Система заходів адміністративної відповідальності за порушення в сфері інтелектуальної власності: сьогодення та перспективи розвитку

Автор(и)

  • Ю.В. Заліпаєв адвокат, здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, кафедра адміністративного та господарського права, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.57

Ключові слова:

адміністративне право, адміністративні правовідносини, права інтелектуальної власності, порушення в сфері інтелектуальної власності, заходи захисту прав інтелектуальної власності, адміністративна відповідальність, заходи адміністративної відповідальності, адміністративні санкції

Анотація

Один із основних напрямків реформування українського адміністративного права полягає в модернізації інституту адміністративної відпові­дальності. Особлива увага приділяється вдоско­наленню механізмів відповідальності за пору­шення авторського права і суміжних прав.

У сучасному інформаційному суспільстві про­блема захисту інтелектуальної власності набу­ває все більшої актуальності, оскільки зростає кількість порушень прав на інтелектуальну власність. Ця стаття розглядає систему заходів адміністративної відповідальності, яка застосо­вується для протидії порушенням в сфері інте­лектуальної власності, її сучасний стан та пер­спективи розвитку.

Стаття досліджує правові та організаційні ас­пекти системи адміністративної відповідальності за порушення інтелектуальних прав. Вона ана­лізує ефективність існуючих заходів та їх від­повідність сучасним викликам, таким як швидкі зміни в технологічному середовищі та глобалі­зація економіки.

У статті також проаналізовано актуальні тен­денції у сфері інтелектуальної власності, зо­крема, зростання випадків порушень прав на інтелектуальну власність внаслідок швидкого розвитку технологій та поширення цифрової культури.

Додатково досліджено вплив глобалізації на порушення прав інтелектуальної власності та ефективність заходів адміністративної відпо­відальності в умовах міжнародного співробіт­ництва. В статті також висвітлено важливість співпраці між суб’єктами права та органами влади для ефективного захисту прав інтелекту­альної власності та запобігання їхньому пору­шенню.

Дослідження також охоплює аналіз проблем, з якими стикаються системи адміністративної відповідальності, і виявляє фактори, що можуть ускладнювати ефективне застосування цих сис­тем, та шляхи їх вирішення.

На основі отриманих даних та аналізу у стат­ті наведені висновки щодо необхідності по­дальшого вдосконалення системи заходів ад­міністративної відповідальності за порушення в сфері інтелектуальної власності. Пропонуються конкретні заходи щодо удосконалення законо­давства, підвищення ефективності контролю та забезпечення ефективного захисту прав влас­ників інтелектуальної власності.

Ця стаття може бути корисною для дослідни­ків, юристів, правозахисників та урядових ор­ганів, які цікавляться проблемами захисту інте­лектуальної власності та розвитком відповідної правової бази.

Посилання

Адміністративна відповідальність в Україні: навчальний посібник за заг. ред. доц. А.Т. Комзюка. 2-ге вид., перероб. і доп. Харків : Університет внутрішніх справ, 2000. 99 с.

Жилінкова І. Правове регулювання Інтернет-відносин. Право України. 2003. № 5. С. 124-128.

Капіца Ю.М. Спеціальні механізми захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет / Ю.М. Капіца, О.А. Рассомахіна, К.С. Шахбазян. Інформація і право. 2012. № 3 (6). С. 129-140.

Кодекс України про адміністративні правопорушення.Редакція від 06.11.2022 р. Відомості Верховної Ради УРСР. 1984. № 51 (додаток). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/231/2021#n14 (дата звернення: 03.04.2023).

Колпаков В.К. Адміністративна відповідальність (адміністративно-деліктне право) : навчальний посібник. - К.: Юрінком Інтер, 2008. 256 с.

Майданевич А.Г. Сучасні тенденції національної правової політики у сфері інтелектуальної власності. Правова держава: сучасні тенденції та передумови її розбудови в Україні : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 30 жовт. 2015 р. Тернопіль, 2015. С. 81-83.

Орлюк О. Сфера інтелектуальної діяльності як предмет правового регулювання: проблема конкуренції законів. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2009. № 6. С. 25-32.

Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.2003 р. № 435-ІМ Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40-44. Ст. 356.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право