктам. Відзначено, що цивільне зако­нодавство складається переважно з норм, спря­мованих на позитивне регулювання, установ­люючи правила правомірної поведінки. Воля та усвідомлення виконання обов’язків, закладені в нормах цивільного законодавства, спрямовані саме на правомірну поведінку. Воля й усвідом­лення як передумови вступу осіб у цивільний оборот зумовлюють правове регулювання й на­дають поведінці осіб, відповідно до закріпленої норми, юридичне значення. З волею пов’язана можливість вибору, яку особа реалізує в дозво­леній діяльності. У свою чергу вибір часто без­посередньо або відносно ґрунтується на ризику як елементі прийняття рішення.

В ході дослідження було сформовано висно­вок, що відповідно до розподільного прояву прин­ципу справедливості деліктної відповідальності в цивільному праві (дистрибутивної справедливо­сті), розподіл тягаря й вигоди корисних, але ризикових видів діяльності має відбуватися так: той, хто отримує вигоди, і повинен нести тягар - це ціна співіснування в соціальному світі. Неспра­ведливо, якщо суб’єкт ризикової діяльності буде перекладати тягар збитку від такої діяльності на потерпілих, залишаючи за собою тільки вигоду.

Нормативна констатація в ряді випадків безвинної відповідальності продиктована саме справедливим прагненням відновити порушену майнову сферу особи-потерпілого за рахунок завдавача шкоди, який ризикнув зайнятися ді­яльністю, що створює підвищену небезпеку для оточуючих, й який усвідомлював, що здійснення цієї діяльності може призвести до випадкового завдання шкоди.

Необхідно зауважити, що вищезазначені ар­гументи реалізації принципу справедливості, відповідно до якого «той, хто своєю діяльністю підвищує небезпеку для присутніх вище зви­чайного рівня, повинен нести і відповідальність за це підвищення», доречні в ході визначення й інших видів спеціальних деліктів, зокрема у випадках цивільно-правової відповідальності у сфері надання медичних послуг. Певна медична діяльність здійснювана з використанням рентге­нівських або лазерних установок, значною мі­рою завжди містить підвищену небезпеку непе- редбачуваних ускладнень внаслідок неможли­вості повного контролю за нею з боку медичних працівників, тому віднести таку діяльність до джерела підвищеної небезпеки цілком доцільно.

Посилання

Большаков С.І. Принципи об’єктивності оцінки вартості збитків, завданих власнику колісного транспортного засобу. Економіка АПК. 2015. № 6. С. 67-76.

Булеца С. Цивільні правовідносини, що виникають у сфері здійснення медичної діяльності: теоретичні та практичні проблеми : дис. ... докт. юрид. наук : 12.00.03. Одеса, 2016. 437 с.

Заварза Т.В. Правове значення ризику для цивільно-правової відповідальності лікарняних закладів за неналежне лікування. Теорія і практика правознавства. 2013. Вип. 2. С. 1-11.

Мануїлова К.В. Поняття та характеристика джерела підвищеної небезпеки. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Юриспруденція. 2014. № 10-2. Т. 1. С. 160-163.

Міщук В.В. Делікт як підстава цивільно-правової відповідальності за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки. Університетські наукові записки. 2013. № 3. С. 146-151.

Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В. Дзера (керівник авт. кол.), Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. К.: Юрінком Інтер, 2002. Кн. 1. С. 615.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 № 435-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право