Процесуальна добросовісність і електронні технології у цивільному праві

Автор(и)

  • М.В. Парасюк кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри цивільного права і процесу Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.25

Ключові слова:

зловживання процесуальними правами, цивільні процесуальні обов’язки, правомірна поведінка, принцип цивільного права, оціночні категорії в цивільному процесуальному праві

Анотація

Стаття присвячена дослідженню категорії «процесуальна добросовісність» та застосуван­ня електронних технології у цивільному пра­ві на підставі чинного законодавства із засто­суванням комплексного системного аналізу у контексті протидії зловживання процесуальни­ми правами. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що складаються в процесі реаліза­ції принципу процесуальної добросовісності у контексті використання інформаційно-комуні­каційних технологій. Предметом дослідження є норми вітчизняного законодавства, що регулю­ють реалізацію процесуальної добросовісності у цивільному праві України. Протидії зловживан­ням процесуальними правами пов’язана з двома принциповими моментами - з широкою пошире­ністю форм поведінки, які відносять до розгля­нутого правопорушення, та не розробленістю засобів ефективної боротьби з процесуальними зловживаннями. У правознавстві та у судовій практиці, для вирішення даної проблеми засто­совуються поняття та категорії, що належать до сфери етики. Такою категорію є процесуальна добросовісність. У сучасних умовах актуалі­зуються дослідження категорії процесуальної добросовісності у цивільному праві. Добросо­вісність за природою є неправовою категорією, для визначення змісту якої необхідно звернен­ня до інших понять і категорій етики. Категорія «процесуальна добросовісність» використову­ється законодавцем для опису меж правомірної поведінки та визначення можливої реалізації цивільних процесуальних прав. Зазначено, що надання категорії процесуальної добросовісно­сті характеру юридичного обов’язку доцільно розглядати у контексті елементів нормативної та теоретичної конструкції зловживання проце­суальними правами та механізму протидії злов­живанням у цивільному праві. Категорія проце­суальна добросовісність відіграє певну роль у визначенні критеріїв відмежування правомірні використання права від зловживання ним. Для цивільного процесуального права ця проблема є актуальною, адже за правовою природою ци­вільне право покликане опосередковувати кон­флікт сторін, їх змагання і протидію.

Посилання

Ковалів М.В., Єсімов С.С., Ярема О.Г. Інформаційне право України: навчальний посібник. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. 416 с.

Сакара Н.Ю. Принцип добросовісності та зловживання процесуальними правами. 2022. Верховний Суд. URL. https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2022_prezent/Prezent_Princ_dobrosov.pdf/

Кузьменко К.О. Добросовісність як концептуальна основа правомірної реалізації цивільних процесуальних прав і обов’язків. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія право. 2023. Випуск 75. Частина 1. С. 187-192.

Тимошенко Д.В. Категорія добросовісності у системі приватно-правового регулювання. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 9. С. 121-126.

Шпомер А.І., Шевченко В.С. Правове регулювання господарського судочинства в умовах воєнного стану. Аналітично-порівняльне правознавство. 2024. № 1. С. 282-287.

Дутко А.О., Шукалович Б.В. Застосування інформаційних технологій в цивільному процесі України. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 7. С. 118-120.

Валігура К. Принцип добросовісності як категорія цивільного права. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 4. С. 11-16.

Сакара Н. Добросовісність та зловживання процесуальними правами: окремі аспекти правозастосування. 27.12.2023. URL. https://www.hsa.org.ua/lectors/sakara-nataliia/articles/dobrosovisnist-ta-zlovzivannia-procesualnimi-pravami-okremi-aspekti-pravozastosuvannia/

Бортник Н.П., Єсімов С.С. Правова регламентація заходів адміністративно-процесуального примусу. Соціально-правові студії. 2021. Випуск 3 (13). С. 28-34.

Назарова І.В. Принцип добросовісності в праві: дис. ... канд. юрид. наук: спец.: 12.00.01. Київ, 2020. 252 с.

Галкевич С.В. Принципи справедливості, добросовісності, розумності деліктної відповідальності у цивільному праві: дис. . канд. юрид. наук: спец.: 12.00.03. Хмельницький, 2021. 235 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право