Особливості забезпечення прав людини в умовах цифрової трансформації

Автор(и)

  • Є.В. Литвиненко PhD з права, викладач-стажист кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства Навчально-наукового інституту права, Сумський державний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4735-3722
  • М.О. Скоблик студентка ІІ курсу Навчально-наукового інституту права, Сумський державний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.63

Ключові слова:

цифрова трансформація, цифрові права людини, Інтернет, персональні дані, право інтелектуальної власності

Анотація

Стаття присвячена актуальній темі, у якій розглядаються основні елементи забезпечення прав та розуміння викликів цифрової трансфор­мації. Вона висвітлює фундаментальні пробле­ми, які виникають із запровадженням цифрових технологій, і те, як вони впливають на правовий захист особистої свободи та приватності. Осо­блива увага зосереджена на питаннях збору, використання та обробки особистої інформації, але висвітлює нові цифрові права, які визна­ються, і внесення їх до чинного законодавства.

У статті досліджується проблема доступу до електронних послуг та нерівномірний розпо­діл можливостей у наданні цифрового доступу, зокрема, у сільській та віддаленій місцевості. Серед прикладів зарубіжного досвіду виділено визнання права на доступ до Інтернету та зу­силля щодо підвищення технічної грамотності населення. Крім того, у статті підкреслюєть­ся «цифрове право на смерть» і розглядається право на Інтернет, як фундаментальне цифрове право людини. Необхідно мати мережевий ней­тралітет і дотримуватися принципів безпеки для гарантування державою цього права. У статті наголошується, що свобода вираження поглядів в Інтернеті має вирішальне значення, але для цього необхідним є законність, легітимна ціль для демократичних суспільств.

Підсумовуючи висвітлено проблему персо­нальних даних, як цифрову валюту та розгля­нуто правові заходи, які вживаються для забез­печення даних в Україні. Також підкреслюєть­ся важливість цього права та необхідність до­тримання в контексті суспільства, яке стає все більш цифровим. Досліджуючи дане питання, можна прийти до висновку: швидкий розвиток цифрових технологій породжує необхідність у захисті прав громадян на просторах Інтернету. У свою чергу законодавство про цифрові права має бути вдосконалено, а правові рамки повинні бути скориговані відповідно до викликів модер­нізації. На сьогодні існує нагальна необхідність у розробленні комплексної стратегії для забез­печення прав людини в умовах цифрової тран­сформації.

Посилання

Шульженко Ф.П., Гришко О.М. Права людини в умовах цифрової трансформації суспільства: теоретико-правовий аналіз. Київський часопис права. 2021. № 1. С. 5-10.

Мушак Н.Б. Концептуальні підходи до класифікації прав людини в умовах глобалізаційних процесів. Часопис Київського університету права. 2011. № 2. С. 298-301.

Тиріна М.П. Покоління прав людини: проблеми сучасної класифікації. Держава і право. 2011. № 52. С. 728-732.

Гиляка О.С. Особливості забезпечення окремих прав людини в умовах цифрової трансформації. У захист прав, свобод і безпеки людини в інформаційній сфері в сучасних умовах. Київ. 2020. С. 376.

Положення про Міністерство цифрової трансформації України: Постанова Кабінету Міністрів України. Відомості Верховної Ради України від 29 квітня 2022 р. № 501.

Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної ради України. Офіційна сторінка. URL: https://vzvernen.rada.gov.ua/.

Урядовий портал. Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України. Офіційна сторінка. URL: https://www.kmu.gov.ua/.

Електронні петиції Офіційне інтернет-представництво Президента України. Офіційна сторінка. URL: https://petition.president.gov.ua/.

Хаустова М.Г. Державна політика в сфері прав людини в епоху цифрових трансформацій. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2022. № 69. С. 328-333.

Размєтаєва Ю.С. Цифрові права людини та проблеми екстериторіальності в їх захисті. Право та державне управління. 2020. № 4. С. 18-23.

Петришин О.В., Гиляка О.С. Права людини в цифрову епоху: виклики, загрози та перспективи. Вісник Академії правових наук. 2021. № 1. С. 15-23.

United Nations E-Government Survey. Офіційна сторінка. URL: https://www.un.org.

Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва. Офіційна сторінка. URL: https://dif.org.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право