Недобросовісна конкуренція у контексті недобросовісної реклами

Автор(и)

  • С.Ю. Нечипоренко аспірант, Академія праці, соціальних відносин і туризму м. Київ, Україна https://orcid.org/0009-0006-4295-3506

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.65

Ключові слова:

недобросовісна конкуренція, реклама, суб’єкт господарювання, господарська діяльність, бізнес, шкода, вина

Анотація

У статті розглядаються питання недобро­совісної конкуренції. Аналізуються практичні кейси використання недобросовісної реклами. Доведено, що недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать торго­вим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності. Розглядається співвідношення недо­бросовісної та добросовісної конкуренції. Так, недобросовісна конкуренція є порушенням норм різного законодавства, правил і звичаїв веден­ня бізнесу, торгівельних відносин, господар­ської діяльності, підприємництва тощо. У свою чергу, добросовісна конкуренція передбачає найбільш комфортні та сприятливі умови для роботи суб’єкта господарювання. У сучасному бізнесі не всі підприємці працюють сумлінно, використовуючи різні методи.

Здійснено порівняльний аналіз недобросовіс­ної конкуренції та недобросовісної реклами як реклами, що вводить або може ввести в ома­ну споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження; порівняль­на реклама - реклама, що містить порівняння з іншими особами та/або товарами (діяльністю) іншої особи, прямо чи опосередковано ідентифі­кує конкурента або товари чи послуги, що про­понуються конкурентом.

Доведено, що недобросовісна конкуренція може бути в діях як підприємців, так і суб’єк­тів некомерційної господарської діяльності, бю­джетних установ тощо.

За великим рахунком, недобросовісною кон­куренцією є будь-які дії, які перешкоджають здійсню діяльності інших суб’єктів господарської діяльності та/або надають неправомірну пере­вагу конкурентам, що створює перешкоди для діяльності інших суб’єктів; це може бути і зго­вір, і «чорній» піар, і порівняльна чи недобро­совісна реклама. Розповсюдження, поширення інформації, яка може вплинути на рішення спо­живача придбати той чи інших товар, замовити послугу, при цьому така інформація викликає негативну реакцію споживача на конкретного суб’єкта, який реалізує такий товар чи послуги, може бути недобросовісною конкуренцією. Такі дії дуже ймовірно можуть нанести щонайменше репутаційну шкоду одному чи декільком суб’єк­там господарської діяльності. Водночас, таку шкоду, причинно-наслідковий зв’язок між діями та шкодою слід буде довести.

Посилання

Науково-практичний коментар до Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Науково-практичне видання / Г.О. Андрощук, Т.Б. Бондарєв, Н.А. Іваницька, С.В. Шкляр. - К. : ВД «Юридична газета», 2013. - 176 с.

Карнаух Б.П. Генеральний делікт vs. делікт необережності: ми не такі різні, як заведено вважати. Українсько-грецький міжнародний науковий юридичний журнал «Порівняльно-правові дослідження». 2012. № 1-2. С. 229-236.

Жорнокуй В.Г. Вина юридичної особи: сучасний етап вивчення. Проблеми цивільного права та процесу. Харків, 2018. С. 248-251. URL: https://univd.edu.ua/general/publishing/konf/25_05_2018/pdf/78.pdf.

Directive 2006/114/EC of the European Parliament and of the Council of 12 December 2006 concerning misleading and comparative advertising. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32006L0114.

Захист економічної конкуренції: посібник для суддів. 2021. 93 с. URL: https://nsj.gov.ua/files/1643191642Handbook%20on%20Competition_Final.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право