Проблеми правового регулювання реалізації територіальними громадами права на невитребувані земельні частки (паї) з 1 січня 2025 року

Автор(и)

  • Д.М. Коломійцева кандидат юридичних наук, доцент кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.40

Ключові слова:

невитребувані земельні частки (паї), визнання права власності на земельну ділянку в порядку визнання майна безхазяйним, використання земель сільськогосподарського призначення комунальними підприємствами

Анотація

В статті висвітлюються ключові проблеми правового регулювання, які набудуть особливої актуальності з 1 січня 2025 року для територі­альних громад сіл, селищ, міст.

Зокрема, піднімається питання доцільнос­ті застосування до невитребуваних земельних часток паїв правил оформлення «безхазяйного нерухомого майна», висвітлюються законодавчі обмеження використання земель сільськогоспо­дарського призначення, в тому числі невитребуваних земельних часток (паїв) територіальни­ми громадами.

Автор приходить до висновку, що правова природа невитребуваної земельної частки (паю) не сумісна з порядком визнання майна безха­зяйним, що штучно ускладнює правове регулю­вання відносин з невитребуваними земельними частками (паями). Крім того, сама по-собі за­кладена модель визнання права власності на земельну ділянку в порядку визнання майна безхазяйним, ризикує залишитися нормами без реалізації з огляду на прогалини правового за­безпечення обліку земельної ділянки як безха­зяйного майна.

Другою проблемою, є штучна обмеженість у розпорядженні землями сільськогосподарського призначення комунальної власності, закладе­на у ч. 4 ст. 92 ЗК України, зокрема передача земельної ділянки сільськогосподарського при­значення державної, комунальної власності у постійне користування дозволяється лише для будівництва та обслуговування об’єктів неру­хомого майна (будівлі, споруди), а також у ви­падках передачі у постійне користування дер­жавному, комунальному підприємству, установі, організації земельної ділянки, вилученої із по­стійного користування іншого державного, ко­мунального підприємства, установи, організації.

Зазначена норма безпідставно обмежує пра­во територіальних громад на використання зе­мель сільськогосподарського призначення, в тому числі невитребуваних земельних часток (паїв), комунальними підприємствами.

Автор пропонує ряд законодавчих змін, які необхідно прийняти та ввести в дію до 1 січня 2025 року.

Посилання

Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власниками земельних часток (паїв): Закон України від 05.06.2003 № 899-IV / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/899-15#Text.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питан¬ня колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні: Закон України від 10.07.2018 № 2498-VII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2498-19#Text.

Бусуйок Д.В. Правовий режим земельних часток (паїв): сучасний стан та перспективи розвитку. Часопис Університету права. 12/21. C. 237-241.

Розгон О. Нерозподілені (невитребувані) земельні частки (паї): практичні проблеми сьогодення. Мала енциклопедія нотаріуса. № 5. 2015. С. 1-9.

Мовчан Р.О. Про деякі проблеми кваліфікації самовільного зайняття земель, поділених на земельні частки (паї), або як кримінальне право опинилось «у заручниках» земельного. Юридичний науковий електронний журнал. № 4/2019. С. 202-206.

Деякі аспекти набуття права власності на об’єкти безхазяйного нерухомого майна: Роз’яснення Міністерства юстиції України від 13.10.2011 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0065323-11#Text.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин: Закон України від 28.04.2021 № 1423-ІХ / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1423-20#Text.

Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень: Постанова від 25.12.2015 № 1127 / Кабінет Міністрів України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-n#Text.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільсько-господарського призначення державної власності: Закон України від 27.07.2023 № 3272-ІХ / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3272-20#Text.

Директор «Агенції місцевого розвитку» прозвітував про успішний рік роботи комунального підприємства. 05.01.2023 URL: https://trostyanets.info/novyny/pokazaty/direktor-agenciji-miscevogo-rozvitku.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право