Адміністративно-правові засади громадського контролю в судовій системі через призму забезпечення прав людини і громадянина в Україні

Автор(и)

  • В.М. Кондратенко доктор юридичних наук, професор, професор кафедри права та правоохоронної діяльності Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-6015-8326
  • Д.Ю. Стеценко аспірант кафедри права та правоохоронної діяльності Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Україна https://orcid.org/0009-0004-2484-204X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.60

Ключові слова:

адміністративне законодавство, відкритість і прозорість діяльності судів, громадський контроль, громадянське суспільство, публічна інформація, органи судової влади, права і свободи громадян, судочинство

Анотація

У статті на підставі аналізу доктринальних до­сліджень вітчизняних вчених з’ясовано поняття та зміст громадського контролю в науковій пло­щині. Наголошено на відсутності законодавчого визначення окресленого поняття, незважаючи на значний суспільний інтерес до громадського контролю як суспільного явища.

Встановлено, що попри недосконалість за­конодавчого врегулювання, громадський кон­троль залишається важливим механізмом вза­ємодії між громадськістю і органами державної влади, є важливим компонентом демократич­ного публічного управління та сприяє побудові відкритого та відповідального суспільства.

Акцентовано увагу на важливості досліджен­ня взаємовідносин громадянського суспільства із органами судової влади. Окреслено поняття громадського контролю за судовою системою в Україні та його сутність, а також встановлено способи участі громадськості у здійсненні контр­олю за діяльністю судової гілки влади. Окремо наголошено на тому, що громадський контроль в судовій системі виступає однією з ключових форм сприяння реалізації та захисту прав люди­ни і громадянина.

Надано оцінку впливу громадського контро­лю в судовій системі на реалізацію громадянами їхніх прав і свобод. Зокрема, констатовано, що першочергово громадський контроль за судо­вою системою сприяє забезпеченню права гро­мадян на справедливий судовий процес. Крім того, висвітлено і сприяння громадського контр­олю ствердженню права людини та громадяни­на на доступ до правосуддя, права на свободу висловлювання та доступ до публічної інфор­мації. Звернено увагу і на участь громадського контролю у виявленні та вирішенні можливих корупційних проявів, а також проявів бюрокра­тії у судовій системі.

З урахуванням означеного, зміцнення ме­ханізмів громадського контролю сприятиме підвищенню прозорості та підзвітності судо­вої влади, що, зокрема забезпечить громадя­нам доступ до справедливого правосуддя та сприятиме захисту їхніх прав і свобод. Запро­поновано можливість впровадження сучасних інструментів контролю, таких як онлайн-трансляції судових засідань, що не потребують по­переднього дозволу у головуючого у справі. Публічний доступ необхідно надати не лише до судових рішень, а й щодо інформації про причини перенесення та відкладення судових засідань, що допоможе залучити громадян до процесу прийняття рішень та підвищить рівень довіри до судової системи, а також сприятиме забезпеченню верховенства права та забезпе­ченню прав людини в Україні.

Посилання

Кушнір С.М. Правові засоби громадського контролю в механізмі правового регулювання : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01. Запоріжжя, 2011. 247 с.

Кондратенко В.М. Система міжнародного законодавства у сфері функціонування інституту громадського контролю за діяльністю органів судової влади. Наукові записки. Серія: Право. 2023. Вип. 14. С. 70–74.

Рогатіна Л.П. Громадський контроль над державою: сутність, механізми реалізації та перспективи розвитку : дис. ... канд. політ. наук : 23.00.02. Одеса, 2011. 202 с.

Сквірський І.О. Громадський контроль у публічному управлінні: теоретико-правові та праксеологічні аспекти : дис. ... д-ра. юрид. наук.: 12.00.07. Запоріжжя, 2013. 413 с.

Наливайко Л.Р., Савченко О.В. Теоретико-правові засади громадського контролю за діяльністю органів державної влади : монографія. Київ: «Хай-Тек Прес», 2017. 276 с.

Кондратенко В.М. Принципи гласності та відкритості в адміністративному судочинстві України : автореф. дис … канд. юрид. наук : 12.00.07. Київ, 2013. 20 с.

Нестор Н.В. Поняття громадського контролю за діяльністю суддів та система суб’єктів його здійснення. Форум права. № 3. 2019. С. 134–140.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право