Місце судового правозастосування у процесі реалізації норм права (на прикладі правозастосовчої діяльності адміністративних судів та судів, до компетенції яких віднесено розгляд справ про адміністративні правопорушення)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.54

Ключові слова:

судове правозастосування, стадії правозастосування, судове застосування як обов’язкова стадія реалізації норм права, судове застосування як факультативна стадія реалізації норм права

Анотація

У статті дискутуються питання характеристи­ки судового застосування норм права як стадії реалізації цих норм. Зазначається, що судове правозастосування ані в адміністративному су­дочинстві, ані у процесі розгляду судом справ про адміністративні правопорушення не може розпочинати процес реалізації правових норм. В першому випадку звернення до адміністратив­ного суду відбувається як елемент захисту прав певного суб’єкта, тобто дії для реалізації належ­ного їй права вже здійснювались цим суб’єктом і з якихось причин (найчастіше - з причин їх порушення суб’єктами владних повноважень) не були реалізовані та потребують втручання судової гілки влади. У другому випадку (в ад­міністративно-деліктних провадженнях) участь суду також є продовженням певних відносин, які вже виникли (коли були порушені заборони) і потребують реакції держави. В обох випадках судове застосування також і не завершує про­цес правореалізації, адже передбачаються ще подальші дії (добровільні або примусові) з вико­нання судових рішень. Дослідивши наукові по­гляди на стадійність реалізації правових норм, автор пропонує спрощену її модель (щодо судо­вого правозастосування в порядку адміністра­тивного судочинства), в якій судове застосу­вання може поставати як друга стадія процесу реалізації правових норм (перша - невдала (че­рез перепони чи будь-які інші причини) спроба реалізації у формах «виконання», «використан­ня» чи «дотримання», друга - звернення до ад­міністративного суду та дії останнього із судо­вого застосування). Висловлюється авторська позиція щодо обов’язковості чи факультатив­ності судового правозастосування як стадії правореалізації. Зазначається, що правозастосовча діяльність адміністративного суду не може бути визнана обов’язковою стадією з позиції ініціа­тиви її початку, адже закріплене право на судо­вий захист може бути не реалізовано суб’єктами приватного права. Натомість у разі наявності та­кого звернення до суду за захистом - його роз­гляд є обов’язковим. Судове правозастосування є обов’язковим у випадках необхідності захисту інтересів держави та підтримання правопоряд­ку. Зокрема у випадку скоєння адміністратив­ного правопорушення, розгляд якого віднесено до компетенції суду, судове правозастосування є обов’язковим, якщо для його здійснення є всі необхідні умови. Дискутується положення про незацікавленість правозастосовувачів у кінце­вих результатах свого правозастосування сто­совно судового правозастосування, зважаючи на особливість правозастосовувача - суд, який як представник судової гілки влади, що є однією з гілок державної влади, має певний опосеред­кований інтерес щодо результатів свого право- застосування (зацікавленість з позиції глобаль­ного інтересу - забезпечення дії справедливо­сті).

Посилання

Перепелюк А.М. Механізм застосування права: структура та критерії ефективності (загальнотеоретичний аспект) : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. Київ, 2016, 224 с.

Кельман Л.М. До питання про співвідношення понять правозастосовної діяльності та реалізації права: теоретико-правовий аспект. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. 2017. № 4. С. 31-41.

Коломоєць Т.О. Вступ до навчального курсу «Адміністративне право України» : [навч. лекція] / Т.О. Коломоєць, В.К. Колпаков. Київ : Ін Юре, 2014. 240 с.

Коломоєць Т.О. Адміністративне право України : [підручник] / Коломоєць Т.О., Лютіков П.С., Меліхова О.Ю. ; [за заг. ред. Т.О. Коломоєць]. [вид. 2, змін. і доп.]. Київ : Істина, 2012. 528 с.

Курс адміністративного права України : [підручник] / [Колпаков В.К., Кузьменко О.В., Пастух І.Д. та ін.] ; за ред. В.В. Коваленка. Київ : Юрінком Інтер, 2012. 808 с.

Копитова О.С. Теоретико-правові засади судового правозастосування : дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.01 - теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень / Національна академія внутрішніх справ. Київ, 2021, 524 с.

Бобрешов Є.Г. Судове правозастосування в Україні: проблеми теорії і практики : автореф. дис. . канд. юрид. наук : 12.00.01. Київ, 2011, 20 с.

Молодецький Р.А. Судове правозастосування як особливий вид правореалізації (в аспекті тлумачення договору). Актуальні проблеми держави і права. 2011. Вип. 59. С. 233-240.

Мельничук С.М. Поняття судового право- застосування як правової форми здійснення функцій держави. Право і Безпека. 2015. 3(58). С. 42-46.

Кравченко М.Г. Застосування норм права: мета, стадії, система вимог до правозастосовчого акту. Київський часопис права. 2023. № 1. С. 31-35.

Лук’янова Г.Ю., Серкевич І.Р. Застосування норм адміністративного права та механізм їх реалізації: теорія та практика. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2019. № 24. С. 115-121.

Болокан І.В. Теорія реалізації норм адміністративного права : монографія. Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2017. 560 с.

Загальна теорія права. Підручник / За заг. ред. М.І. Козюбри. Київ : Ваіте, 2015. 392 с.

Збірник постатейних матеріалів до Кодексу адміністративного судочинства України: 2018-2021 роки. Верховний Суд. 2022. 442 с. URL: https://www.pravojustice.eu/storage/app/uploads/public/63f/e2f/db7/63fe2fdb7d563037152357.pdf?fbclid=IwAR1RriOcJ0i2QsK1AsWHq6ZnTtgUGQp6TuoJf-FUGZ9-cleKZXlnkNS4O2c (дата звернення: 21.12.2023).

Рогач О.Я., Бєлов Д.М. Категорія «парадигма» в сучасних умовах функціонування української держави: теоретичні засади. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2022. С. 37-42.

Легеза Є.О., Бєлов Д.М., Деякі особливості правового регулювання статусу Державної служби фінансового моніторингу України. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 73(5). 2022. С. 51-56.

Бєлов Д.М., Легеза Є.О. Форми та методи правового регулювання захисту прав споживачів щодо поводження з відходами на державному рівні. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2024. С. 105-109.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право